Clinica medicala

CLINICA RENIA

CLINICA RENIA
Fericirea nu are o rețetă universală dar există o rețetă perfectă pentru tine. Noi suntem aici pentru a te ajuta să o găsești!
5
din 0 voturi
Fa-ti o programare

Cum poti scapa de blocajul mental?

Lavinia Stoian

A
A
Cum poti scapa de blocajul mental?

Lavinia (Ghiorghe) Stoian, psihoterapeut, ne vorbeste despre blocajul mental:


Toata lumea se confrunta din cand in cand cu blocaje mentale, fie in profesie, fie in viata de zi cu zi, intr-o activitate creativa sau in relatii. Cand suntem prinsi in capcana unui blocaj mental ne simtim frustrati, iar viata noastra profesionala sau personala poate fi afectata.


Ce este blocajul mental?


Lavinia (Ghiorghe) Stoian, psihoterapeut:


Blocajul mental este un obstacol psihologic care impiedica indeplinirea cu succes a activitatilor. Blocajele mentale sunt ca niste bariere invizibile in calea realizarii sarcinilor curente. De exemplu, cineva care vorbeste isi intrerupe brusc discursul din motive neclare. De cele mai multe ori sunt lucruri care se intampla oricui. Este insa posibil ca aceste blocaje sa fie cauzate de unele tulburari psihice sau chiar a unor boli fizice. In special persoanele care au ocupatii creative cum ar fi scriitorii. Este binecunoscut blocajul scriitorului care se confrunta des cu blocajele mentale sau cu lipsa de inspiratie. Este universal valabil si inevitabil. Dar obiceiurile corecte si autocunoasterea sunt cele mai bune metode de a depasi blocajele mentale.


Semne ale unui blocaj mental


Cum stii ca esti intr-un blocaj mental?


Lavinia (Ghiorghe) Stoian, psihoterapeut:


Cand te confrunti cu un blocaj mental iti pierzi sirul gandurilor. Simti ca mintea ta este neclara, ca si cum s-ar afla in ceata. Capacitatea de gandire este mai mica decat de obicei. Nu iti amintesti ce voiai sa spui sau sa faci. Gandurile din mintea ta sunt dezorganizate. La fel si vorbele, daca vorbeai in public. Nu-ti amintesti ce voiai sa spui. Simti o oboseala mentala, o incapacitate de a gandi sau a judeca clar. Iti e greu sa te concentrezi.


Cauzele blocajului mental


Unele blocaje mentale sunt oarecum normale, toti experimentam asta la un moment dat, de exemplu cum ar fi sa uiti ce voiai sa spui sau sa-ti pierzi sirul gandurilor. Acestea se produc din cauza stresului, a oboselii, somnolentei, a lipsei de concentrare sau a incercarii de a face doua sau mai multe activitati in acelasi timp.


Alte blocaje mentale pot fi insa simptome ale unor probleme de sanatate mentala, cum ar fi psihozele, depresiile severe, schizofrenia, tulburarile bipolare. Alte boli care cauzeaza blocaje mentale sunt boala Alzheimer, boala Parkinson, dementa, dar si traumatisme craniene sau tumori cerebrale, atac cerebral, febra ridicata.


Lipsa somnului duce de asemenea la aparitia blocajelor mentale.


O alimentatie deficitara in anumite elemente, cum ar fi vitamina B12 spre exemplu, poate provoca depresie si pierderi de memorie care conduc la blocaje mentale.


Alte cauze ale blocajelor mentale pot fi consumul de alcool, droguri sau a anumitor medicamente, ingerarea unor otravuri.


Lucrul intr-un mediu haotic, dezordonat, procrastinarea, perfectionismul, gandirea pesimista, lipsa de incredere in sine, teama de esec, indecizia, incertitudinea pot crea conditii favorabile aparitiei blocajului mental.


Totodata, este posibil ca noi insine, constient sau inconstient, sa ne blocam anumite ganduri care ne provoaca amintiri negative cum ar fi emotiile provocate de diverse evenimente traumatice, abuzuri, viol, pierderi, esecuri.


Diagnostic si tratament


Lavinia (Ghiorghe) Stoian, psihoterapeut:


In mod normal, blocajele ocazionale provocate de stres sau de oboseala nu ar trebui sa ne ingrijoreze. Dar cand se repeta din ce in ce mai des si par sa indice existenta unor tulburari mai grave, e necesar sa ne adresam medicului, psihologului, psihiatrului sau psihoterapeutului. Tratamentul va fi stabilit in functie de diagnostic. Cand blocajele sunt simptome ale unor boli sau traumatisme, este necesar sa fie tratate acestea. Medicul va prescrie medicamentele necesare precum si regimul de viata adecvat fiecarei afectiuni.


In cazul tulburarilor psihice, psihiatrul va decide daca este necesar sa se recurga la psihoterapie sau terapie cognitiv-comportamentala sau chiar la administrarea unor medicamente adecvate.


In cazul consumului de diverse substante interzise, alcool sau droguri, este necesara renuntarea la consumul acestora. In acest scop se poate apela tot la medici, psihologi si eventual la grupurile de suport.


Preventie


Lavinia (Ghiorghe) Stoian, psihoterapeut:


Evitarea unui regim de viata stresant este binevenit in cazul blocajelor mentale care au drept cauza oboseala extrema. Iata cateva metode prin care poti preveni aparitia blocajelor mentale:


-Odihneste-te suficient. Un somn de 7-9 ore in fiecare zi ofera claritate mintii si previne blocajele mentale.

-Fa ordine in spatiile unde muncesti si traiesti. Spatiul ordonat determina si ordinea din minte. Cand gasesti toate lucrurile de care ai nevoie cu usurinta totul se desfasoara cursiv si eviti aparitia blocajelor.

-Descompune proiectele in sarcini mai mici, astfel incat sa nu simti presiune. Rezolva pe rand fiecare sarcina.

-Programeaza-ti activitatile pe zile si pe ore si respecta-ti agenda, pentru a reduce stresul.

-Imbunatateste-ti permanent abilitatile. Citeste noutatile din domeniul tau de activitate pentru a nu te simti depasit si a nu experimenta blocajele.

-Gandeste pozitiv. Daca iti spui de la inceput ca nu vei reusi sa rezolvi problema in termen nu faci altceva decat sa te autosabotezi, sa intri in panica si sa atragi blocajele.

-Daca te simti blocat sau neinspirat, ia o pauza si fa altceva, spala vasele sau rezolva un rebus, pentru a da voie mintii sa se relaxeze si sa iasa din blocaj. Cand vei reveni la treaba, vei avea claritate mentala si vei fi mai productiv.


Concluzii


Invatand sa preiei controlul asupra mintii si emotiilor tale, invingand obiceiurile nesanatoase si convingerile limitative care iti provoaca blocaje mentale iti redai puterea de a-ti trai viata pe care o doresti. Adoptarea unui stil de viata ce include alternarea perioadelor de munca cu cele de odihna, inclusiv odihna activa si miscare, relaxare, o hrana sanatoasa si cat mai naturala, dar si practicarea hobby-urilor pot mentine, asa cum spuneau anticii, o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.

CLINICA RENIA

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Dr. Nicolae Turnescu, nr. 11, București, sector 5

Tel: 0748662662

E-mail:

L
9:00-21:00
V
9:00-21:00
M
9:00-21:00
S
Inchis
M
9:00-21:00
D
Inchis
J
9:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare