Afectiunile cavitatii bucale
Afectiunile cavitatii bucale Intrebare postata de cioclud cu 14 ani in urmaFaringita
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (1)
Faringita se defineşte drept inflamaţia sau infecţia faringelui produsă de bacteria Streptococcus pyogenes. Se transmite de la o persoană la alta şi se tratează cu antibiotice care au rolul de a reduce contagiozitatea şi apariţia eventualelor complicatii.
Ce este faringita?
Faringita este o infecţie bacteriană a faringelui şi a amigdalelor. Etiologia este în general infecţioasă, cu 40-60% cazuri de origine virală şi cca 40% dintre cazuri de orgine bacteriană. Alte cauze includ alergiile, traumatismele şi toxinele.
Semne şi simptome faringită
Faringita se manifestă prin gât dureros cu iradieri spre zona urechilor, amigdale roşii, umflate, ganglioni limfatici umflaţi în partea anterioară a gâtului, febră, durere de cap, dureri musculare, dureri abdominale şi posibile vărsături. Roşul în gât apare mai frecvent între 6 şi 12 ani. Este produs de bacteria Streptococcus pyogenes (grupa A de streptococ betahemolitic). Bacteriile se transmit prin picături de salivă ce conţin streptococ, de la o persoană la alta prin tuse,respiraţie,strănut.O perioadă scurtă de timp, bacteria poate trăi pe tocul ori clanţa uşii contaminate, sau pe alte suprafeţe. Dacă obiectul infectat este atins ,iar apoi persoana îşi atinge ochii,nasul,gura, se poate contamina cu bacterii.De asemenea ,bacteria se poate transmite prin alimente infectate.
Diagnostic faringită
Deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor boli, inclusiv răceli, medicul îi va face pacientului un examen bacteriologic pentru infecţia streptococică, sub forma unui exudat faringian. Pentru acest test, se atinge cu un tampon de vată partea din spate a gâtului, iar secreţiile de pe el sunt duse la laborator pentru analize. De curând, este disponibil un test rapid care dă diagnosticul în decurs de o oră. Totuşi, prin acest test se pierd cam 30% din cazurile de roşu în gât, ceea ce impune apelarea la vechiul examen. Deşi roşul în gât, de obicei, nu este periculos, poate conduce la complicaţii dacă nu este tratat. Acestea pot fi scarlatină, infecţii ale urechii sau complicaţii tardive, cum ar fi afectarea renală (nefrită) şi reumatismul articular acut.
Tratament faringită
Deoarece este o infecţie bacteriană, se tratează, de obicei, cu antibiotice. O dată tratamentul început, simptomele se ameliorează în 1-2 zile. Chiar dacă vă simţiţi mai bine, este important să faceţi tot tratamentul. Oprirea mai devreme a medicaţiei poate duce la apariţia de tulpini noi de bacterii care sunt rezistente la antibiotice.De asemenea, antibioticile vor reduce perioada de contagiozitate si pot să prevină apariţia unor complicaţii rare , precum reumatismul articular acut, prin care infecţia declanşează atacul sistemului imunitar asupra propriului organism. Dacă faringita continuă să reapară, atunci pacientul împreună cu medicul, pot opta pentru tratamentul chirurgical prin care se îndepartează amigdalele (amigdalectomia).
Prevenire faringită
Pentru a preveni îmbolnăvirea prin faringită, trebuie evitat contactul cu persoane care au infecţie cu streptococ. De asemenea, se recomandă spălarea mâinilor cât mai des şi să nu folosiţi la comun cu alte persoane tacâmuri,pahare,periuţa de dinti. Rezistenţa organismului nostru in faţa acestor bacterii poate fi crescută printr-o alimentaţie sănătoasă,odihnă suficientă,grijă sporită pentru igienă şi exerciţii fizice făcute în mod regulat.Totodată,capacitatea organismului de a lupta cu boala,creşte atunci când se evită stresul.Se mai recomandă încetarea fumatului, precum şi expunerea la fumul de ţigară, deoarece fumul irită mucoasa, făcând-o mai vulnerabilă în faţa infecţiilor. Umiditatea aerului este un factor important, ajutând la menţinerea umedă a mucoaselor tractului respirator, ceea ce le face mai rezistente la infecţii.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde