Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Lucretia Preda - Cabinet Individual de Psihologie

Lucretia Preda - Cabinet Individual de Psihologie
Mobilizează-ți resursele!

Prezentare Lucretia Preda - Cabinet Individual de Psihologie

Vezi toata descrierea

Psihologul sfătos vs Psihologul implicat

(clarificări esențiale)


Constat că devine din ce în ce mai răspândită convingerea că psihologul trebuie să ofere sfaturi, că deÈ›ine răspunsuri la toate întrebările tale, că dispune de chei magice È™i mantre pentru toate frământările tale interioare;

că este dator/obligat ca, în schimbul onorariului, să-È›i furnizeze soluÈ›ia la problema psihologică/emoÈ›ională cu care te confrunÈ›i;

că, odată intrat în cabinet, trebuie să pleci cu ceva, cu o rezolvare pusă pe tavă, cu un sfat exprimat cât mai clar –eventual, È™i scris– pe care să-l aplici în viaÈ›a cotidiană pentru a atinge culmile succesului în plan personal, relaÈ›ional, social, profesional.

Ce mă uimeÈ™te È™i mai mult este că viteza de propagare a acestei convingeri dificil de combătut care circulă slobodă este direct proporÈ›ională cu numărul de diplome È™i nivelul cât mai înalt de instruire al persoanei purtătoare. Da. Există È™i psihologul sfătos. Te asigur că e “psihologia” cea mai uÈ™oară È™i accesibilă. Și tu poÈ›i fi psiholog sfătos. Oricine poate fi, inclusiv È›aÈ›a Floarea care îÈ›i “toarnă cositorul” dezlegându-te.

Sfatul meu –dacă tot aÈ™tepÈ›i unul– este să te fereÈ™ti de genul acesta de specialist atoateÈ™tiutor, luând în considerare un raÈ›ionament banal: anume că este imposibil ca o persoană să deÈ›ină soluÈ›ii pentru toate situaÈ›iile de viață cu care se confruntă un individ. În plus, È™i psihologul se confruntă cu propriile probleme, însă numai cel realist È™i le recunoaÈ™te. CeilalÈ›i, visătorii, propovăduiesc zenul, fengÈ™uiul È™i personalitatea alfa prin toate mijloacele, invitându-te să soliciÈ›i cheile cu care poÈ›i accesa portalurile energetico-universale din care îÈ›i poÈ›i extrage abundenÈ›a È™i fericirea, portaluri la care numai ei au acces.

Un psiholog implicat te ascultă, îÈ›i “soarbe” cuvintele cu o atenÈ›ie epuizantă pentru el, îÈ›i urmăreÈ™te comportamentul nonverbal, caută să-È›i înÈ›eleagă sistemul de credinÈ›e È™i valori, construieÈ™te o relaÈ›ie cu tine (o alianță terapeutică absolut esenÈ›ială în acest proces, È™i care presupune timp), îÈ›i acordă sprijin È™i te ghidează în direcÈ›ia identificării resurselor pe care tu È™tii că le deÈ›ii, te invită să-È›i defineÈ™ti singur problema emoÈ›ională cu care te confrunÈ›i, te asistă în demersul tău de a-È›i cultiva noi abilități È™i de a te schimba, te determină să-È›i conturezi sistemul de valori, te provoacă să dezvolÈ›i alternative la soluÈ›iile pe care le-ai identificat deja… toate acestea, pe fondul unei permanente atitudini de non-judecată, compasiune È™i acceptare necondiÈ›ionată a ta (la pachet cu problemele tale).

Psihologul implicat evită să te contrazică, evită să îÈ™i expună valorile personale, evită sugestiile È™i sfaturile în direcÈ›ia aderării tale la un “adevăr absolut” la care numai el se raportează, evită să îÈ›i conteste credinÈ›ele, valorile, dumnezeul sau non-dumnezeul. În schimb, el le observă, le culege È™i le foloseÈ™te cu iscusință în demersul terapeutic. Dacă tu te închini Zeului Mogalabumba (?), psihologul implicat te va ajuta să-È›i foloseÈ™ti credinÈ›a în procesul schimbării tale, fără a pierde timp preÈ›ios încercând să te convingă de absurditatea acesteia.

