Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Exercitii Kegel, ale planseului pelvin

Actualizat la data de: 27 Iulie 2009

Generalitati

Sus
Exercitii Kegel,  ale planseului pelvin

Exercitiile Kegel intaresc o parte din muschii care controleaza fluxul urinar. Doctorii recomanda adeseori exercitiile Kegel in special la persoanele care au probleme de control al vezicii urinare (incontinenta urinara).
Exercitiile Kegel mai sunt denumite exercitii ale planseului pelvin deoarece acestea sunt folosite pentru tratarea si prevenirea slabiciunii acestei regiuni. Planseul pelvin este un "hamac" format din muschii care tin organele pelvine la locul lor.
La femei, exercitiile Kegel sunt utile in special la femeile care au incontinenta la efort sau prolaps uterin.
In timpul sarcinii si al nasterii, planseul pelvin poate deveni intins si slabit, cauzand frecvent probleme in controlul urinar timp de mai multe luni pana la ani de zile de la nastere. De asemenea, un planseu pelvin slabit poate permite unui organ pelvin sau mai multora sa coboare (cum este cazul prolapsului uterin). Se recomanda ca femeile insarcinate sa inceapa sa execute exercitiile Kegel si sa le continue si dupa ce au nascut.
La barbati, exerciile Kegel sunt indicate in tratamentul incontinentei la efort si mictiunii imperioase, atunci cand necesitatea de a urina este atat de puternica incat persoana respectiva nu poate ajunge la toaleta in timp util.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mod de efectuare
  3. Citeste pe aceeasi tema

Mod de efectuare

Sus

Exercitiile Kegel sunt usor de efectuat si pot fi facute oriunde, fara ca cineva din jur sa stie.
La inceput, in timp ce persoana respectiva sta jos sau intinsa, incearca sa contracte muschii pe care i-ar folosi pentru a opri urinarea. Ar trebui sa simta cum muschii pelvini se incordeaza, strangand uretra si anusul. Daca stomacul sau muschii fesieri sunt incordati, inseamna ca exercitiile nu sunt efectuate cu muschii care trebuie.
Odata ce s-a gasit modalitatea corecta de a se contracta muschii pelvini, acestia trebuie tinuti incordati timp de 3 secunde si apoi relaxati pentru alte 3 secunde.
Acest exercitiu se repeta de cate 10 pana la 15 ori odata. Este bine sa se incerce de cel putin 3 ori pe zi. Exercitiile Kegel sunt eficiente numai daca sunt facute cu regularitate. Cu cat persoana respectiva exerseaza mai mult, cu atat este mai mare probabilitatea cresterii eficacitatii lor. Doctorul poate dori ca persoana in cauza sa incerce sa efectueze exercitiile folosind biofeedback-ul, pentru a fi sigur ca sunt facute corect. Biofeedback-ul permite vederea, simtirea sau auzirea atunci cand un exercitiu este executat corect.


Medici specialisti Urologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate