În această perioadă agitată a anului, o parte a sufletului fiecăruia dintre noi caută prin zarva din jur, apropiere și armonie. În această perioadă a anului, poate mai intens decât în altele, suntem încercați de o paletă întreagă și diversă de emoții, de la cele pozitive (de bucurie, încântare, entuziasm), până la cele negative (de frustrare, teamă, singurătate, dezamăgire, tristeţe) – toate acompaniate de un nivel ridicat al stresului. Dacă există persoane care iubesc izolarea sau singurătatea, o mai mare parte din populație trăiește cu teama de a nu rămâne singură pe parcursul întregii vieți, și mai ales în momente speciale, cum sunt și sărbătorile. Faptul că experimentăm momente de singurătate de sărbători ne face deseori să ne gândim dacă ceva este în neregulă cu noi. „Extra stresul, așteptările nerealiste și amintirile sentimentale ce însoțesc sezonul” sunt surse ale singurătății pentru mulți în preajma sărbătorilor, dar mai ales pentru cei care se confruntă cu anumite probleme de sănătate mintală este ceea afirmă Alianța Națională pentru Boli Mintale din SUA.
Timpul petrecut în familie este important pentru că ajută la reducerea incidenței problemelor emoționale sau comportamentale. Comunicarea față în față poate lua loc interpretărilor și atitudinei ostile care ne este binecunoscută atunci când ne simțim neînțeleși sau nevăzuți sau pur și simplu, pentru că suntem prea compleșiti de stresul de zi cu zi.
A fi alături de cei dragi înseamnă mult mai mult decât proclamarea clișeică că ”petrecem sărbătorile în familie.” Pentru a fi cu adevărat prezenți și autentici în centrul acestui cadru de familie este nevoie de mult mai multe lucruri decât prezența fizică:
Timpul petrecut alături de cei dragi sau în familie poate lua diferite forme, în funcție de nevoile fiecăruia dintre noi. Multe dintre aceste tradiții pot fi realizate, desigur, și în alte momente pe tot parcursul anului. Dar în timpul sezonului de vacanță, ele devin mai semnificative. Acestea capătă un rol special în familie și cu un grup special de oameni (rudele noastre cele mai apropiate și prieteni). Studiile spun că în perioada sărbatorilor ne putem confrunta și cu prea mult dintr-un lucru bun, care poate stârni și „sezonul de iarnă al stresului”, prea multe planuri sau activități, chiar dacă unele pot fi și distractive, pot culmina cu un apogeu al stresului și ne lasă cu dorințe goale, mai degrabă decât îndeplinite. Însă, există câteva indicii clare care ne arată cât este de benefic ca în prag de sărbătoare să rămânem conectați la cei(familie sau prieteni) care contează cu adevărat pentru noi:
A fi alături de cei din familie și de cei dragi ne pune față în față cu nevoia noastră de ființe sociale de a adera la un grup care să ne valorifice și să ne recunoască aportul în dinamica care se crează între membri. Rutina și ritualurile nu sunt doar „sare în bucate“. Principalul beneficiu adus de tradiții este unul neașteptat: ele devin un tampon împotriva anxietății. Ele introduc controlul, predictibilitatea care dau siguranță. Putem fi, între noi, resurse unii pentru alții. Resurse de curaj, înțelepciune, discernământ.
Relațiile interpersonale sunt acel factor protectiv care nu ne lasă să ”ne scufundăm” în perioadele de criză. Sezonul de sărbători este o oportunitate de a crea noi tradiții care să ne provoace să nu mai credem că trebuie să facem totul de unii singuri. Acele momente de comuniune necondiţionată, caldă şi deschisă între noi şi ceilalţi sunt de fapt cheia fericirii şi motivul pentru care ne dorim „o familie”.
Anton Cehov ne spune că ”Atunci când suntem fericiți nici nu băgăm de seamă dacă e iarnă sau vară.”, dar cu toții știm că magia anotimpului rece este unică. Această magie, pe lângă cadouri, zăpadă, colinde, tradiții, este formată și din timpul de calitate și plin de recunoștință pe care fiecare dintre noi alege să îl petreacă alături de cei dragi.