Totul, pentru a te determina să-È›i găseÈ™ti singur răspunsurile la întrebări, să aplici soluÈ›iile proprii pentru a-È›i rezolva problemele psihologice, să-È›i foloseÈ™ti resursele existente odată identificate, să practici autoacceptarea necondiÈ›ionată fără a o confunda însă cu dăunătoarea autoindulgență, să-È›i cultivi noi abilități È™i rutine sănătoase, să-È›i identifici convingerile disfuncÈ›ionale È™i să le modifici, etc., în funcÈ›ie de obiectivele tale care sunt È™i ale lui.

Psihologul implicat îÈ™i va propune ca scop cultivarea în tine a unui soi de imunitate È™i reziliență psihologică în faÈ›a evenimentelor vieÈ›ii –căi destul de sigure pentru a obÈ›ine bunăstarea emoÈ›ională spre care tindem (nu fericirea!). Cu accent pe “destul de” È™i pe “tindem”.

BineînÈ›eles, cu acordul tău.

 

DE CE PSIHOTERAPIE? 

Prima datorie a mea, in calitate de terapeut, este de a te asculta. De aceea, sa nu te surprinda daca, uneori, voi pastra tacerea! Cu toate acestea, voi interveni ori de cate ori va fi nevoie, iti voi adresa intrebari, voi solicita clarificari, te voi invita sa vorbesti despre aspectele istoriei tale personale sau te voi incuraja sa-ti exprimi emotiile.

Ajutorul pe care ti-l pot oferi poate fi in urmatoarele directii:
- Te voi ajuta sa-ti eliberezi emotiile 
- Te voi ajuta sa-ti schimbi atitudinea si comportamentul 
- Te voi ajuta sa te intelegi mai bine 

Munca asupra propriei persoane implica din partea ta suficienta motivatie si participare, fara de care noi, terapeutii, nu putem lucra. Succesul acestui demers este, de asemenea, legat si de calitatea relatiei terapeutice dar, mai ales, de intelegerea faptului ca schimbarile importante se produc in timp, constant, cu pasi mici si siguri.

In continuarea articolului, este prezentata o lista de probleme abordate in cabinetul de psihoterapie, cazurile cele mai frecvente fiind depresia, anxietatea, stresul, problemele in relatie si disfunctiile sexuale (de multe ori, aceste probleme sunt prezente in acelasi timp). Daca nu gasesti ceea ce cauti, contacteaza-ma! Te voi indruma cu placere.

Exista insa unele situatii in care un consult psihiatric este mult mai potrivit (de ex. psihoza, tulburarea bipolara, schizofrenia, dependenta grava de droguri). De asemenea, daca esti in cautarea unui diagnostic, a unui raport medical sau daca doresti tratament medicamentos, iti recomand vizita la un medic psihiatru. 

PROBLEME ABORDATE IN CABINETUL DE PSIHOTERAPIE 

ABUZ 
Daca ai experimentat devastarea sufleteasca si durerea provocate de un abuz, probabil ca iti este foarte greu sa te confesezi in legatura cu amintirile dureroase si sentimentele de vinovatie nejustificate sau in legatura cu rusinea si furia pe care le resimti. Pe de alta parte, simti ca povara acestor amintiri este atat de grea, incat iti face, pur si simplu, viata insuportabila.

Prin psihoterapie, poti beneficia de un spatiu sigur, de sustinere, acceptare si non-judecata, pentru a vorbi despre aceste amintiri si despre modul in care iti afecteaza viata in prezent.

