Majoritatea femeilor din ziua de astăzi au început să pună accent tot mai mult pe ceea ce înseamnă împlinire. De fapt, cred că fiecare dintre noi tindem să credem că dincolo de scopul evident al vieții în sine, acela de a trăi, este să o facem și într-un mod împlinitor. Vrem să credem în împlinire și să creăm împlinire în jurul nostru.
Prin împlinire putem înțelege acea stare de mulțumire și de echilibru și de a fi în pace cu alegerile de viață pe care le facem și cu modul în care ne exprimăm în lume. Potrivit specialiștilor, a ne împlini pe noi înșine înseamnă a ne atinge potențialul maxim și a ne realiza complet ambițiile. Prin această definire putem să ajungem să credem că împlinirea este de fapt o stare finală, dar lucrurilor nu pot fi exprimate astfel deoarece viața, orice viață a oricăruia dintre noi este și despre schimbare continuă și permanentă. Astăzi suntem diferiți de cei de ieri, iar mâine vom fi diferiți de cei de azi.
Femeile care sunt cu adevărat împlinite ”cresc” în permanență și se lasă animate în mod constant de noi provocări. Experimentăm multe capitole în viața noastră, fiecare cu propriul set de provocări. Ca femei într-o societate în schimbare, suntem în mod constant în procesul de evoluție și explorare a unor noi domenii creative de interes și pasiuni. Rolurile acceptate în mod tradițional sunt contestate, iar noi perspective se deschid pentru fiecare dintre noi. Aceste oportunități aduc cu ele noi provocări. Zi de zi discernem care cale în viață va fi în cele din urmă cea mai benefică și mai împlinitoare pentru noi ca femei.
Ca fete tinere, multe dintre noi încercăm să ne ”racordăm” la valorile societății din care facem parte. Nu ne punem prea des întrebarea legată de împlinirea proprie pentru că nu știm nici măcar cum puteam să o măsurăm. Ne angajăm să copiem și să urmăm fidel anumite roluri pe care le avem drept exemplu și facem din împlinirea sau neîmplinirea femeilor model, împlinirea sau neîmplinirea noastră. Pe măsură ce ne dezvoltăm emoțional, profesional, financiar începem să descoperim noi perspective, iar termenul acesta de împlinire ajunge să primească o definiție proprie. Iar aceasta din urmă este de fapt cea care contează.
Mai recent, femeile au reușit să intre în lumea corporatistă dominată de bărbați. Au apărut pentru femei oportunități care nu au fost niciodată disponibile.
Cele dintre noi care suntem îndreptate spre carieră suntem adesea ambițioase, focusate și axate pe propria carieră deoarece aceasta este privită ca un mijloc de realizare a împlinirii personale și de maximizare a potențialului personal.
În același timp, multe femei mențin o abordare mai tradițională. În această categorie intră cele dintre noi care suntem mai concentrate pe căutarea sufletului pereche și pe construirea unei familii. Aceste femei sunt la fel de talentate și harnice, dar iau o decizie conștientă de a investi în rigorile, cerinţele şi obligaţiile vieţii de familie pentru a face ceea ce le dă cel mai mult sens.
Bunăstarea psihologică este un aspect important al experienței. Bunăstarea se referă la modul în care și de ce oamenii își privesc viața în moduri pozitive. (Andrews&Withey, 1976; Campbell, 1981; Diener, 1984, 1994). Studiile legate de starea de împlinire și bunăstare arată clar că atunci când oamenii experimentează un sentiment psihologic de bunăstare, ei raportează că sunt fericiți și mulțumiți de ei înșiși, de viețile lor şi relaţiile lor. Ca o conceptualizare largă a sănătății mentale pozitive, bunăstarea psihologică are relevanță atât pentru bărbați, cât și pentru femei în societatea contemporană.
