Psihoterapia psihanalitica are drept scop imbunatatirea semnificativa a starii interioare de bine, precum si cresterea eficacitatii gestionarii propriei vieti.
Difera de multe alte forme de psihoterapie prin faptul ca este un proces indelungat, care tinteste catre schimbari profunde si stabile ale personalitatii.
Psihoterapia psihanalitica se bazeaza pe ideea ca uneori incercam sa facem fata problemelor straduindu-ne sa ni le scoatem din minte, “scapand” in felul acesta de ele. Ele vor continua sa aiba insa un efect semnificativ asupra emotiilor si comportamentului nostru.
Experientele timpurii, din copilarie, sunt importante pentru felul in care “lucreaza” mintea noastra. O mare parte a mintii umane opereaza inconstient. De la o varsta frageda, ne gasim propriile feluri de a ne gestiona experientele. Aceste moduri de organizare determina la randul lor modul in care vom gestiona experientele ulterioare.
Relaţia cu psihoterapeutul este o parte importantă a psihoterapiei psihanalitice. Terapeutul oferă un spaţiu de confidenţialitate, siguranţă şi intimitate, intr-un cadru specific, ce facilitează reeditarea vechilor tipare inconştiente de relaţionare.
Cadrul specific oferit facilitează retrăirea conflictelor emoţionale şi sunt găsite noi soluţii la vechile probleme. Acest proces ajută la identificarea vechilor tipare ce se tot repetă. Devenind conştienţi de vechile tipare, schimbarea devine posibilă.
Pe cine poate ajuta psihoterapia psihanalitica ?
Oamenii solicită ajutorul psihoterapeutului de orientare psihanalitică din motive ce variază de la senzaţia generală de tristeţe, inutilitate, nelinişte, dificultăţi de concentrare, sau alte manifestari de tip nevrotic, pană la insatisfacţii profesionale sau dificultăţi in sfera relaţiilor interumane, dificultăţi de relaţionare cu sexul opus sau cu acelaşi sex, tulburari psihosexuale.
Adresabilitatea este legată şi de alte probleme clinice specifice, cum ar fi diverse tulburari psihice. In unele cazuri, psihoterapia psihanalitică funcţioneaza si ca adjuvant al unui tratament medicamentos.
Adresabilitatea pentru psihoterapia psihanalitica este legata si de nevoi de auto-actualizare, dezvoltare si optimizare a potentialului personal, prin accesarea unor disponibilitati interioare blocate sau franate de inhibitii inconstiente.
In general, se programeaza una sau mai multe consultaţii iniţiale, care au si o functie de consiliere, pentru a decide dacă psihoterapia psihanalitică este cea mai potrivită abordare pentru clientul respectiv. Este dificil de stabilit de la inceput cat timp va dura tratamentul; durata poate varia de la cateva luni la caţiva ani. Fiecare şedinţă durează 45-50 de minute şi se fac intre una şi cinci şedinţe pe săptămană.
Cabinet psihoterapie psihanalitica Catalina Dragulanescu
BUCURESTI
Bucuresti
Adresa: Bucuresti, zona Piata Romana
Tel: 0722605941
E-mail:
Web: www.terapie-psihanalitica.ro