In momentul in care afli ca ai cancer de san ar fi o idee buna sa ai pe langa tine pe cineva apropiat care
sa joace rolul Coordonatorului: sa iti stabileasca programarile la medic, sa iti faca rost de literatura de specialitate, sa se ocupe de detalii gen drum pana la spital sau produse disponibile pentru tine inainte de operatie si dupa aceasta.
Gandul ca trebuie sa faci vizite regulate la medic poate fi coplesitor, iar ajutorul unui Coordonator este extrem de important in aceasta perioada. Este de asemenea, important sa intelegi rolul fiecarui specialist pe care il vei intalni de-a lungul tratamentului pentru a intelege de la cine trebuie sa obtii anumite raspunsuri.
Uneori nodulii problema sunt descoperiti de un ginecolog sau un internist. Deoarece sunt specializati in ingrijirea femeii si a organelor de reproducere obstetricenii-ginecologii sunt de obicei principalii medici ai unei femei. Examinarea sanilor, examinarea pelvisului si testul Papanicolau sunt realizate de obicei in timpul controlului medical anual pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il faca. Daca o femeie simte un nodul in san e mai mult ca sigur ca va merge intai la un ginecolog. Medicul internist apare in viata ta atunci cand e vorba de ingrijirea medicala de baza, a celorlalte organe.
Oricum o mamografie e indicata la 35 de ani, iar dupa 40 de ani ar trebui sa fie un examen anual.
Daca la mamografie este observata o masa anormala te poti adresa si unui chirurg specializat in chirurgia sanului. Acesta poate chiar sa efectueze o biopsie pentru a determina daca tumoarea este maligna. Daca medicul chirurg care efectueaza biopsia recomanda operatia, atunci tot el este cel care recomanda si tratamentul de urmat dupa aceasta si iti va face trimitere catre un oncolog specializat in radioterapie si chimioterapie si chiar catre un chirurg plastician daca, pentru tine, reconstructia sanului este o optiune.
De notat ca cele mai multe dintre femei nu il intalnesc si pe medicul patolog ce se ocupa de tesutul extirpat in timpul biopsiei. Acest tesut este trimis la laborator, iar medicul patolog il examineza si trimite chirurgului rezultatul analizei sale.
Daca rezultatul analizei este cel pozitiv pentru cancer vei fi trimisa catre oncolog care va stabili daca tratamentul de urmat va fi cel cu radiatii – radioterapie sau daca este necesar sa combine operatia cu chimioterapie.
Daca stii exact despre acesti specialisti cu ce se ocupa vei stii exact ce intrebari sa le si adresezi pentru a evalua, intelege si lua in considerare toate optiunile pe care le ai.
Intrebari pentru medicul chirurg
1. Cancerul este invaziv sau in situ? Invaziv inseamna ca mai mult ca sigur s-a extins si la tesuturile invecinate. In situ inseamna ca celulele canceroase au ramas in locul de origine, deci nu s-au extins si in alte parti ale corpului. Tipul de cancer va determina si cursul tratamentului.
2. Care sunt optiunile mele? Care sunt alternativele?
3. Daca este nevoie de operatie imi puteti spune exact cum va decurge, unde va fi facuta incizia si cum credeti ca va arata locul dupa ce se va vindeca?
4. Care sunt posibilele complicatii ale acestui tip de operatie?
5. Cat de mult timp credeti ca voi petrece in spital?
6. Care este costul acestei operatii (daca va adresati unui medic dintr-un spital privat) si credeti ca CAS-ul va deconta aceste costuri?
7. Daca vreau sa aud si o a doua parere cum pot obtine copiile dupa raportul patologic si mamografiile facute?
8. Daca la un moment dat voi decide sa fac o reconstructie imi puteti recomanda un chirurg plastician?
Intrebari pentru medicul oncolog
1. Care este cel mai bun tratament pentru mine?
2. Care sunt posibilele efecte secundare ale tratamentului propus?
3. De cate sedinte de terapie voi avea nevoie?
4. Care este costul unei sedinte (daca va adresati unui medic dintr-o clinica particulara) si CAS-ul deconteaza aceste proceduri ?
5. Cat dureaza fiecare tratament?
6. Voi fi in stare sa ma ocup de activitatile obisnuite? Ca restrictii voi avea?
7. Sunt preocupata de cum va reactiona pielea mea la tratament. Puteti sa imi spuneti care sunt reactiile la radioterapie sau chimioterapie?
8. Cate sedinte de radioterapie imi recomandati?
9. Cat dureaza o sesiune de tratament?
10. Ce efect va avea supra pielii mele?
11. Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?
12. Care este costul unei sedinte (daca va adresati unui medic dintr-o clinica particulara) si daca CAS-ul deconteaza aceste proceduri ?
Intrebari pentru chirurgul plastician
Ce fel de reconstructie imi recomandati?
De cate operatii este nevoie pentru intregul proces de reconstructie ?
La cat timp dupa operatia de extirpare a sanului credeti ca pot face reconstructia acestuia ?
Daca recomandati reconstructia imediata, veti fi prezent la operatia de extirpare a sanului?
Care sunt complicatiile ce pot aparea dupa o astfel de interventie?
Cat de mari vor fi durerile dupa reconstructie si cat de lunga va fi perioada de recuperare?
Aveti ceva fotografii cu genul acesta de interventie pe care l-ati mai facut?
Care este costul operatiei (daca va adresati unui medic dintr-o clinica particulara) si daca CAS-ul deconteaza aceasta interventie ?
Gasiti mai multe materiale de acest fel pe www.desprecancerdesan.ro.
Gentle Care a lansat Desprecancerdesan.ro pentru a raspunde nevoilor generale ale tuturor celor care au fost atinsi de cancerul de san, inclusiv paciente nou diagnosticate sau supravietuitoare, precum si prietenii lor, membrii de familie si colegi.
Va asteptam cu drag!