Spitalul Sf. Constantin din Brașov organizează, în perioada 29-30 septembrie 2015, simpozionul cu participare internaţională „Chirurgia citoreductivă şi chimioterapia hipertermică intraperitoneală (CRS/HIPEC)”.
Tema centrală a evenimentului o constituie intervenția HIPEC (Chimioterapia hipertermică intraperitoneală), un proiect unic în România și în Europa de Est, lansat în iunie 2013, dedicat pacienților cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneală (așa-numita "carcinomatoză peritoneală").
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, îşi doreşte să aducă împreună personalităţi de renume în domeniu, reprezentanţi ai centrelor de chirurgie oncologică din Milano (Prof. Marcello Deraco) şi Geneva (Prof. Frederic Ris), medici chirurgi, oncologi, ginecologi din principalele centre chirurgicale din România, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi CNAS. Simpozionul va fi de asemenea creditat de către Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali.
Despre HIPEC
Intervenția HIPEC realizată la Spitalul Sf. Constantin a constituit o premieră medicală pentru sistemul privat din România (HIPEC laparoscopic dupa rezecţie de colon laparoscopic pentru cancer de colon drept), un pas important în lupta împotriva cancerului, iar, în decursul celor aproape trei ani de la primul caz operat, procedura chirurgicală nu a mai fost preluată decât de două spitale din țară.
Acest aspect reprezintă doar unul dintre motivele pentru care opinia publică nu este suficient informată cu privire la posibilitatea de a efectua acest tip de intervenție la noi în țară. Majoritatea pacienților români care suferă de o afecțiune tumorală de acest tip aleg să plece în străinătate pentru tratament, fără să știe că el poate fi făcut și în România.
Procedura se efectuează cu ajutorul aparaturii RAND Performer LT, cel mai performant dispozitiv de HIPEC din lume şi presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor maselor tumorale abdominale, urmată de instilarea în abdomen a unui citostatic (selectat în funcţie de tipul de cancer) ce se recirculă printr-o tubulatură specială, folosind o pompă de circulaţie extracorporeală care încălzeşte de asemenea lichidul la 41-42°C. Această combinaţie de citostatic şi temperaturi înalte are un efect antitumoral extrem de important.
Chimioterapia hipertermică intraperitoneală este una dintre cele mai complexe intervenţii din chirurgia abdominală, necesitând de cele mai multe ori deschiderea largă a abdomenului. Fideli principiilor introduse încă de la debutul activităţii, ce a permis realizarea mai multor tipuri de operaţii minim-invazive în premieră naţională, chirurgii Spitalului Sf. Constantin au adaptat această operaţie „maxim invazivă” la „chirurgia minim invazivă” laparoscopică.
Obiective Simpozion
Obiectivele simpozionului au în vizor următoarele aspecte:
- Informarea opiniei publice în legătură cu disponibilitatea procedurii HIPEC în România;
- Informarea medicilor oncologi, chirurgi, ginecologi în legătură cu evoluția, dificultățile, soluțiile, dar și concluziile rezultate în urma cazurilor operate prin această metodă, de-a lungul celor trei ani, la spitalul Sf. Constantin;
- Realizarea unei intervenţii LIVE pe un caz de carcinomatoză peritoneală, pentru a consolida informațiile dezbătute în cadrul simpozionului printr-o intervenție practică.
- Încurajarea sistemului medical românesc să preia și să aplice procedura HIPEC în cât mai multe centre medicale din țară, ţinând cont de eficiența dovedită în lupta împotriva acestei forme de cancer.