Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Dacia Medical Center

Dacia Medical Center
Împreună, spre visul tău de a deveni părinte!

Cand vrei sa nu mai vina barza: legarea trompelor ca metoda contraceptiva

PR Red Spot

A
A
Cand vrei sa nu mai vina barza: legarea trompelor ca metoda contraceptiva

Nu sunt putine femeile care decid sa isi lege trompele atunci cand nasc, pentru a evita o sarcina ulterioara. Vorbim, de regula, de femei care au mai mult de un copil si care au stabilit impreuna cu partenerul ca familia e suficient de mare. Ce e bine de stiut, insa, este ca aceasta masura are si dezavantajele ei, asa ca e bine sa te gandesti de doua ori inainte de a lua aceasta decizie. Ce sa iei in calcul, iti spune dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.



            “Legarea trompelor uterine reprezinta o procedura chirurgicala prin care trompele sunt blocate, pentru a preveni ovulul sa calatoreasca spre uter. In acelasi timp, procedura blocheaza si traseul spermatozoizilor, ceea ce impiedica intalnirea lor cu ovulul si, deci, obtinerea unei sarcini. Aceasta interventie se poate face la nastere, dupa ce scoatem copilul, sau oricand, laparoscopic sau prin incizie deschisa”, explica dr. Ciprian Pop-Began.



            Principalul avantaj al procedurii este ca asigura contraceptie permanenta, fara a mai fi nevoie sa tii evidenta ovulatiei si fara costuri mari, pe termen lung. Exista, insa, si numeroase dezavantaje.



            “Legarea trompelor uterine va fereste de sarcina, dar nu si de bolile cu transmitere sexuala, inclusiv de virusul HIV, deci folosirea prezervativului e indicata in continuare, in cazul persoanelor care nu au acelasi partener. Este o procedura mai complicata decat sterilizarea masculina si are mai multe riscuri asociate interventiei chirurgicale, de la eventuale infectii la o posibila perforare uterina. In plus, exista riscul ca pacienta sa sufere anumite dereglari dupa operatie, adica sa aiba menstruatii neregulate si dureroase, sangerari intre menstruatii sau amenoree”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.



            Teoretic, aceasta procedura este reversibila, adica trompele pot fi dezlegate ulterior, daca pacienta decide ca mai vrea, totusi, sa aiba un copil. In practica, insa, nu este o interventie recomandata.



            “Operatia de dezlegare a trompelor este putin indicata din cauza faptului ca putine paciente reusesc sa obtina o sarcina dupa dezlegarea trompelor uterine. In plus, creste mult riscul sa apara o sarcina ectopica dupa aceasta interventie, adica o sarcina pozitionata in afara uterului, deci neviabila”, conchide dr. Ciprian Pop-Began.



Pentru acele femei care s-au razgandit si vor sa devina mame, o varianta mai indicata decat dezlegarea trompelor ar fi fertilizarea in vitro.


Dacia Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bulevardul Dacia, nr. 101 Sector 2, Bucureşti

Tel: 0766536553

E-mail:

Web: http://www.daciamedicalcenter.ro/

L
9:00-19:00
V
9:00-19:00
M
9:00-19:00
S
Inchis
M
9:00-19:00
D
Inchis
J
9:00-19:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!