Clinica medicala

Clinica Aproape

Clinica Aproape
Permite-ți să fii bine!
5
din 2 voturi

Depresia postnatala la tați

Cătălin Durlă - psihoterapeut Clinica Aproape

A
A
Depresia postnatala la tați

Depresia postnatala este definita ca fiind tristetea profund resimtita de catre parinti ulteriori nasterii, iar aceasta poate afecta deopotriva atat femeile, cat si barbatii. In general, se pune foarte mare accent pe depresia postpartum pe care o resimte mama, pentru ca ea este direct expusa schimbarilor hormonale care greveaza sarcina si nasterea, dar si implicarii in cresterea bebelusului, in cea mai mare parte a timpului.



Cu toate acestea insa, chiar si tatii pot suferi de depresie postnatala, iar acest lucru este mai putin dezbatut in prezent, ba este de multe ori chiar pus in umbra sentimentelor mamei. Asocierea acestor doi termeni: depresie postpartum si barbat este inca destul de greu de “digerat” si mai rareori este adresata ca atare.



Depresia in cazul ambilor parinti poate fi devastatoare pentru relatia dintre cei doi adulti, dar mai ales pentru copiii acestora. Societatea ne invata ca barbatii trebuie sa fie puternici si mai putin vulnerabili, deoarece pe principii arhaice, ei sunt cei care asigura protectia si securitatea(de orice tip) a familiei. Iar atunci cand acestia sunt incercati de diferite forme de anxietate sau simt ca le scapa lucrurile de sub control, ei nu inteleg ce li se intampla si de cele mai multe ori, isi trec cu vederea starea. Mintea poate sa pretinda ca nu i se intampla nimic, sa intre in negare sau sa nu-si asume, dar cu consecinte grave asupra starii generale de sanatate sau a sanatatii relatiilor(de cuplu, cu prietenii, colegii etc).



Care sunt cauzele depresiei postnatala la tati?



Sosirea unui copil poate schimba in totalitate felul in care este perceputa viata sub forma unui inainte si dupa. Studiile arata ca majoritatea proaspetilor parinti afirma ca lumea lor s-a schimbat complet o data cu aparitia unui bebelus. Rutina zilnica, anumite aspecte din viata profesionala, prioritatile, programul si chiar viata de cuplu, toate acestea sunt afectate o data cu schimbarea statutului familial. Iata care sunt cauzele care pot determina aparitia depresiei postpartum in cazul tatilor, ulterior nasterii bebelusului:



Grija fata de nevoile bebelusului



Dupa nastere, mamele inclina sa isi concentreze intreaga atentie asupra bebelusilor, iar acest lucru poate deveni un factor destabilizator in relatia dintre cei doi. Partenerul poate resimti lipsa de atentie si schimbarea in ierarhia familiala si nu este neaparat vorba despre tendinte egoiste. Suntem creati sa ne dorim atentia si aprecierea celorlalti, iar in relatia de cuplu ne simtim in siguranta si protejati. Daca atunci cand apare copilul atentia este indreptata exclusiv catre copil, acest lucru este resimtit ca un usor abandon, insa situatia poate fi remediata prin constientizare, prin impartirea sarcinilor si prin sustinerea relatiei de cuplu.



Nu intamplator se spune ca este nevoie de un sat ca sa cresti un copil, numai ca in prezent multi dintre parinti nu au ajutor sau nu isi permit o externalizare a ajutoarelor, drept pentru care solutiile trebuie sa fie gasite intern. O seara impreuna, un film, o cina, un moment de relaxare in perioadele de somn ale bebelusului pot face minuni la nivel de relatie de cuplu.



Schimbarile de dispozitie ale partenerei



Tatii resimt putin mai tare aceste schimbari deoarece inainte de aparitia copilului, cuplul functiona pe baza dependentei partener-partenera. De multe ori, partenerul poate fi mai, inainte de orice, direct influentat de dispozitia partenerei care, ulterior nasterii, poate fluctua destul de des. Femeile trec prin diferite stari dupa nastere, de la tristete excesiva (baby blues) la disconfort legat de propriul corp, iar acest lucru poate influenta starea de spirit a intregii  familiei.



Din acest motiv, de cele mai multe ori, barbatii resimt schimbarile de stare ale partenerei ca pe o potentiala respingere, iar neintelegerea efectiva a situatiei poate conduce adesea catre o comunicare defectuoasa in cuplu, care treptat pot duce catre adevarate rupturi.



