Statistic, 60% dintre sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni, ceea ce inseamna ca se produce un avort spontan. Saptamanile 1-8 sunt vitale pentru dezvoltarea embrionului, fatul putand fi foarte usor afectat de un stil de viata nesanatos al mamei sau prin administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada.
Pentru a reduce riscurile, noi, medicii ginecologi, dar si medicii de familie, recomandam un set de analize complet si o consultatie de specialitate, pentru a ajuta bebelusul sa se dezvolte sanatos. In linii mari, acestea sunt:
La gravide, este nevoie de o monitorizare lunara a anemiei, inca din a 5-a luna de sarcina, unde se analizeaza valoarea hemoglobinei (trebuie mentinuta peste ivelul de 10.5g/dl). De asemenea, trebuie facuta o analiza si la nivelul glicemiei pentru a verifica cantitatea de glucoza din sange. Analiza chimica a balantei hidro-electrolitice are rolul de a ne furniza informatii legate de ritmul cardiac, contractia muschiilor si activitatea creierului.
Ca si in cazul femeilor, sanatatea barbatului influenteaza dezvoltarea fatului. Analizele pe care trebuie sa le faca tatal si ingrijirea sa pentru a putea avea un copil sanatos sunt cele de sange – hemoleucograma si serologiile. In cazul in care exista probeleme de conceptie, testul cel mai important il reprezinta cel de fertilitate, care in prima faza este reprezentat de spermograma. Acesta arata daca problema se afla la nivelul sistemului reproducator al barbatului, al femei sau al ambelor. Toate se pot face in clinica Dacia Medical Center, vezi aici.