Beneficiile psihoterapiei: 
- Sustinere si suport in evocarea proceselor traumatice, in conditii de siguranta si incredere;
- Gestionarea efectelor traumei si abuzului (inclusiv cosmaruri si flashback-uri);
- Ameliorarea simptomelor asociate traumei (depresie, anxietate, lipsa de incredere);
- Dezvoltareade strategii pentru a face fata efectelor abuzului.

"Calatoria" in depasirea efectelor unui abuz nu este una simpla. Insa, indiferent de circumstante, te voi sprijini la fiecare pas, astfel incat aceste amintiri devastatoare sa ramana in trecut si sa nu-ti mai influenteze calitatea vietii.


ATAC DE PANICA 
“Oare mi se va face rau?”;
“Ce pot face pentru ca situatia sa nu se mai repete?”;
“Ma simt speriata”;
“Voi face un atac de cord… incep sa tremur… inima mea bate tot mai repede… respir greu… “;
 

Definitia tulburarii de panica 
Tulburarea de panica este o tulburare de anxietate, caracterizata prin atacuri de panica recurente si regulate. Un atac de panica este un episod neasteptat de frica intensa, cu simptomele fizice asociate.

Este firesc sa experimentezi sentimente de neliniste, anxietate sau panica. Insa, pentru o persoana cu tulburare de panica, toate aceste sentimente sunt foarte intense, apar in mod regulat si, de obicei, fara un motiv evident. Acest lucru determina caracterul imprevizibil al tulburarii de panica, la care se adauga frica si anxietatea asociate.

Alte conditii care pot determina anxietate severa si care pot fi asociate cu tulburarea de panica, pot fi: fobiile, tulburarea post-traumatica de stres sau tulburarea de anxietate generalizata.

Semnele si simptomele unui atac de panica: 
- Nivel ridicat de anxietate, cu sau fara o cauza cunoscuta;
- Agitatie;
- Senzatie de sufocare;
- Greata;
- Transpiratie;
- Senzatie de ameteala si lesin;
- Teama de moarte;
- Dureri toracice.

Tratamentul in cazurile de atac de panica 
Exista doua forme principale de tratament pentru atac de panica: tratament medicamentos si psihoterapie. Cercetarile indica faptul ca medicatia antidepresiva are succes in peste jumatate din cazurile de tulburare de panica. Tehnicile psihoterapeutice includ: vizualizare pozitiva, tehnici de relaxare, identificarea gandurilor negative, intarirea auto-increderii, etc.


DEPRESIE 
"Nu ma simt in stare sa fac nimic... orice trebuie sa faca un om, ma iau gandurile ca nu ma simt in stare sa fac si eu. Si cand vorbesc de raul care ma ia, imi face rau; sau cand aud pe cineva ca ii este rau, ma ia rau... frica de rau... Nu ma simt in stare sa fac lucrul ala care imi place... nu-mi place nimic, nu ma bucur de nimic si ma pierd in gandurile negative. Si cand stau fara sa fac ceva, numai la rau ma gandesc. Nu pot sa fac sa am copii, sa-i cresc... nu ma simt in stare sa imbatranesc... sa am copii mari... sa mor... Cand aud pe cineva ca are 30, 40 sau 50 de ani, ma ia rau... imi vin gandurile ca nu pot sa ajung... nu ma simt in stare sa ajung la anii aia..."
(A., 21 ani)
 

Potrivit unui studiu recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, aproximativ 20% din populatie sufera de boli psihice, iar jumatate dintre aceste persoane au depresie. Simptomele comune ale depresiei includ: absenta motivatiei, pierderea entuziasmului/placerii, dificultati de concentrare, pesimism, tulburari de somn, iritabilitate, plans, ganduri de sinucidere, retragere sociala, modificari ale apetitului, pierderea apetitului sexual. De cele mai multe ori, depresia are efecte secundare asupra relatiilor personale sau profesionale.

Beneficiile psihoterapiei: 
- Identificarea si explorarea cauzelor care stau la baza depresiei;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor care contribuie la starea de spirit scazuta;
- Dezvoltarea de strategii de adaptare pentru a gestiona starea de spirit scazuta;
- Insusirea unor tehnici si instrumente cu eficacitate pe termen lung.