Oboseala poate fi un factor de depresie postpartum



Nasterea unui bebelus produce, de asemenea, si schimbari majore in ritmul zilnic de desfasurare a activitatilor. Serviciul, ingrijirea casei si raspunderea familiei reprezinta poveri destul de mari pe umerii parintilor, iar presiunea poate fi covarsitoare. Oboseala este un factor care contribuie la aparitie depresiei postpartum, asa ca ar fi ideal ca parintii sa isi gaseasca un ritm propriu de lucru, implicandu-se fiecare in treburile casnice si in ingrijirea copilului, pe rand, sau in functie de un orar stabilit.



Rutinele au in general scopul de a ne ajuta sa stim ce urmeaza si sa ne programam organismul cat sa poata executa sarcinile planificate. De aceea, atunci cand apare oboseala, o planificare corecta poate fi ideala pentru starea de bine a partenerilor.



Cum poti identifica depresia postpartum in cazul tatilor?



Ca si in cazul femeilor, depresia postpartum poate fi identificata dupa trairi si emotii, care uneori se pot metaboliza si manifesta si prin diferite simptome fizice. Astfel, in randul tatilor pot fi identificate urmatoarele:



– oboseala continua, senzatie de lipsa de energie



– incapacitatea de a se bucura de familie sau mici reusite



– furie, agitatie, iritabilitate, anxietate, inutilitate



– predispozitie pentru conflicte in interiorul si in afara familiei



– tendinta de a se retrage la serviciu sau spre alte activitati in incercarea de detasare de familie si de rolul de parinte.



Avem foarte putine studii facute pe acest subiect, putina literatura de specialitate, insa acele putine date rezultate din diferitele studii din ultimii 10 ani arata ca aproximativ 3-10% din barbati trec prin depresie in timpul perioadei prenatale si postnatale. De amintit este si faptul ca modul in care se instaleaza depresia difera ca moment intre cei doi parinti, pentru mame depresia survine in primele patru luni imediat dupa naștere, iar in cazul tatilor aceasta devine evidenta dupa primele 3-4 luni de viata ale bebelusului, atunci cand tatalui i se cere o implicare mai activa in cresterea si ingrijirea copilului. Daca in cazul femeilor despresia postpartum are la baza cauze hormonale, in cazul barbatilor, cauzele acesteia sunt de natura psihologica.



Factori de risc 



Cativa dintre factorii(directi sau asociati) care pot spori instalarea depresiei postnatala in cazul barbatilor, sunt:




  • depresia partenerei

  • antecedente de depresie

  • stima de sine scazuta

  • teama pierderii intimitatii in cuplu(intimitate in toata complexitatea sa)

  • dinamica si schimbarile din viata de cuplu

  • sentimente noi fata de noul rol si fata de masculinitate

  • griji cu privire la responsabilitatile extra, sarcinile financiare si gestionarea stresului

  • lipsa unei relatii si legaturi directe cu bebelusul pana la nasterea acestuia



Depresia postnatala poate afecta barbatii de orice varsta, personalitate si statut.



Cum se poate depasi depresia postnatala a tatilor?



La fel ca si in cazul mamicilor, si tatii au nevoie de constientizare si de ajutor specializat. Emotiile sunt prezente cu noi, indiferent de sexul nostru, din primele noastre clipe de viata. Depresia postpartum nu este o gluma si desi credinta populara este aceea ca barbatii nu sufera sau nu au voie sa sufere de depresie, aceasta afectiune exista si chiar poate pune multe probleme in relatia de cuplu si in relatia cu familia. Deconectare de o parte importanta a vietii emotionale se afla in epicentrul golului interior pe care barbatii il resimt in mijlocul starilor depresive. 



Un psihoterapeut te poate ajuta sa depasesti barierele depresiei si sa gestionezi mai bine emotiile, astfel incat sa poti privi cu recunostinta si bucurie dezvoltarea familiei tale, cu toate schimbarile pe care le presupune aceasta.



Nu este o rusine sa accepti ca ai o suferinta si ca nu este vorba de “delicateturi emotionale”. Cu ajutor specializat poti intelege lucruri importante despre tine si despre noua ta viata, despre nevoi personale si despre nevoile nou aparute si in cuplu si poti invata cum sa recunosti si sa exprimi mai usor ceea ce simti.



Nu lasa depresia postnatala sa iti schimbe viata in rau! Tatii conteaza, iar pentru starea de bine si echilibru a celor mici, este necesar sa fii cat mai in contact cu ceea ce simti. Solutiile pot fi oricand la indemana, important este ca deschiderea catre suport specializat sa existe. 


Clinica Aproape

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bld. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13A, sector 1

Tel: 0722187700

E-mail:

L
10:00-21:00
V
10:00-21:00
M
10:00-21:00
S
9:00-14:00
M
10:00-21:00
D
Inchis
J
10:00-21:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.