Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Cabinet de Psihologie Aniela Minu

Cabinet de Psihologie Aniela Minu

Prezentare Cabinet de Psihologie Aniela Minu

Vezi toata descrierea

PSIHOTERAPIA – SENS SI SEMNIFICATIE

In viata oricui exista perioade mai lungi sau mai scurte in care te simți nemultumit, nesatisfacut, anxios, trist si cand te vezi confruntat cu probleme dificile ce par de nerezolvat sau cu simptome de boala. Atunci poți resimți nevoia de a actiona pentru a schimba situatia si cauti ajutor.

La inceput apelezi la partener, familie sau prieteni. In ciuda dorintei sincere de a va fi alaturi, uneori le este foarte dificil sa va ofere sprijin. Atunci va poate fi de mare ajutor sa cautati ajutorul profesional si puteti sa va informati asupra posibilitatilor de consiliere sau psihoterapie.

Ce este aceasta? Psihoterapia este o forma de tratament psihologic structurata in tehnici si metode, aplicata in mod deliberat de catre un terapeut specializat omului sanatos aflat in dificultate, caruia ii confera confort moral si o mai buna sanatate, celui cu dificultați de relatie pe care il ajuta spre o mai buna integrare, celui bolnav somatic pe care-l conduce spre alinare sau celui alienat caruia ii dezvolta capacitatea de orientare in viata si de resocializare.

Este o relatie de ingrijire profund umana si de incredere reciproca intre doua persoane, motivate spre a diminua suferinta prin interactiuni constiente verbale si nonverbale. Este o incercare de a descoperi sensuri ale existentei umane prin autoexplorare si intelegere, mediate de un psihoterapeut. Scopurile psihoterapiei urmaresc rezolvarea conflictelor intrapsihice si adaptarea la realitatea curenta. Fiindca se bazeaza pe o relatie umana speciala de incredere, securitate si confidentialitate, ambii parteneri sunt implicati in obtinerea succesului terapiei. Eficienta terapiei e determinata de procesul terapeutic, de pacient, terapeut si interactiunea dintre acestia.

PSIHOTERAPIA – un ”parcurs al luptatorului”

Numeroase prejudecati, retineri, idei preconcepute, temeri irationale si colective impiedica persoanele in suferinta, cele care ar avea nevoie de ajutor,sa apeleze la psihoterapie.Psihiatria pastreaza inca in ochii marelui public, partea sa de umbre si mistere.

Stigmatizarea suferinței psihice ramane importanta. Adesea, oamenii se tem sa apeleze la o consultatie psihologica din trei motive: ca vor fi percepuți de ceilalti ca fiind nebun,ca aceasta ar fi o rusine fata de ceilalti si un esec in raport cu ei insisi sa-si marturiseasca esecul. Invingand teama, cu nesiguranta si usoara curiozitate, cel ce solicita ajutorul psihologic in scop terapeutic, cauta sa descopere drumul spre sanatate.

Asimilat adesea cu ”un parcurs al luptatorului”, provoaca un angajament activ din partea terapeutului si a pacientului. Un efort ce necesita energie, motivatie, si implicare din partea celui ce trateaza cat si din partea celui tratat, acesta din urma dand dovada de perseverenta, rabdare si curaj pentru a-si infrunta temerile si evitarile obisnuite. A trata si a te simti insotit in terapie incepe prin a asculta si a te face ascultat. E foarte importanta ascultarea activa, cea care il face pe pacient sa simta ca e ascultat cu atentie,ca este auzit si inteles.

Un rol semnificativ are si empatia, acea facultate a terapeutului de a se pune in locul celuilalt, de a pecepe ce resimte acesta, facand posibil efortul terapeutic al carui obiectiv primordial este schimbarea. O schimbare parcursa cu rabdare. E nevoie de timp, de energie si de o anumita acceptare pentru a trece de la o viata organizata in functie de tulburari, la tulburari organizate in functie de viata. In filmul vietii, rolul principal nu mai trebuie sa-l joace tulburarea, ci viata regasita (sociala, profesionala, afectiva), casting-ul nemaioferind tulburarii decat rolul secundar, apoi un rol de figurant si, in sfarsit, nici un rol.

OBIECTIVELE SI EFICIENTA PSIHOTERAPIEI

Intr-o relatie de sprijin, o persoana care doreste schimbarea si un terapeut care il accepta si il respecta, stabilesc o serie de obiective psihoterapeutice. Ele sunt planificate si constient orientate in functie de problematica pacientului, disponibilitatea terapeutului si metoda utilizata de acesta.

Se pot stabili obiective imediate pentru ameliorarea starii de sanatate a pacientului: intervenția in criza si eliminarea anxietatii, reducerea simptomatologiei specifice, rezolvarea unei probleme limitate, realizarea unei clarificari intr-o zona de conflict, si obiective de perspectiva pentru reorganizarea personalitatii si ameliorarea comportamentului.

Exista pacienti cu manifestari acute ca urmare a unor situatii psihostresante, pacienti cu dificultati de adaptare si relationare,cu personalitate fragila, cu tulburari nevrotice, depresii, stari de anxietate, tulburari de personalitate, cu dependenta de alcool, droguri, pacienti cu tulburari psihosomatice, cu tulburari psihotice. Sunt pacienți care solicita ajutorul pentru rezolvarea unor probleme de cuplu, pentru o mai buna cunoastere si dezvoltare personala.

Pentru fiecare exista o modalitate de interventie psihoterapeutica potrivita. Unele tulburari necesita supraveghere si tratament medicamentos. Eficienta psihoterapiei e rezultatul interactiunii intre pacient si terapeut. Psihoterapia ca si celelate abordari terapeutice din medicina, nu vindeca pacientii.

Este fondata pe principiul conform caruia in fiecare pacient exista capacitatea de a se vindeca, psihoterapia avand sarcina de a inlatura obstacolele din calea dezvoltarii si functionarii psihice normale. Ea implica in mod fundamental schimbarea iar dorinta de a opera o schimbare constituie un factor crucial atat pentru pacient cat si pentru terapeut.

Agentul major al unei psihoterapii eficiente este personalitatea terapeutului, in special capacitatea sa de a crea o relatie afectuoasa si de sustinere.

Cabinet de Psihologie Aniela Minu

SIBIU

Sibiu

Adresa: Str. Banatului, nr.16

Tel: 0741353650

E-mail:

L
10:00-20:00
V
10:00-20:00
M
10:00-20:00
S
Inchis
M
10:00-20:00
D
Inchis
J
10:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!