DEPENDENTE 
Dependentele pot lua diferite forme si pot avea diferite efecte asupra sanatatii fizice si psihologice. Simptomele pot include: depresie, atacuri de panica, tulburari ale somnului, deteriorari in planul relatiilor si randamentului in munca, etc.

- Tipuri de dependente
- Dependenta de alcool;
- Dependenta de droguri;
- Dependenta de fumat;
- Dependenta de joc;
- Abuzul de substante;
- Dependenta de sex / pornografie;
- Dependenta de cumparaturi;
- Dependenta de exercitii fizice;
- Dependenta de alimente;
- Dependenta de internet / TV.

Beneficiile psihoterapiei in dependente: 
- Intelegerea cauzelor profunde care au dus la dependenta;
- Auto-intelegere si insight;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor care contribuie la dependenta;
- Elaborarea si insusirea unor strategii de gestionare a simptomelor de sevraj;
- Elaborarea de strategii pentru a face fata situatiilor declansatoare;
- Insusirea unor tehnici si instrumente aplicabile pe termen lung.


AUTOCUNOASTERE SI DEZVOLTARE PERSONALA 
Coaching-ul te ajuta sa privesti cu claritate situatia ta actuala si sa-ti stabilesti obiectivele, astfel incat sa-ti realizezi pe deplin viata. Odata stabilite obiectivele, psihoterapeutul te va ajuta sa dezvolti un plan de actiune si te va ajuta, motiva si sustine in indeplinirea acestui plan.

Uneori, un proiect poate parea atat de mare si complicat incat nu stii de unde sa incepi. Si, cu cat amani mai mult, cu atat devine mai dificil de indeplinit. Hipnoterapia si coaching-ul te pot ajuta sa-ti dezvolti motivatia si sa-ti redescoperi pasiunea pentru a incepe realizarea scopurilor tale. Aceasta dubla abordare este eficienta deoarece poate determina schimbari fundamentale atat in atitudine cat si in modul de a actiona.

Tehnicile utilizate in cabinet te pot ajuta:
- Sa-ti clarifici obiectivele - este cunoscut faptul ca scrierea obiectivelor le face mai tangibile si mai reale;
- Sa-ti analizezi temerile, rezistentele si convingerile limitative care te blocheaza; multe persoane cred ca sunt destinate sa ramana in situatia lor actuala, chiar daca aceasta nu ii mai satisface. Coaching-ul te ajuta sa-ti schimbi aceste convingeri limitative;
- Sa-ti transformi obiceiurile negative si sa-ti imbunatatesti comportamentul;
- Sa dezvolti sau sa mentii o atitudine pozitiva pentru atingerea scopurilor tale;
- Te incurajeaza sa faci pasi concreti in realizarea obiectivelor.

Terapeutul nu te judeca! 
Psihologul este o persoana care crede in abilitatile tale. Prin coaching, te va invata sa-ti canalizezi energia in mod eficient. Rolul lui este de a-ti adresa intrebarile potrivite pentru a te ajuta sa-ti gasesti propriile solutii si sa functionezi in mod independent. El te va pune in legatura cu propriile resurse pentru a descoperi ceea ce este cel mai bine pentru tine.

Mingea este in terenul tau! 
Terapeutul nu gandeste pentru tine, nu face nimic in locul tau ci, doar, te pozitioneaza intr-un unghi din care totul este mai accesibil, astfel incat sa faci singur ceea ce este mai util pentru indeplinirea proiectelor tale.
Vei fi intotdeauna responsabil pentru tine, pentru rezultatele si succesele tale! 


DOLIU, DURERE, PIERDERE 
Doliul este sentimentul de durere pe care il traim atunci cand pierdem pe cineva foarte drag. Moartea si pierderea sunt procese inevitabile ale vietii; socul, negarea, furia, tristetea fac parte din aceste procese.

