Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bruxism - Intrebari frecvente referitoare la scrasnirea dintilor (bruxism)

Actualizat la data de: 22 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara

Clinica: Clinica de Stomatologie Voluntari

Bruxism - Intrebari frecvente referitoare la scrasnirea dintilor (bruxism)

Ce este bruxismul?

Daca va treziti cu dureri de cap sau o durere acuta, asemanatoare strangerii intr-o menghina, puteti fi una dintre multele persoane care scrasnesc din dinti in timpul noptii.

Multi indivizi pot fi inconstienti de faptul ca sufera de aceasta afectiune (denumita bruxism) deoarece aceasta se manifesta adesea noaptea, in timpul somnului.

Stomatologul dumneavoastra poate detecta, in general, simptomele degradarii danturii. Bruxismul este termenul tehnic utilizat pentru a strange si scrasni din dinti care duce la abrazarea danturii si la dureri faciale.

Persoanele care scrasnesc si strang din dinti, numiti bruxomani, musca adanc in momente inadecvate, cum ar fi in timpul somnului. Pe langa scrasnirea dintilor, bruxomanii isi musca si unghiile, creioanele sau mesteca interiorul obrajilor. De obicei aceasta boala este diagnosticata foarte tarziu deoarece cei care sufera de bruxism nu realizeaza ca prezinta simptomele bolii. Alte persoane cred in mod eronat ca dintii trebuie sa se atinga tot timpul. Aproximativ una din patru persoane sufera de bruxism.

Bruxismul poate dauna?

Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Scrasnetul dintilor poate duce la abrazarea sau la pierderea dintilor. Pacientii isi pot pierde literalmente parti ale dintilor, efectul fiind degradarea sau fisurarea smaltului. Persoane care de altfel au o dantura si gingii sanatoase, pot strange din dinti atat de des si atat de tare incat de-a lungul timpului dantura poate capata sensibilitate si pot experimenta dureri de mandibula si de cap. Muscaturile puternice care nu sunt asociate mestecarii pot duce la mobilitatea patologica a mandibulei.

Care sunt simptomele bruxismului?

Scrasnitul dintilor este un simptom obisnuit pentru multe persoane intr-un moment dat. Daca prezentati dureri faciale, oboseala cronica sau alte probleme, poate fi nevoie de administrarea unui tratament. Discutati cu stomatologul dumneavoastra daca credeti ca suferiti de bruxism. In timpul unui consult stomatologic obisnuit, in general verificam si simptome fizice ale bruxismului. Daca observam semne ale bruxismului, starea pacientului poate fi supravegheata pe parcursul mai multor sedinte, pentru a fi siguri de existenta problemei inainte de a recomanda si de a incepe tratamentul. Atunci cand o persoana sufera de bruxism, marginile dintilor sunt plate. Dantura este atat de degradata incat smaltul este abrazat, lasand expus interiorul dintilor, care se numeste dentina. Atunci cand este expusa, dentina poate deveni sensibila. Bruxomanii pot prezenta dureri ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM) care se pot manifesta prin pocniri si cracmente articulare.

Femeile, care sunt mult mai susceptibile de afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulara (AATM), prezinta si un risc ridicat de afectiuni de tipul bruxismului, posibil datorita faptului ca este mult mai probabil sa sufere de leziuni ale tesutului mandibular din cauza scrasnetului si strangerea dintilor. Stresul si anumite tipuri de personalitati pot reprezenta cauza esentiala a bruxismului. De-a lungul istoriei omenirii, bruxismul a afectat indivizii care sufera de tensiune nervoasa. Mania, durerea si frustrarea pot provoca aparitia bruxismului. Persoanele cu un grad ridicat de agresivitate, de competitivitate si care sunt foarte grabiti prezinta si ele un risc mare de a fi afectate de bruxism.

Ce cauzeaza bruxismul?

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a determina cauza exacta a bruxismului, dar se crede ca factorii declansatori sunt atat de ordin psihic, cat si fizic. Printre factorii care contribuie la aparitia bolii se numara stresul sau dereglari ale somnului, o muscatura anormala sau dintii fracturati sau lipsa.

Ce se poate face in privinta bruxismului?

Exista mai multe metode de tratament al bruxismului.Medicul stomatolog va stabili care tratament unic sau care combinatie de tratamente este adecvat pentru dumneavoastra. In cazul in care stresul este cauza cea mai importanta a bruxismului, este nevoie ca pacientii sa gaseasca metode de relaxare. Persoanele pentru care este dificil sa gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau medicul stomatolog le pot prescrie un relaxant muscular pentru a-si relaxa musculatura mandibulara. In multe cazuri putem prescrie gutiere nocturne, care impiedica manifestarea simptomelor bruxismului in timpul somnului. Pentru a ameliora durerile musculare, poate fi necesara terapia fizica.

Obiectivul terapiei este sa determine bruxomanul sa isi schimbe comportamentul invatand modalitate adecvata de relaxare a limbii, dintilor si buzelor. Atunci cand anumite persoane devin constienti de problema, simplul sfat de a-si relaxa limba in sus, cu arcadele dentare separate si buzele inchise, poate fi suficient pentru a-i determina sa-si schimbe comportamentul, eliminand astfel disconfortul. Cu toate acestea, stomatologul poate realiza un dispozitiv bucal, cum ar fi gutiera nocturna, care este menita sa absoarba forta muscaturii care cauzeaza leziuni si dureri, precum si sa ajute la schimbarea comportamentului pacientului.

De ce se recomanda o gutiera nocturna sau un alt dispozitiv de aparare?

Daca este proiectat corect, dispozitivul de protejare impotriva muscaturii ajuta la impiedicarea mobilitatii patologice a dintilor, la protejarea reconstructiilor cu ceramica si la protejarea danturii de abrazare datorata scrasnetului si strangerii din dinti. O gutiera nocturna este un dispozitiv pentru cavitatea bucala, din plastic, care este purtata pe timpul noptii pentru a preveni scrasnetul dintilor.

O spatula linguala este un dispozitiv de plastic care impiedica dintii sa intre in contact. In anumite cazuri, cum ar fi supraocluzia verticala, poate, in final, sa imbunatateasca gradul de intensitate al ocluziei. O metoda utilizata pentru tratarea leziunilor provocate de cazuri mai serioase de bruxism implica reconturarea sau reconstructia suprafetelor ocluzate prin coroane sau inlay sau o reconstructie totala a cavitatii bucale.


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate