Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Centrul PSYCLINIC - Psihoterapie si Psihologie Clinica

Centrul PSYCLINIC - Psihoterapie si Psihologie Clinica
Credem in oameni!

Depresia la femei

Psih Stancescu Raluca

A
A
Depresia la femei

Cauzele si simptomele depresiei la femei


Femeile prezinta un risc de doua ori mai crescut decat barbatii in a traversa un episod depresiv, aceasta diferenta intre sexe fiind intalnita in toate tarile.

De altfel cauzele si simptomele depresiei sunt diferite la femei fata de barbati.

Factorii care contribuie la aparitia depresiei in cazul femeilor sunt atat de natura biologica cat si de natura psiho-sociala:


Cauze biologice ale depresiei la femei:


• Tulburari premenstruale: fluctuatiile hormonale datorate ciclului menstrual pot determina iritabilitate, oboseala, reactivitate emotionala crescute; desi pentru majoritatea femeilor aceste simptome sunt moderate, pentru unele simptomele sunt atat de severe incat interfera cu functionarea zilnica, necesitand ajutor de specialitate.

• Sarcina si nasterea: multitudinea schimbarilor hormonale care apar in timpul sarcinii si dupa nastere pot contribui la aparitia unui episod depresiv, in special la femeile care sunt deja la risc. Multe femei trec, dupa nastere, prin ceea ce se numeste "baby-blues", o stare de tristete si oboseala considerate normale, care dispare in cateva saptamani. In cazul in care aceasta stare se prelungeste si simptomele se agraveaza, se stabileste diagnosticul de "depresie postpartum". Depresia postpartum trebuie depistata si tratata timpuriu, pentru a evita sau a scadea efectele negative pe care le poate avea asupra relatiei mama-copil si asupra dezvoltarii armonioase a copilului.

• Pre-menopauza si menopauza: schimbarile hormonale care conduc, treptat, la pierderea fertilitatii, joaca si aici un rol important, crescand semnificativ riscul femeilor de a dezvolta un episod depresiv.

• Hipotiroidismul: femeile prezinta o incidenta mai crescuta a bolilor de tiroida. Hipotiroidismul poate cauza depresie, de aceea este necesar ca medicul sa excluda aceasta problema in cazul oricarei femei care prezinta simptomatologie depresiva.




Cauze psihologice ale depresie la femei:


• Stima de sine: femeile prezinta un risc mai mare in a avea o stima de sine scazuta, ceea ce contribuie la aparitia depresiei.

• Abuzul fizic si sexual: printre urmarile psihologice ale abuzului fizic si sexual se numara si depresia; fetele au un risc mai crescut decat baietii sa devina victime ale abuzului sexual, studiile aratand ca abuzul sexual in copilarie creste riscul dezoltarii depresiei la maturitate. Alte forme de abuz, precum abuzul fizic sau hartuirea sexuala sunt de asemenea factori de risc intalniti mai degraba la femei.




Cauze sociale si culturale ale depresiei la femei:


• Rolul de gen: studiile arata ca vulnerabilitatea femeii la depresie creste atunci cand aceasta are de indeplinit mai multe roluri (sotie, mama, angajata, etc). Depresia este mai comuna femeilor care nu primesc ajutor in treburile casnice si in ingrijirea copiilor, o categorie cu rsic crescut fiind mamele singure - studiile arata ca mamele singure au un risc de trei ori mai mare sa sufere de depresie decat femeile casatorite.

• Inegalitatea intre sexe: sentimentul de neputinta datorat inegalitatii intre sexe creste riscul femeilor de a suferi de depresie. Inegalitatea intre sexe poate determina discriminare la locul de munca conducand chiar la somaj. Statutul socioeconomic scazut reprezinta de asemenea un factor social de risc.

• Saracia: saracia este mai comuna in randul femeilor decat al barbatilor. Saracia reprezinta un factor major de stres, care conduce la aparitia depresiei.


Desi fiecare femeie resimte diferit simptomele depresiei, in majoritatea cazurilor se intalnesc urmatoarele simptome:


* Dispozitie trista

* Pierderea interesului fata de activitatile care inainte produceau placere

* Sentimente de vinovatie, neajutorare, inutilitate

* Ganduri legate de moarte sau suicid

* Tulburari de somn (insomnie sau hipersomnie) si de apetit (scaderi sau cresteri in greutate)

* Dificultati de concentrare a atentiei

* Lipsa energiei, oboseala

* Tulburari de memorie

. In general femeile au tendinta de a se autoculpabiliza pentru dispozitia depresiva, de aceea sentimentele de vinovatie sunt mai frecvente in cazul femeilor decat al barbatilor.


Factorii de risc pentru depresie la femei:


* Istoric familial de tulburari de dispozitie

* Pierderea unui parinte inainte de varsta de 10 ani

* Istoric de abuz sexual sau fizic in copilarie

* Folosirea contraceptivelor orale

* Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine

* Lipsa suportului social

* Expunerea la stresori psihosociali (ex. pierderea jobului)

Centrul PSYCLINIC - Psihoterapie si Psihologie Clinica

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str Ialomicioarei nr. 15 sector 1 (zona Titulescu - Calea Grivitei)

Tel: 0726191822

E-mail:

Web: www.psyclinic.ro

L
9:00-20:00
V
14:00-20:00
M
15:00-20:00
S
10:00-15:00
M
9:00-20:00
D
Inchis
J
9:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!