Tratamentul modern al ranilor deschise este reprezentant de produsele pe baza de hidrogel care creeaza un mediu umed, favorabil procesului de vindecare. Studiile clinice au demonstrat ca acest tratament este o alternativa cu reale rezultate, fiind o solutie eficienta din punct de vedere terapeutic si economic.
Conceptul de vindecare a ranii intr-un mediu umed a fost promovat din anii 1960, cand a fost demonstrat ca previne formarea de escare/cicatrici prin crearea unui mediu umed, determinandu-se astfel epitelizarea. Vindecarea ranii într-un mediu umed previne formarea de escare si accelereaza gradul de vindecare a ranii cu 40% fata de practica traditionala de uscare a ranii.
- Notiunea ca o rana se vindeca mai rapid daca i se permite sa se usuce fiind expusa la aer sau stearsa cu un tifon este gresita, desi este surprinzator de raspandita printre doctori si asistente medicale.
- Prin urmare, cel mai frecvent ranile sunt acoperite cu un bandaj uscat sau umezit cu o solutie salina; sau sunt lasate descoperite, rezultand astfel formarea unei escare.
- Pansarea ranii cu un bandaj sau expunerea la aer nu sunt considerate o ingrijire optima, deoarece studiile clinice au relevat faptul ca rana intr-un mediu umed se vindecă mult mai rapid.
Flamozil este un hidrogel pentru ca:
- Creeaza un mediu umed favorabil procesului de vindecare
- Inchide rapid rana
- Previne infectiile
- Diminueaza durerea
- Reduce formarea cicatricilor
Flamozil – combinatia optima pentru vindecarea ranilor:
carbomer acid coloidal, carnozina, apa, substanta de conservare – citrat de argint
Modul de actiune:
Flamozil are in compozitia sa, acid carbomer care este stabilizat de carnozina, o peptida bazica care apare in mod natural in piele.
Aplicand pe ranile inchise (zgarieturi, plagi chirurgicale) acest carbomer are un efect de ocluziune: impiedica evaporarea apei si micsoreaza pierderea de lichid din epiderma.
Carnozina protejeaza acidul polimeric si actioneaza ca si antioxidant.
Carbomerul absoarbe excesul de lichid din plagile umede cu secretii si determina crearea de tesut de granulatie.
Citratul de argint – substanta de conservare, in loc de parabeni, creaza o bariera protectoare impotriva infectiilor.
Tratamentul cu Flamozil creste substantial confortul pacientului prin faptul ca schimbarea bandajului este mai putin dureroasa, deoarece bandajul nu se lipeste pe rana si nu provoaca durere la indepartarea lui.
Pe langa rezultatele terapeutice incontestabile, tratamentul cu Flamozil este usor de realizat – gelul fiind usor de aplicat, permitand tratamentul in ambulatoriu sau la domiciliul pacientului.
Indicatii de utilizare:
Rani deschise:
- se curata si se dezinfecteaza rana
- se usuca cu atentie
- se aplica un strat gros (0,5 – 0,75cm) pe rana
- se acopera cu un bandaj/plasture
- se lasa bandajul pe rana pentru una pana la trei zile, pana cand gelul se dizolva
- se reduce aplicarea de Flamozil cand apare o crusta pe rani
Rani inchise:
- se curata si se dezinfecteaza zona de tratat
- se aplica Flamozil pe rana fara a se atinge rana cu tubul
- se acopera cu un bandaj/plasture daca este necesar
Forma de prezentare: tub 50 gr, spray 75 gr
Forma de prezentare – Spray 75 gr. este indicata pentru ranile adanci pentru ca permite accesul la zonele mai greu accesibile si gelul poate patrunde in toata cavitatea ranii.
Concluzii:
1. Flamozil este un gel hidrocoloidal ce nu contine parabeni si este indicat in tratarea ranilor acute sau cronice, umede sau uscate, inchise sau deschise.
2. Flamozil este indicat pentru rani provocate de: escare, picior diabetic, ulceratii, plagi chirurgicale, arsuri, taieturi.
3. Flamozil este un dispozitiv medical care faciliteaza vindecarea ranii prin crearea unui mediu umed si a unei bariere protectoare impotriva infectiilor.