Testul Babes Papanicolau - patologic
Ce este testul Papanicolau
SusTestul Papanicolau (care se mai numeste si frotiul Papanicolau) face parte din examenul ginecologic de rutina.
Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului si pentru screeningul cancerului de col uterin.
Un test Papanicolau anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate.
Un rezultat anormal la acest test nu este neobisnuit, intrucat in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari.
Aproximativ 5% pana la 10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Cuprins articol
Cauze
SusMulte teste Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infectie, precum cele determinate de bacterii, fungi sau protozoare (Trichomonas).
Cea mai frecventa cauza este infectia cu HPV.
Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal.
De regula, modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau dupa ce infectia s-a vindecat de la sine sau in urma tratamentului.
In unele cazuri, modificarile celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Papanicolau anormal si care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.
Anumite tipuri de HPV care au un risc crescut, in special tipurile 16 si 18, au fost asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin. Totusi, de obicei, modificarile celulelor cervicale progreseaza lent si este nevoie de multi ani pentru a deveni celule canceroase.
Celulele din colul uterin au o probabilitate mai mare decat majoritatea celulelor din organismul uman de a suferi modificari deoarece, in mod normal, celulele cervicale trec constant prin modificari.
Colul uterin are doua tipuri de celule:
- celule columnare cu forma rectangulara in profunzimea colului uterin si
- celule plate, scuamoase la suprafata colului
- celulele columnare se transforma in permanenta in celule scuamoase intr-o zona a colului denumita zona de transformare.
Deoarece celulele din aceasta zona a colului sunt in permanenta schimbare, ele au un risc crescut de a avea modificari anormale. Majoritatea modificarilor celulare anormale gasite la un test Papanicolau provin din zona de transformare.
Localizarea zonei de transformare variaza de la o femeie la alta. Ea poate fi la suprafata externa a colului uterin, care poate fi vazuta in timpul unui test Papanicolau, sau in interiorul colului uterin, care nu poate fi vazuta la test.
Factori de risc
SusMajoritatea modificarilor celulare cervicale sunt rezultatul comportamentelor sexuale cu risc crescut, ale pacientei sau ale partenerului sau sexual, avute in prezent sau candva, posibil chiar si cu multi ani in urma.
Aceste comportamente cresc riscul de infectii si de a face o boala cu transmitere sexuala (BTS).
La femeile care au o relatie monogama (cu un singur partener sexual), un rezultat anormal la testul Papanicolau datorat virusului HPV nu indica neaparat un comportament cu risc crescut in prezent.
De vreme ce virusul HPV ramane in celulele corpului timp de multi ani, modificarile celulelor cervicale pot fi consecinta unei infectii cu HPV dobandita cu cativa ani inainte.
Fumatul sau slabirea sistemului imun pot de asemenea sa creasca riscul de aparitie a modificarilor celulelor cervicale.
Efectuarea regulata de teste Papanicolau pentru screening si evaluarea oricarui rezultat anormal poate reduce riscul de a se dezvolta un cancer de col uterin.
Comportamentele sexuale cu risc crescut includ:
- inceperea vietii sexuale la o varsta mica (inainte de varsta de 18 ani)
- contactul sexual neprotejat, care creste riscul de infectie cu tipuri de papilomavirus uman (HPV), Chlamydia, virusul imunodeficientei umane (HIV)
- trei sau mai multi parteneri sexuali de-a lungul vietii
- contact sexual cu cineva care a avut multipli parteneri sexuali
- simptomele care pot indica modificari ale celulelor din colul uterin (cervicale)
- modificarile celulelor cervicale care pot da un test Papanicolau anormal nu duc prin ele insele la aparitia de simptome. O infectie cu HPV - cea mai frecventa cauza a acestor modificari - de obicei nu da nici un simptom
- de aceea este atat de important screeningul prin efectuarea regulata a testului Papanicolau, pentru a se observa din timp modificarile, in cazul in care acestea apar
- daca o infectie sau o boala cu transmitere sexuala (BTS) este cauza anormalitatii testului Papanicolau, pot fi prezente simptome datorate infectiei sau BTS.