Cu toate acestea, fara o interventie terapeutica, aceste pierderi pot lasa rani emotionale adanci pe termen lung, inclusiv probleme de sanatate mintala.

Primul raspuns natural intr-o situatie de doliu este socul si neincrederea . Urmeaza negarea, stadiu in care persoana indoliata are dificultati in a accepta realitatea pierderii si in care poate trai sentimentele de furie sau chiar vinovatie . Se poate instala, apoi, o perioada de depresie care poate include simptome ca: insomnie, iritabilitate, pierderea motivatiei, retragere sociala, modificari ale apetitului si dureri fizice, dupa care se trece la ultimul stadiu, acela de acceptare.

ConsiliereA psihologica este utila in urmatoarele situatii de durere si pierdere :
- Decesul unei persoane dragi;
- Avort spontan;
- Divort / Separare;
- Incheierea unei relatii;
- Pierderea locului de munca;
- Vatamari corporale;
- Schimbarea domiciliului;
- Mutarea de acasa a unui copil.

Daca te confrunti cu aceste situatii, consilierea psihologica si psihoterapia te pot ajuta - intr-un spatiu bazat pe incredere, siguranta si confidentialitate - sa traversezi acest proces intr-o maniera sanatoasa, sa-ti depasesti emotiile dureroase, sa accepti pierderea si sa faci ajustarile relevante pentru a descoperi noi mecanisme de coping. Traversarea unui proces de doliu este, de obicei, una de lunga durata si consilierea te poate sprijini in aceasta perioada dificila.


DISFUNCTII SEXUALE 
Problemele psihosexuale sunt definite ca incapacitatea de a ajunge la placere si satisfactie in activitatea sexuala (Manualul diagnostic si statistic al tulburarilor mentale DSM IV, Asociatia Americana de Psihiatrie, 1994), si includ:
Anorgasmia : intarzierea sau absenta orgasmului dupa o faza de excitatie normala in timpul activitatii sexuale;
Aversiunea sexuala : aversiune extrema si evitarea oricarui contact genital cu partenerul;
Dispareunia : durere genitala recurenta si persistenta, fie la femeie, fie la barbat;
Disfunctia erectila la barbat : incapacitatea de a obtine sau mentine erectia pentru actul sexual;
Ejacularea precoce : ejacularea, cu stimulare sexuala minima, inainte sau la scurt timp dupa penetrare, si inainte ca persoana sa doreasca acest lucru;
- Inhibarea dorintei sexuale : deficit de fantezii sexuale si dorinta a activitatii sexuale;
Tulburarea de excitatie sexuala la femeie : incapacitatea de a obtine sau mentine o lubrifiere adecvata, ca raspuns la excitatia sexuala, pana la finalizarea activitatii sexuale;
Vaginismul: spasmul involuntar al musculaturii vaginului, care interfereaza cu actul sexual.

In lucrarea "The New Sex Therapy: Active Treatment of Sexual Disfunctions" (1974), Kaplan enumera o serie de factori care stau la baza acestor tulburari, si anume:
- Lipsa de informare sau ignoranta in ceea ce priveste interactiunile sociale si sexuale;
- Vina si anxietatea inconstienta legate de sex;
- Anxietatea de performanta - cea mai frecventa cauza a disfunctiei erectile si a disfunctiilor fazei orgasmului;
- Esecul partenerilor in a comunica unul cu celalalt despre sentimentele lor sexuale si comportamentale in care doresc sa se angajeze.

Beneficiile psihoterapiei: 
- Explorarea rapida si identificarea conflictelor aflate la baza disfunctiei, a sentimentelor nerezolvate legate de evenimente trecute si a factorilor aflati in afara sferei constiente;
- Invatarea unor tehnici de autohipnoza ca metoda de gestionare a stresului si de reducere a anxietatii, dar si ca metoda de crestere a pasiunii sexuale;
- Cresterea expectantelor pentru a promova schimbarea personala;
- Modificarea emotiilor problematice si cresterea starilor emotionale dorite;
- Dezvoltarea stimei de sine;
- Concentrarea atentiei si la cresterea constientizarii senzoriale, facilitand cresterea excitatiei si a placerii;
- Identificarea si eliberarea temerilor care inhiba excitatia sexuala.