Unul dintre secretele împlinirii este să fim capabile să ne bucurăm de călătoria propriei vieți, sărbătorind reperele de-a lungul drumului. Împlinirea este și despre creativitate. Creativitatea este precum un dans între noi și mediul din jurul nostru pentru că noi suntem mereu în postura de a ne adapta noilor contexte de viață. Abilitatea de a ne simți împlinite și mulțumite cu viața noastră este vitală pentru sănătatea minții, corpului și spiritului nostru. Stresul negativ, cum ar fi sentimentul de nemulțumire față de alegerile noastre de viață, față de propriul corp, față de ceea ce reprezentăm ca femei, ca partenere de cuplu, ca mame, ca prietene subminează sentimentul nostru de bunăstare și convingerea noastră de a continua să trăim… împlinitor.
Un al doilea secret este să nu ne mai comparăm cu ceilalți. Comparația este un joc extrem de periculos, mai ales prin prisma faptului că de cele mai multe ori, focusul este pe ceea ce este în afara noastră, pe cei din jur. Atunci când suntem atente sau mult mai atente la cei din jur și la ceea ce se întâmplă în afara noastră, pierdem energie psihică și ne pierdem focusul. Această risipă umbrește:
Un al treilea secret care este legat de împlinire este să știm ce vrem cu adevărat… De la noi înșine, de la cei din jur, de la relațiile noastre, de la inițiativele noastre. Pentru a reuși să fim mai aproape de nucleul sinelui nostru, cel care ne ghidează în tot ceea ce facem zi de zi putem să ne dăm start unui proces de instrospecție în care să răspundem la următoarele întrebări:
Împlinirea începe prin a face pace cu realitatea. Pentru a ne simți împlinite, trebuie să învățăm să alegem cine suntem cu adevărat, în fiecare zi. A trăi conștient este important pentru o stare interioară calmă și echilibrată și desigur că din acest punct pornesc în fiecare zi și alegerile care ne duc la starea de împlinire pe care o căutăm. Suntem binecuvântate cu diferite abilități și capacități și asta se întâmplă în ciuda limitelor pe care le avem… pe care fiecare dintre noi le are. Dacă ne concentrăm pe darurile noastre, alegem de fapt să ne iubim exact așa cum suntem.
Femeile împlinite se simt mult mai responsabile de viața lor deoarece își aleg propria cale. Ele își scriu și rescriu constant obiectivele și își proiectează continuu viața pentru că reușitele sau nereușitele lor reflectă creativitatea, ambiția lor, dar și vulnerabilitatea. Experimentarea este modul în care ajungem zi de la zi la adevăr. Ne oferă practică și claritate. Sărbătorind împlinirea prin anumite momente în fiecare zi, asta ne învață să trăim cu recunoștință și reverență. Aceasta este adevărata experienţă a împlinirii.
Uneori, însă, circumstanțele noastre se schimbă într-un mod care nu este sub controlul nostru. Trebuie să ne adaptăm în consecință, pe măsură ce ne reinventăm. Ceea ce este important nu este să ne simțim blocate și nerealizate pe baza circumstanțelor în care ne aflăm, ci să privim situația ca pe o oportunitate pentru creativitate și creștere… Când rămânem deschise, răbdătoare, sincere și în concordanță cu propriul sine și ne reamintim să ne bucurăm de fiecare etapă a vieții noastre, suntem privilegiate să resimțim preaplinul împlinirii și să experimentăm calm și pace interioară.
Adevărata împlinire înseamnă a învăța să echilibrăm paradoxul de a ne simți conținuți de sinele de astăzi în timp ce aspirăm la avansarea spre alte tărâmuri personale, profesionale și spirituale. Implicarea într-un proces terapeutic cu un psiholog sau psihoterapeut ne ajută să definim cu mai multă claritate reperele propriei împliniri și din acest punct să începem să creionăm pașii care trebuie făcuți spre mai departe.
Referințe:
”Cartea femeilor care merită mai mult”, de Dr. Shefali
”Femei care aleargă cu lupii”, de Dr. Clarissa Pinkola Estés
”Harta femeii”, de Dr. Cristian Andrei
”O istorie a lumii… cu femeile în prim-plan”, de Kerstin Lucker și Ute Daenschel