Pentru majoritatea femeilor care au fost supuse unei operatii de cancer la san procesul de vindecare se deruleaza fara complicatii sau probleme. Durata de vindecare completa a operatiei difera de la fiecare organism in parte. Exista unele cazuri in care este prudent sa apelati la medic.
Aceste cazuri apar in principal in primele sase pana la opt saptamani dupa interventia chirurgicala:
- Roseata in zona inciziei: zona inciziei ar trebui sa fie usor rosie. Acest lucru arata ca organismul actioneaza pentru vindecarea ranii. Zona de roseata nu ar trebui sa fie mai mare de 2 cm si ar trebui sa fie uniforma si nu concentrata intr-un singur loc. Tine sub observatie aceasta zona. Roseata trebuie sa scada in dimensiune in timpul procesului de vindecare.
- Tumefiere in zona inciziei: Incizia ar trebui sa aiba un aspect plat. Vor exista usoare umflaturi in zona inciziei imediat dupa operatie. Acest lucru se datoreaza fluxului crescut de sange si de lichid limfatic. Acestea trebuie sa scada pe masura trecerii timpului dupa operatie. In cazul in care observati ca umflaturile se maresc in zona peretului toracic sau sub brat trebuie sa va adresati medicului.
- Febra: majoritatea chirurgilor includ in tratamentul postoperator antipiretice pentru controlarea temperaturii. O usoara crestere a temperaturii este o reactie normala a organismului in procesul de vindecare post operatorie. O crestere brusca sau variatii mari a temperaturii trebuie raportate personalului medical.
- Scurgeri de lichid din incizie: nu ar trebui sa existe nici o scurgere de lichid din incizie dupa ce s-au inlaturat pansamentele. Asigurati-va ca notati culoarea si consistenta scurgerii pentru a o putea descrie medicului sau asistentei. Adresati-va personalului medical pentru orice scurgere de lichid din zona inciziei dupa ce aceasta pare a se fi vindecat.
- Deschiderea inciziei: in mod normal operatia ar trebui sa fie inchisa. In cazul in care observati o deschidere oriunde de-a lungul inciziei, adresati-va medicului imediat.
- Disfunctii ale drenajului: Drenele vor ramane fixate timp de 10-14 zile sau pana in momentul in care medicul va decide ca nu mai sunt necesare datorita scaderii volumului lichidului care se elimina. In cazul in care drenele nu se mai fixeaza perfect etans sau in cazul in care se intrerupe scurgerea lichidului trebuie anuntat medicul. Culoarea lichidului scurs este rosie in perioada imediat dupa operatie si devine galbena pal in perioada urmatoare. Orice scurgere de lichid care nu este apoasa trebuie raportata medicului
- Durerea: durerea si sensibilitatea crescuta a zonei operatiei sunt manifestari normale in primele cateva zile de dupa operatie. Majoritatea femeilor au aratat ca durerea a scazut in intensitate dupa trei zile de la interventia chirurgicala. Durerea prelungita sau durerea care nu se amelioreaza dupa aplicarea tratamentului medicamentos specific trebuie raportata medicului. De asemenea, trebuie avuta in vedere si toleranta individuala a fiecarei paciente la durere.
- Modificarea mirosului: in timpul vindecarii tesutul nu ar trebui sa miroasa puternic. In cazul in care in zona inciziei apare un miros puternic sau dulceag trebuie anuntat medicul.
Ingrijirea drenelor si a plagilor
Dupa mastectomie pacienta poate fi externata cu una sau mai multe drene atasate zonei inciziei sau sub brat. Scopul acestor tuburi de drenaj este ca sa elimine surplusul de lichid colectat in zona afectata de operatie. Fluidele care se colecteaza dintr-o rana creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si astfel se poate ajunge la infectii. Instructiunile de ingrijire a ranii si a sistemelor de drenaj trebuiesc date inaintea externarii si trebuie urmate cu exactitate.
Colectorul lichidului de drenaj trebuie asigurat in timpul purtarii pentru a se evita desprinderea lui.
Pentru golirea continutului colectorului de drenaj urmati urmatorii pasi:
Spalati-va pe maini inainte de golirea recipientului. Cereti oricarei persoane care va ajute sa se spele pe maini la fel de bine.
Verificati colectoarele de drenaj de cel putin 4 ori in primele 24 de ore dupa externare. In primele ore cantitatea de lichid scursa va fi mai mare iar apoi se va diminua. Initial lichidul scurs va avea o consistenta mai mare iar apoi va deveni mai apos. In cazul in care lichidul scurs devine mai gros si obtureaza tuburile de drenaj informati medicul. Culoarea lichidului scurs va fi la inceput rosie si se va transforma in galben pal. In cazul in care culoarea ramane rosie si dupa doua – trei zile informati medicul.
Dupa golirea recipientului colector acesta trebuie atasat ferm de tuburile de drenaj Tuburile de drenaj trebuie fixate de imbracaminte astfel incat sa nu se desprinda iar colectorul trebuie purtat intr-un buzunar larg al imbracamintii sau intr-un suport special creat.
Tuburile de drenaj vor fi scoase de catre medic dupa aproximativ 10-14 zile de la operatie.
Ingrijirea ranii rezultate din operatie
Cand parasiti spitalul incizia va fi acoperita cu un bandaj uscat. Este foarte important ca acest pansament sa se pastreze uscat si curat. Multi chirurgi prefera sa lasati pansamentul initial pana la urmatoarea intalnire cu ei.