TULBURARILE FOBICE 

Fobie sociala 
“…ma balbaiam, imi cautam cuvintele, imi tremurau mainile si ma inrosisem toata. Aveam pete rosii chiar si pe gat.”;
“Sunt diferit de ceilalti, sunt plictisitor, ceilalti oameni sunt mai buni decat mine... sunt un prost”;
“Ma simt foarte stingherit atunci cand ma aflu intr-un grup”;
 

Agorafobie 
“Simt o teama intensa atunci cand ma aflu in afara casei, in locuri de unde nu pot iesi repede sau unde nu pot primi imediat un ajutor”.
Fobii specifice: teama de animale, insecte, obiecte, boli, apa… etc;
 

Ce este fobia? 
Fobia reprezinta o teama exagerata si persistenta fata de un obiect sau o situatie care, de regula, nu prezinta nici un pericol. Desi pacientii realizeaza caracterul irational al fricii lor, ei evita, totusi, situatiile respective. Fobiile reprezinta frici cu caracter dezadaptativ care produc perturbari in viata subiectului.

Beneficiile psihoterapiei in tulburarile fobice: 
- Intelegerea cauzelor profunde ale temerilor;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor, si comportamentelor care stau la baza temerilor;
- Auto-intelegere si insight;
- Dezvoltarea unor strategii personalizate de adaptare pentru a face fata temerilor si anxietatii;
- Insusirea unor tehnici si instrumente aplicabile pe termen lung.

Terapia este conceputa in jurul cazului tau particular. Vei primi ajutor pentru a descoperi cel mai potrivit mod de a face fata fobiei. Poti suna sau poti face o programare online pentru a realiza o evaluare initiala pentru problemele tale specifice.


MANAGEMENTUL STRESULUI 
Stresul este una dintre cele mai comune probleme de sanatate mintala. Societatea in care traim, profund comerciala si orientata spre consum, ne constrange sa aratam bine, sa ajungem la un anumit status prin posesiuni materiale si calificare, sa detinem ultimele tehnologii si accesorii la moda, etc.

Nu este de mirare ca, sub aceasta presiune, unii dintre noi “cad” din cauza lipsei resurselor financiare, sociale si personale care le franeaza eforturile de satisfacere a acestor nevoi. Un stres minor poate fi tolerat; nu se poate spune acelasi lucru si despre stresul intens sau prelungit, care are un impact negativ asupra relatiilor noastre, asupra performantei in munca si care poate conduce la atacuri de panica si / sau depresie.

Simptomele pot include: iritabilitate, modificari ale apetitului, dificultati de concentrare, probleme de somn, gandire negativa, pierderea motivatiei, absenta libidoului, retragere sociala, modificari ale dispozitiei, etc. De asemenea, stresul poate genera si simptome fizice, cum ar fi: afectiuni ale pielii, probleme digestive, dureri de cap, tensiune musculara, hipertensiune arteriala.

Exista numerosi stresori care ne pot afecta:
- Stresori legati de sanatatea fizica;
- Stresori legati de camin si vecinatate;
- Stresori financiari;
- Stresori la locul de munca;
- Stresori legati de partener;
- Stresori legati de copii;
- Stresori legati de familia extinsa;
- Stresori legati de prieteni.

Consilierea psihologica si psihoterapia te pot ajuta sa explorezi cauzele profunde care au generat stresul si sa intelegi care sunt comportamentele tale care mentin un nivel ridicat de stres. Impreuna cu terapeutul, vei dezvolta tehnici eficiente de reducere a stresului si noi modele sanatoase de viata.

