Știai că depresia nu este doar o urmare a traumelor din trecut sau modelelor comportamentale defectuoase? Apariția depresiei este favorizată nu doar de ceea ce am trăit și de percepția noastră asupra lucrurilor pe care le-am trăit sau de factorii de mediu, ci și de funcționarea glandelor endocrine.
Creierul nostru are o capacitate uimitoare de a scana mediul înconjurător și de a se adapta la ceea ce se întâmplă în jur. Acest lucru se întâmplă mulțumită neuroplasticității - un fenomen care-i permite să-și „schimbe forma” și să crească, facilitând astfel abilitatea noastră de a învăța.
Spre exemplu, neuronii noștri își pot ajusta răspunsul la stimuli, creând noi sinapse și întărindu-le pe cele deja existente în funcție de tipul de stimuli la care suntem expuși. Tocmai datorită neuroplasticității putem învăța noi tipare de comportament, mai sănătoase, și putem reconfigura felul în care ne raportăm la experiențele prezente și trecute.
Dopamina, serotonina sau noradrenalina sunt câțiva din cei mai cunoscuți neurotransmițători care influențează starea de bine, motivația, memoria, apetitul, stările de spirit, tensiunea, pulsul etc.
Însă neurotransmițătorii nu sunt singurii mesageri chimici din corp. Și hormonii mai joacă acest rol. Produși de sistemul endocrin, hormonii circulă între organe prin intermediul fluxului sanguin. Organele în care aceștia ajung interpretează semnalele aduse de acești hormoni în același mod în care creierul interpretează semnalele aduse de neurotransmițători.
Sistemul nervos și cel endocrin sunt legate între ele de către hipotalamus (un „centru de comutare” localizat central la nivelul creierului). Această regiune a creierului controlează o mulțime de funcții ale corpului, cum ar fi tensiunea arterială, apetitul, imunitatea, temperatura corpului și comportamentul matern.Hipotalamusul mai este, de asemenea, implicat în producerea hormonilor de stres, care predispun la depresie și anxietate.
Glandele endocrine, precum tiroida, suprarenalele, ovarele și testiculele pot cauza depresie în momentul în care apar dereglaje hormonale asociate acestora. Hipertiroidismul, la polul opus, duce la o creștere a intensității emoționale și la o exaltare a stărilor de spirit.
Suprarenalele, localizate în apropierea rinichilor, produc hormoni care influențează metabolismul, imunitatea și răspunsul la stres. Hormonul principal pe care acestea îl secretă se numește cortizol (hormonul stresului) și este mai mare decât ar fi normal la persoanele depresive.
Există și o ipoteză științifică potrivit căreia ovarele, care produc estrogen, reprezintă motivul principal pentru care femeile prezintă un risc mai ridicat de a intra în depresie decât bărbații. Nivelurile scăzute de estrogen pot altera activitatea unor neurotransmițători precum serotonina și noreprinefina care poate conduce la depresie. Nu degeaba momentele în care nivelul de estrogen este mai scăzut decât în mod normal, cum ar fi în etapa premenstruală, în perioada postpartum sau în jurul perioadei menopauzei, femeile se află într-o poziție mai vulnerabilă, iar tendința către depresie este mai comună.
Scăderea nivelului de testosteron după vârsta de 50 de ani este bine documentată în literatura de specialitate și poate fi una dintre cauzele pentru care bărbații de această vârstă sunt mai predispuși la depresie. Spre deosebire de relația dintre scăderea nivelului de estrogen la femei și depresie, relația dintre testosteron și depresie nu este la fel de clară, iar specialiștii încă încearcă să determine dacă există cu adevărat o legătură directă între acest hormon și simptomele depresiei.
Psihoterapeutul Cătălin Durlă spune “tocmai de aceea, colegii psihologi și psihiatrii vor fi de multe ori interesați să vadă și un set de analize atunci când are loc prima sedinta. În funcție de rezultate, vom ști care e cel mai bun tratament și dacă nu cumva în completarea acestuia poate veni unul punctual, pentru dereglarea specifică de care suferi. Acesta este beneficiul multidisciplinarității, respectiv trecerea graniței dintre ştiinţe şi combinarea tehnicilor în atingerea unui obiectiv comun, starea de bine a pacientului”. Așadar, dacă simți că treci prin momente dificile și suspectezi că ai fi în depresie, nu exclude posibilitatea unor probleme de ordin hormonal. De tratamentul psihiatric și abordarea psihoterapeutică ne ocupăm noi, tu doar fii bine cu tine!