Bolile cu transmitere sexuala pot avea o varietate de simptome, inclusiv:
- secretie vaginala anormala, cum ar fi o modificare in cantitatea, in culoarea, in mirosul sau in vascozitatea secretiei vaginale; de exemplu ea a devenit mai tulbure, mai decolorata sau urat mirositoare pe o perioada de cateva zile pana la 2 saptamani
- durere, arsura sau mancarime in timpul urinarii care dureaza de mai mult de 24 ore
- durere in timpul actului sexual
- durere in zona pelvina sau in zona abdominala joasa
- durere, arsura, furnicaturi sau mancarime in zona genitala
- bube, umflaturi, basicute, inrosiri sau negi pe sau in jurul organelor genitale.
Semne si simptome
SusNumai un mic procent din testele Papanicolau anormale indica prezenta unor modificari celulare cervicale care ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Simptomele cancerului de col uterin pot fi:
- sangerare vaginala anormala sau o modificare inexplicabila semnificativa a ciclului menstrual
- sangerare in momentul in care ceva vine in contact cu colul uterin (cum ar fi in timpul actului sexual sau la introducerea unei diafragme)
- secretie vaginala anormala care contine mucus cu urme de sange.
Ce trebuie facut in cazul unui test Papanicolau modificat
SusDesi majoritatea testelor Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii sau inflamatii care pot fi tratate, este necesara o noua evaluare ulterioara pentru siguranta ca modificarile celulare anormale au fost rezolvate.
Optiunile de tratament variaza in functie de gradul modificarilor celulare: minora, moderata sau severa.
In cazul modificarilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea unui doctor (asteptare si urmarire), de un test pentru HPV, sau in unele cazuri de colposcopie.
In cazul modificarilor celulare moderate sau severe, este necesara continuarea evaluarii prin colposcopie si biopsie cervicala.
Ulterior, modalitatile de tratament care distrug sau inlatura in mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, in functie de rezultatele biopsiei.
Mecanism fiziopatologic
SusRezultatele anormale la testul Papanicolau pot fi datorate modificarilor naturale ale celulelor din zona de transformare din colul uterin sau infectiilor.
De obicei rezultatele testului Papanicolau revin la normal atunci cand celulele reincep sa aiba o crestere normala sau dupa ce infectia a fost tratata sau s-a vindecat in mod spontan.
In unele cazuri, modificarile celulelor cervicale care nu au fost tratate si care determina un test Papanicolau anormal ar putea progresa catre un stadiu precanceros sau canceros.
Anumite tipuri de papilomavirus (HPV) cu risc crescut au fost asociate cu dezvoltarea cancerului cervical.
Totusi, modificarile celulelor colului uterin progreseaza lent si este nevoie de multi ani ca sa se transforme in celule canceroase. Tratamentul poate inlatura sau distruge aceste celule inainte de a deveni canceroase.
Societatea Americana a Cancerului a raportat urmatoarele statistici:
- la femeile cu varsta intre 13 si 21 ani, modificarile minore ale celulelor colului uterin dispar in mod spontan, de la sine, in curs de 3 ani, in aproximativ 90% din cazuri
- la femeile cu varsta peste 21 ani, modificarile minore ale celulelor colului uterin dispar in mod spontan, de la sine, in curs de 3 ani, in aproximativ 50% pana la 80% din cazuri.
Screeningul prin testul Papanicolau facut cu regularitate poate detecta din timp aceste modificari celulare.
Detectarea precoce a modificarilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin de obicei duce la vindecarea completa
In cazul in care este diagnosticat un tip de HPV cu risc crescut, poate fi nevoie de efectuarea altor teste Papanicolau, mai frecvent si ocazional a altor teste, pentru continuarea evaluarii.
Polipii cervicali nu au legatura cu cancerul de col uterin, dar ei pot fi gasiti si inlaturati in momentul efectuarii unei examinari pelviene si a unui test Papanicolau.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce
- Boli ale aparatului genital feminin - generalitati (vaginita, metrita, anexita)
- Rolul controlului medical periodic si ce presupune acesta
- Analize medicale recomandate femeilor peste 60 de ani
- Importanta diagnosticarii precoce a bolilor
- Cervicita cronica (rana pe col)
- Ce trebuie sa stiti despre cancer
- Testul de stres la efort
Citeste pe aceeasi tema
- Testul Babes-Papanicolau si importanta lui
- Importanta efectuarii testului Babes Papanicolau
- Testul Babes Papanicolau - cand, cum si de ce se face?
- Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual
- Hemoragiile pelvine: o patologie critica
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?