Beneficiile psihoterapiei: 
- Posibilitatea de a explora cauzele profunde ale stresului si anxietatii;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor care contribuie la stres;
- Identificarea factorilor declansatori de stres;
- Auto-intelegere si insight;
- Dezvoltarea unor strategii de adaptare pentru a gestiona situatiile stresante;
- Dezvoltarea capacitatii de a gestiona presiunile si propriile reactii la acestea;
- Insusirea unor tehnici de relaxare, aplicabile pe termen lung.


MANAGEMENTUL FURIEI 
Desi este o emotie naturala, furia se poate manifesta in moduri indezirabile. Furia si nivelul ridicat de adrenalina pot declansa reactii fiziologice diverse: cresterea pulsului, temperatura ridicata si palpitatii.

O stare de furie ne poate determina sa recurgem la comportamente nepotrivite, agresive, care pot avea un impact negativ asupra relatiilor, atat personale cat si profesionale. Nu putem controla situatiile generatoare de furie. Ceea ce putem face este sa gestionam atitudinea noastra fata de aceste situatii.

Consilierea psihologica si-a dovedit eficacitatea in toate problemele legate de furie, de la iritarea usoara la furia excesiva. Sedintele de managementul furiei te poate ajuta sa intelegi cauzele care stau la baza acestei stari, sa gestionezi nivelul furiei si sa reduci la minimum confruntarile sau automutilarea.

Modalitatile de manifestare a furiei:
- Iritabilitate
- Izbucniri
- Temperament agresiv
- Violenta
- Auto-mutilare
- Atacurile verbale
- Furie interna

Beneficiile psihoterapiei: 
- Intelegerea cauzelor profunde ale iritabilitatii;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor care contribuie la aceasta stare;
- Identificarea factorilor declansatori;
- Auto-intelegere si insight;
- Imbunatatirea abilitatilor de comunicare si exprimare;
- Elaborarea unor strategii de adaptare pentru a gestiona situatiile provocatoare de furie;
- Invatarea unor tehnici si instrumente aplicabile pe termen lung.


TULBURARE OBSESIV-COMPULSIVA 
Trasatura esentiala in cazul tulburarii obsesiv-compulsive consta in aparitia unor obsesii si compulsii care il determina pe subiect sa se concentreze asupra lor. Aceastea pot dura mai mult de o ora pe zi si ii produc persoanei un disconfort serios (D.S.M. IV; A.P.A., 1994).

Obsesiile reprezinta ganduri, comportamente impulsive sau imagini cu caracter persistent, traite de subiect ca avand un caracter intruziv si neadecvat.

Principalele tipuri de obsesii sunt:
- de contaminare;
- de violenta fizica asupra unei persoane sau asupra propriei persoane;
- de moarte;
- de accidente;
- de comportamente neadecvate;
- pentru organele sexuale sau acte sexuale inacceptabile;
- cu privire la religie;
- cu privire la curatenie, ordine;
- fraze incoerente, imagini, melodii, numere, etc.

Compulsiunile sunt comportamente la care persoana apeleaza pentru a preveni producerea unor evenimente provocatoare de anxietate.

Acestea pot fi:
- spalatul pe maini de foarte multe ori;
- verificarile;
- ordonarea si aranjarea unor obiecte;
- rugaciunile;
- numaratul;
- repetarea unor cuvinte, etc.

Programul terapeutic este conceput in jurul cazului dvs. particular si se realizeaza prin intermediul unui plan terapeutic ce isi propune ca obiectiv dezvoltarea capacitatii de control a obsesiilor si ritualurilor asociate. Terapia cognitiv-comportamentala si terapia prin intermediul hipnozei si-au dovedit eficacitatea in tratamentul acestei tulburari.


DEZVOLTAREA STIMEI DE SINE 
Un nivel sanatos al stimei de sine ne poate folosi in viata, mai ales la locul de munca sau in relatiile cu cei din jur. Din pacate, cei mai multi dintre noi se caracterizeaza printr-o slaba incredere in propria persoana si un nivel scazut al stimei de sine.

