Probioticele
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Clinica: Spitalul judetean Arad
Generalitati
SusProbioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal.
Tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.
Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in iaurt este cel mai cunoscut. Drojdia este, de asemenea, o substanta probiotica. Probioticele pot fi gasite in comert ca suplimente dietetice.
Rolul probioticelor
SusIn majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care cauzeaza aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv.
O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.
Scaderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infectii, cum ar fi candidoza vaginala si infectii ale tractului urinar, si simptome cum ar fi diareea cauzata de boli intestinale.
Bacteriile benefice mentin santatea, sustinand functia imunitara si controland inflamatia. Anumite tipuri de bacterii benefice, pot de asemenea:
- ajuta corpul sa digere alimentele.
- evitarea bacteriilor nebenefice sa scape de sub control si sa se imbolnaveasca.
- creare de vitamine;
- ajuta la sustinerea celulelor pentru a preveni patrunderea in sange a bacteriilor rele consumate prin alimente sau bauturi.
- absortia medicamentelor.
Cercetarile au demonstrat ca probioticele ajuta la reducerea:
- simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza;
- diareei ca efect secundar al antibioticelor;
- acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree si durere abdominala;
- inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului.
Cercetatorii studiaza rolul probioticelor in preventia cancerului de colon. De asemenea, se cerceteaza eventualul beneficiu al probioticelor in sindromul de intestin iritabil (afectiune gastrointestinala in care motilitatea intestinala crescuta determina aparitia durerii abdominale, balonare, constipatie alternand cu diaree, afectiune care nu duce la probleme organice serioase si poate fi tratata prin dieta cu multa fibre, fara cafeina, fara produse lactate si exercitii de relaxare).
Rezultatele unor studii recente sugereaza ca probioticele gasite in iaurt ajuta la preventia diareei determinata de antibiotice.
Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficienta iaurtului. Pentru a conferi beneficiu, iaurtul trebuie sa contina culturi active, iar pe majoritatea cutiilor de iaurt este indicata eventuala prezenta a culturilor active.
Siguranta probioticelor
SusProbioticele sunt considerate ca fiind sigure, deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv.
Nu s-au impus aceleasi conditii la suplimentele alimentare ca la medicamente. Un supliment alimentar poate fi pus in vanzare cu studii limitate sau chiar fara studii legate de modul de actionare sau de siguranta acestora.
Medicul va fi informat daca pacientul ia un supliment alimentar sau daca acesta doreste sa combine tratamentul medicamentos conventional cu un supliment alimentar.
Administrarea suplimentului alimentar fara tratamentul medicamentos poate sa nu fie foarte sigura. Acest lucru este in special important la femeile gravide sau care alapteaza.
Cand sunt folosite suplimente alimentare, vor fi retinute urmatoarele aspecte:
- ca si medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, pot determina reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau suplimente alimentare; un efect secundar sau o interactiune cu alte medicamente poate inrautati afectiunile concomitente;
- suplimentele alimentare pot sa nu fie standardizate in procesul de fabricatie; din aceasta cauza, modul de actiune sau efectele secundare pot sa difere de la un produs la altul si chiar intre loturi diferite ale aceluiasi produs; forma produsului cumparat poate sa nu fie la fel cu forma folosita in cercetare;
- in afara vitaminelor si mineralelor, nu sunt cunoscute efectele de lunga durata a suplimentelor alimentare.
- se poate creste cantitatea de bacterii benefice prin alimente fermentate in special iaurtul si muraturile. Exista si bauturi fermentate precum kambucha sau chefir care introduc probiotice suplimentare in dieta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- 15 alimente bogate in probiotice
- Cand si de ce trebuie sa luam probiotice?
- Cand si de ce se administreaza probioticele?
- Histoplasmoza pulmonara
- Candidoza orala si aftele
- Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea
- Pneumonia de ventilatie
- Sexul si mituri legate de sex si sarcina
- Mituri despre apa si consumul de apa