Mulți oameni au această idee că terapia este doar pentru cei cu depresie, fobii sau probleme severe/cronice de sănătate mintală. Cu siguranță fiecare dintre noi a auzit poate mulți oameni care se referă la procesul terapeutic ca la o discuție cu cineva apropiat în care au încredere și care poate de multe ori le-a oferit sfaturi importante. Persoanele dragi nouă cu siguranță pot reprezenta pentru fiecare dintre noi o ancoră și un sprijin adevărat, dar departe de a putea construi cu ei un autentic proces terapeutic. Terapia are o mulțime de beneficii, indiferent de cât de grave sunt problemele pe care le avem sau dacă suntem sau nu diagnosticați cu anumite afecțiuni.
Terapia este un angajament, dar spre deosebire de celelalte relații, suntem în control total și avem tot dreptul să plecăm dacă ne simțim incomod sau dacă terapetul nu pare a fi potrivit pentru noi. Dacă alegem să nu continuăm procesul, terapeuții nu o iau personal. Totodată, dacă mergem la terapie pentru un timp anume, apoi renunțăm și ne întoarcem după o perioadă de timp, relația se va construi din acel punct în care am rămas. Bineînțeles că terapeutului pe care îl alegem trebuie să îi pese de procesul noastru de dezvoltare și de evoluția pe care o avem, dar ei nu vor împinge niciodată procesul dacă noi nu suntem pregătiți să înaintăm și asta se întâmplă pentru că orice schimbare, stagnare sau regresie care are loc se află sub responsabilitatea noastră. Ritmul este dat de noi înșine.
În psihoterapie, bunăstarea clientului este principala preocupare pentru terapeut. Un terapeut nu ar trebui să folosească clientul pentru a-și satisface propriile nevoi. De exemplu, standardul etic poate fi încălcat dacă un terapeut folosește sesiunea pentru a vorbi despre problemele personale sau bârfește un alt client. Poate fi, de asemenea, o problemă dacă un terapeut cere clientului să lucreze pentru el sau ea într-un proiect.
Psihologul poate să nu rămână obiectiv legat de procesul care are loc dacă există o relație multiplă între acesta și client. De multe ori, intervin tot felul de procese psihologice precum proiecția sau raționalizarea, iar acestea pot să ne afecteze pe noi cei care căutăm ajutor. De fapt, eficacitatea terapeutică poate fi afectată dacă obiectivitatea este compromisă. De exemplu, un terapeut nu va putea analiza obiectiv problema cu care se confruntă un client dacă are conflicte anterioare cu acest client ca prieten. În plus, este posibil ca noi să ne aflăm într-o stare vulnerabilă în raport cu propria vindecare.
Terapia ne oferă posibilitatea de a spune lucruri pe care ne-a fost frică să le înfruntăm sau în raport cu care nu am fost niciodată învățați să le simțim. Uneori este înfricoșător să fim sinceri cu alți oameni și cu noi înșine. Spre deosebire de prieteni și familie, nu trebuie să ne protejăm terapeutul atunci când vorbim cu el. Putem fi complet sinceri și nu va fi nevoie niciodată să ne cerem scuze sau să ne explicăm în raport cu deciziile pe care le luăm. Terapeuții sunt instruiți să-și păstreze judecata și emoțiile în afara relației. Terapeutul va lucra cu ceea ce am spus pentru a ne ajuta să obținem o perspectivă nouă asupra vieții noastre.
Prietenii noștri sau cineva drag nouă nu pot îmbrăcă haina unui terapeut. Când o fac, prietenia devine unilaterală. Mai mult decât atât, prietenii nu pot fi terapeuți deoarece nu sunt nici obiectivi, nici calificați. Investiția lor emoțională în relația cu noi și în propriile prejudecăți îi poate determina să ne ofere opinii sau sfaturi care ne deservesc. Pe scurt, le lipsește capacitatea de a fi neutri.
În plus, prietenii care funcționează ca terapeuții riscă să se simtă drenați și să ajungă să aibă resentimente. În ciuda faptului că poate le pasă mult de noi, prietenii nu ne pot oferi întotdeauna sprijinul de care avem nevoie sau sub forma de care avem nevoie. Spre deosebire de o sesiune de terapie, prietenia ar trebui să fie o stradă cu două sensuri. Folosirea unui prieten ca un sistem de sprijin continuu atunci când ne simțim copleșiți poate aduce în centrul relației o serie de așteptări nedrepte și poate chiar să o și deterioreze.
Nu se face terapie cu membrii familiei deoarece ar fi aproape imposibil să se stabilească și să se mențină toate limitele majore și minore pe care terapia le necesită și totodată terapeutul să rămână cât mai obiectiv și să abandoneze toate prejudecățile pozitive, negative, protectoare pe care le are față de oamenii din fața sa și pe care îi iubește deja. De asemenea, sunt mulți oameni care se bazează prea mult pe prietenii și familia lor pentru sprijin emoțional.