Care sunt beneficiile psihoterapiei in aceste cazuri? 
- Identificarea si explorarea acelor experiente timpurii sau evenimente recente care au determinat scaderea stimei de sine;
- Explorarea modului in care acestea iti afecteaza existenta;
- Stabilirea modului in care doresti ca lucrurile sa se schimbe;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor si credintelor care contribuie la slaba auto-incredere;
- Imbunatatirea imaginii de sine;
- Antrenamentul asertivitatii (daca este cazul)

Psihoterapia iti va oferi instrumentele necesare pentru a-ti atinge obiectivele propuse, in contextul unei relatii terapeutice bazata pe suport si siguranta. Vom identifica impreuna sperantele si asteptarile tale, vom explora cauzele care au determinat scaderea stimei de sine si te voi insoti in efortul tau pentru descoperirea fortei interioare si increderii in tine!


TULBURARI DE SOMN 
Tulburarile de somn afecteaza un numar foarte mare de persoane si pot cauza o serie de probleme fiziologice ÅŸi psihologice care, la randul lor, pot indica preexistenta altor probleme, cum ar fi: depresia, anxietatea si stresul. Se poate ajunge la un cerc vicios in care starea generala, deteriorata (din cauza lipsei de somn), poate impiedica persoana sa mai doarma in viitor, fapt care duce la depresie, si asa mai departe.

Nevoia de somn variaza considerabil de la o persoana la alta. Desi, in general, oamenii au nevoie de opt ore de somn pe noapte, fiecare individ este diferit. Varsta, dieta, nivelul de activitate fizica si mentala influenteaza nevoia de somn a fiecarui individ; astfel, ceea ce este suficient pentru o persoana poate fi insuficient pentru alta. Totusi, daca sufera de una dintre problemele enumerate mai jos, ar putea beneficia de consiliere si psihoterapie.
- Dificultati de adormire
- intreruperea somnuluiii
- Somnolenta excesiva
- Somnambulism
- Cosmaruri
- Insomnie

Beneficiile psihoterapiei 
- Identificarea si intelegerea cauzelor profunde care stau la baza problemelor de somn;
- Examinarea factorilor din stilul tau de viata care ar putea exacerba problemele de somn;
- Invatarea unor tehnici de relaxare;
- Identificarea anxietatilor care te impiedica sa dormi.


TULBURARI DE COMPORTAMENT ALIMENTAR 
Multi dintre noi suntem preocupati de imaginea corporala si de controlul greutatii. Problemele pot aparea atunci cand se recurge la diete excesive, abuz de laxative si diuretice sau de alte medicamente, posturi, exercitii fizice excesive, varsaturi, etc.

Prin psihoterapie, pot fi identificate cauzele psihologice profunde care explica relatia dintre mancatul excesiv si starea de bine, preocuparea ta pentru greutate, imaginea corporala negativa si tulburarile de alimentatie.

Pentru aceasta, vom utiliza tehnici cognitiv-comportamentale, vom stabili obiective, vom tine jurnale de alimentatie si vom monitoriza gandurile legate de alimentatie.

Beneficiile psihoterapiei 
- Intelegerea cauzelor care stau la baza problemelor alimentare;
- Examinarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor care mentin problema;
- Imbunatatirea obiceiurilor alimentare;
- Dezvoltarea imaginii de sine;
- Strategii de rezistenta psihologica;
- Strategii de adaptare pentru a inlocui comportamentele compensatorii (varsaturi, administrare de laxative sau exercitii fizice excesive).

Pentru mai multe informatii despre activitatea si serviciile mele, viziteaza si site-ul: www.psihologconsult.ro

Lucretia Preda - Cabinet Individual de Psihologie

GALATI

Galati

Adresa: Str. Traian, Nr. 95, Bl. A-5-a, parter Reper: Oficiul Stare civilă

Tel: 0740226826

E-mail:

L
9:00-17:00
V
9:00-17:00
M
9:00-17:00
S
0:00-0:00
M
9:00-17:00
D
0:00-0:00
J
9:00-17:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!