Ce inseamna endometru in faza proliferativa. stroma edematoasa cu bogat inflamator limfoplasmocitar marcat revasrsat hematic, scuame epiteliale de la nivelul exocolului
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (1)
Ciclul menstrual
Astfel ciclului menstrual i se pot descrie patru faze:
1. Menstruatia: zilele 1-3, secretia de progesteron scade ca urmare a degenerarii progresive a corpului galben, peretii capilarelor si ai unor arteriole spiralate se sparg si sangele iese din vase in stroma stratului superficial al endometrului. Portiuni din acest strat endometrial se desprind si alte vase de sange se deschid. Constrictia arteriolelor produce anemia endometrului si previne o hemoragie excesiva. O cantitate de 80-150 ml de sange, impreuna cu fragmentele stratului superficial al endometrului si secretia mucoasa a tubilor glandulari sunt eliminate din cavitatea uterine ca sangerare menstruala. Portiunea profunda (bazala) a endometrului care contine si ceea ce ramane din tubii glandulari nu se elimina si va reface stratul superficial, reluandu-se ciclul menstrual.
2. Faza de refacere: zilele 4-6, aceasta incepe sub influenta estrogenului ovarian chiar inainte ca menstruatia sa inceteze, in timp ce dezvoltarea foliculara isi urmeaza cursul. Refacerea endometrului se face pe seama celulelor din tubii glandulari care se inmultesc si incep sa refaca intregul invelis al cavitatii uterine.
3. Faza proliferativa: zilele 7-15, incepe in ziua a 7-a de la declansarea secretiei de estrogen si este determinata de cresterea secretiei estrogenice. Tubii glandulari endometriali se alungesc si produc o secretie sp***a, celulele conjunctive se inmultesc si in stroma apare o retea de fibre de reticulina. Intregul endometru se ingroasa si ajunge la 2 mm grosime. La sfarsitul acestei faze se produce si ovulatia.
4. Faza de secretie: zilele 16-28, se afla sub influenta secretiei de progesteron a corpului galben si al diminuarii secretiei de estrogen folicular.
Scaderea secretiei de estrogen duce la incetarea temporara a cresterii in grosime a endometrului, fapt care se poate manifesta printr-o sangerare redusa intermenstruala. Endometrul ajunge in aceasta faza la o grosime de 4-5 mm, cu tubi glandulari lungi, dilatati si sinuosi. Arteriolele spiralate patrund pana in stratul superficial al endometrului, cu o tunica musculara longitudinala bine marcata in peretele lor. In acest stadiu uterul este pregatit sa primeasca oul si sa-i faca loc de implantare in endometru.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde