Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Virusurile si cancerul

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
Virusurile si cancerul

Majoritatea persoanelor au suferit de infectii virale, in cazul carora medicii au considerat ca nu este necesar tratamentul. Indiferent ca a fost implicata o durere in gat, de stomac sau alte simptome, virusurile sunt destul de inofensive. In unele cazuri, acestea pot afecta sanatatea cauzand multe boli, inclusiv cancer.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum poate sa cauzeze un virus, cancer?
  3. Virusuri care cauzeaza cancer
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum poate sa cauzeze un virus, cancer?

Sus

Un virus este un ARN sau ADN intr-un invelis de proteine. Ceea ce le face unice este faptul ca acestea nu contin materialele necesare pentru a functiona pe cont propriu. Sunt fortati sa invadeze o celula gazda (de planta, animale sau bacteriene) pentru a se dezvolta si a se reproduce.

Exista mai multe moduri in care un virus poate cauza cancer. O modalitate este ca virusul care a invadat celula gazda sa-si modifice condul genetic, rezultand o mutatie.
Iar in urma acestor actiuni pot lua nastere celulele canceroase.

Virusuri care cauzeaza cancer

Sus

- Papilomavirusul uman - este transmis pe cale sexuala, fiind cel mai frecvent tip de infectie cu transmitere sexuala. In prezent exista peste o suta de tulpini de HPV cunoscute. Aproape treizeci dintre aceste tulpini afecteaza atat organele genitale masculine cat si feminine cauzand conditii cum ar fi cele ce prespun aparita verucilor genitale sau chiar cancer.
HPV a fost asociat cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv de col uterin, anal, vaginal, vulvar si cancer de penis. Cercetarile recente au demonstrat ca HPV este strans legat de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de gat.

- Hepatita - in cazul infectiilor cu virusul hepatitei B (VHB) sau C (VHC) exista riscul ca virusul sa poata dezvolta cancer de ficat. Aceste infectii virale sunt foarte contagioase si se pot transmite prin sange, sperma sau alte fluide corporale de la o persoana la alta.
Mijloacele obisnuite de expunere includ sexul neprotejat, transmiterea de la mama la copil in timpul nasterii, precum si schimbul de ace utilizate intravenos (tatuaje, medicatie, etc.). In prezent nu exista nici un vaccin pentru hepatita C dar exista pentru hepatita B recomandat pentru toti copiii, inca inainte de intrarea in comunitate (scoala, gradinita, etc.). Imunizarea adultilor se va face la cerere, in fuctie de posibilitatea de contactare a virusului.

- Virusul Epstein Barr - este cel mai frecvent cunoscut de declansarea mononucleozei, dar poate provoca diferite tipuri de limfom si cancer nazo-faringian. Este important sa se retina ca nu toti oamenii care sunt infectati cu VEB pot dezvolta cancer. Virusul este frecvent intalnit, care de obicei, nu cauzeaza probleme de sanatate majore. Poate fi transmis prin saliva unei persoane infectate, chiar daca aceasta nu are nici un simptom (sarut, utilizarea aceluiasi pahar, etc.).

- Virusul imunodeficientei umane (HIV) - cancerul nu este cauzat in mod direct de HIV sau SIDA ci de o combinatie de factori. Se considera ca sistemul imunitar slabit ii face pe oameni mai vulnerabili la cancerul in curs de dezvoltare. Cei care sufera de HIV/SIDA pot fi predispusi la aparitia cancerului din cauza unor factori cum ar fi: fumatul, alcoolul si mostenirea genetica.

- Virusuri mai putin cunoscute care declanseaza cancer - virusurile umane T-lymphotrophic virus-1 (HTLV-1) si virusul uman herpes virus 8 (HHV-8) sunt legate de dezvoltarea cancerului dar nu sunt la fel de comune ca si virusurile enumerate mai sus.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate