Firme medicale

Scutece-acasa.ro

Scutece-acasa.ro

Tipuri frecvente de incontinenta urinara

Scutece-acasa.ro

A
A
Tipuri frecvente de incontinenta urinara

Incontinenta se manifesta sub mai multe forme, in functie de cauza declansarii acesteia si de intensitate. Desi, in majoritatea cazurilor, o persoana poate suferi doar de o singura forma de incontinenta, exista si situatii in care pacientul poate avea doua tipuri de incontinenta. Din acest motiv, este foarte importanta determinarea formei, pentru a decide tratamentul si igrijirea ulterioara.



 



Incontinenta de efort (de stres) apare ca urmare a slabirii tesutului conjunctiv si a muschilor perineali, ce provoaca disfunctionalitatea muschilor sfincterieni.



Aceasta forma de incontinenta este predominant intalnita la femei (90% din cazuri). La barbati, cauza principala este alterarea muschilor sfincterieni in urma operatiilor la nivelul prostatei.



Incontinenta de efort are multiple cauze: slabirea muschilor perineali cauzata de sarcina sau nasteri multiple, tulburari hormonale la menopauza, efecte secundare ale unor medicamente, obezitate, constipatie cronica, atrofiere musculara datorata varstei.



Un acces de tuse, un stranut, ridicarea unui obiect sau o simpla miscare a corpului pot antrena eliminarea necontrolata de urina.



Incontinenta imperioasa (de urgenta) se manifesta prin pierderi involuntare de urina (in general in cantitati importante) insotite sau urmate imediat de senzatatia persistenta de a urina din nou.



Incontinenta de urgenta apare ca urmare a contractiilor excesive a muschilor vezicali, contractii care induc nevoia imperioasa de a urina si se intalneste cel mai des la persoanele in varsta.



In cazurile mai putin grave aceste simptome se manifesta prin urinari frecvente, dar controlate.



Atunci cand simptomele se agraveaza, eliminarea urinei nu mai poate fi controlata voluntar, rezultand incontinenta. Vezica se goleste complet sau partial, urina eliminandu-se in cantitati relativ mari.



Incontinenta imperioasa poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar, marirea prostatei, tumori, calculi renali, boli metabolice (ex. diabet zaharat) sau afectiuni degenerative ale sistemului central nervos.



Incontinenta urinara prin prea plin este caracterizata prin pierderea involuntara de urina datorita depasirii capacitatii de retentie a vezicii urinare.



Cauza principala a aparitiei incontinentei prin prea plin este blocarea tractului urinar prin ingustarea uretrei, ca urmare a maririi prostatei la barbati sau prin existenta calculilor renali. Acest blocaj partial al uretrei duce la acumularea unui volum important de urina si la dilatarea progresiva a peretelui vezicii. Presiunea intravezicala rezultata forteaza uretra partial blocata provocand o scurgere permanenta de urina sub forma de picaturi.



In general incontinenta prin prea plin apare la barbati ca urmare a maririi prostatei dar poate surveni atat la barbati cat si la femei in cazul administrarii anumitor medicamente (de ex. betablocanti, sedative, antidepresive etc.), existentei unor boli metabolice (diabet zaharat) sau a unor afectiuni ale sistemului central nervos (ex. Parkinson, Alzheimer).



Incontinenta urinara neurogena (de reflex) apare la pacientii cu afectiuni neurologice grave si se caracterizeaza prin declansarea unei contractii spontane si involuntare a muschilor vezicii, deseori fara ca pacientul sa constientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat si inconstient.



Incontinenta urinara neurogena apare in afectiunile neurologice (ex. Parkinson, Alzheimer) sau in leziunile medulare grave (ex. paraplegie - paralizia completa a membrelor inferioare, scleroza in placi, diverse tumori).



Afla mai multe informatii despre incontinenta, accesand www.scutece-acasa.ro


Scutece-acasa.ro

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bucuresti, sector 2

Tel: 0753095312

E-mail:

Web: www.scutece-acasa.ro

L
8:00-17:00
V
8:00-14:30
M
8:00-17:00
S
0:00-0:00
M
8:00-17:00
D
0:00-0:00
J
8:00-17:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!