Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate
Generalitati
SusExpertii au descris tipurile de durere care necesita atentie medicala prompta. Cine s-a gandit la sintagma rau necesar cu siguranta a avut in minte durerea. Nimeni nu si-o doreste, totusi acesta este modul organismului de a ne atrage atentia ca ceva rau se intampla.
Majoritatea persoanelor isi cunosc corpul suficient de bine pentru a diferentia o durere inofensiva cum ar fi cea cauzata de mutarea mobilei cu o zi inainte sau dupa un consum mai mare de alimente.
Atunci cand durerea pare sa semnaleze ca se petrec lucruri serioase incepe lupta interioara: intre ingrijorarea ca ceva rau se petrece si dorinta omului de a amana aflarea unei vesti posibil suparatoare.
De aceea este necesar un ghid.
Acesta a fost realizat dupa consultatea mai multor specialisti: cardiolog, internist, geriatru, psihiatru pentru ca pacientii sa inteleaga durerea pe care nu trebuie s-o ignore si de ce.
Cuprins articol
Sfaturi utile
Sus1. Cea mai rea durere de cap
Este necesar un consult medical imediat. Poate fi o cefalee cauzata de sinuzita, dar durerea poate fi cauzata de o hemoragie cerebrala sau de o tumoare cerebrala. Daca pacientul nu stie cu certitudine cauza durerii se recomanda un consult de urgenta. De asemeni, durerea puternica de cap este un semn clasic de anevrism care necesita interventie de urgenta.
2. Durere sau disconfort toracic, la nivelul gatului, mandibulei, umar, brat sau abdomen
Durerile toracice pot fi cauzate de pneumonie sau infarct miocardic. Dar este nevoie de atentie intrucat de cele mai mule ori afectiunile cardiace sunt insotite de disconfort, nu de durere.
Recomandarea cardiologilor este ca pacientul sa nu astepte aparitia durerii; pacientii cardiaci vorbesc despre o senzatie de presiune, isi strang pumnul si-l apasa pe piept sau spun ca seamana cu un elefant care se aseaza pe torace.
Disconfortul asociat cu afectiunile cardiace poate apare si la nivelul toarcelui superior, gatului, mandibulei, umarului si bratului stang sau abdomenului si poate fi insotit de greturi. Ingrijorarea nu trebuie sa apara la persoanele de 18 ani ci la cele cu risc pentru afectuni cardio-vasculare care prezinta un disconfort persistent si inexplicabil.
Deseori pacientii intarzie prezentarea la medic deoarece interpreteaza durerea gresit, ca fiind datorata unei afectiuni digestive. E bine ca pacientii sa se prezinte cat mai rapid la camera de garda, daca prezinta simptome asemanatoare.
Disconfortul intermitent trebuie si el luat in serios. Poate exista un anumit tipar cum ar fi disconfortul legat de un excitant, suparare sau oboseala. Spre exemplu, aparitia durerii in timpul activitatii fizice (cum ar fi gradinaritul) si disparitia acesteia in repaus semnaleaza prezenta anginei. Aceasta poate fi mai dureroasa la frig sau la vreme foarte calda.
Semnele de alarma la femei sunt mai subtile. Afectiunile cardiace pot fi mascate cel mai adesea de simptome gastro-intestinale, cum ar fi balonarea sau disconfortul abdominal. Se poate asocia si cu oboseala accentuata. Riscul pentru afectiuni cardice creste dramatic dupa menopauza. Decesul apare mai frecvent la femei decat la barbati chiar daca acestia prezinta risc crescut la orice varsta.
3. Dureri lombare si intre omoplati
Cel mai frecvent aceste dureri semnaleaza prezenta artritei. Dar poate si vorba si de infarct miocardic sau probleme abdominale. Un pericol important este disectia aortei, care poate apare ca durere suparatoare sau ca durere brusca. Persoanele cu acest risc au afectiuni care pot modifica integritatea peretelui vascular. Situatiile cu risc sunt hipertensiunea arteriala, istoric de probleme circulatorii, fumatul si diabetul.
4. Durere abdominala severa
Acestea pot fi date de apendicita, afectiuni ale veziculei biliare sau pancreasului, ulcer gastric sau ocluzie intestinala. Indiferent de cauza durerii, este necesar consultul medical de urgenta.
5. Dureri ale gambei
Una dintre cel mai putin cunoscute pericole este tromboza venoasa profunda, un cheag de sange care se formeaza la nivelul venelor profunde ale gambei. Afecteaza o proportie destul de mare de populatie si poate fi amenintatoare de viata. Pericolul consta in desprinderea unei bucati de cheag care poate determina embolism pulmonar (cheagul ajunge la nivelul plamanilor) ce poate fi fatal.
Cancerul, obezitatea, imobilitatea datorata repausului la pat sau calatoriilor pe distante lungi, sarcina si varsta inaintata reprezinta factori de risc. Uneori poate apare o tumefiere, fara durere; daca apar atat durerea cat si tumefierea se recomanda un consult medical de urgenta.
6. Arsuri la nivelul picioarelor
Aproape o treime din cazurile de diabet sunt nediagnosticate. Pentru unele persoane care nu stiu ca au diabet, neuropatia periferica poate fi unul dintre primele semne de boala. Este o senzatie de arsura sau intepaturi la nivelul picioarelor, care poate semnala o afectare a nervilor.
7. Dureri vagi, combinate sau neexplicate medical
Simptomele variate, dureroase, sunt comune in depresie. Pacientii se plang de dureri de cap, dureri abdominale, dureri ale membrelor sau o combinatie a acestora.
Intrucat durerea poate fi cronica, dar nu debilitanta, pacientii cu depresie, familia acestora sau medicul de familie pot sa nu le ia in seama. Mai mult, cu cat un pacient este mai deprimat, cu atat ii este mai greu sa descrie ceea ce simte. Pot fi prezente si alte simptome inaintea stabilirii diagnosticului de depresie.
Se recomanda solicitarea unui consult medical daca pacientul isi pierde interesul pentru activitatile care inainte ii faceau placere, nu este capabil sa lucreze si sa gandeasca eficient si nu se intelege cu cei din jur. Nu este bine sa duca povara suferintei de unul singur.
Depresia inseamna mai mult decat deteriorarea calitatii vietii. Depresia trebuie tratata sustinut inainte sa produca modificari structurale la nivelul creierului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Durerea musculoscheletala
- Afla semnificatiile durerilor de dinti
- Relatia dintre depresie si durerea cronica
- Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii
- Durerile joase de spate
- Durerea mamara (mastalgia)
- Cand semnifica durerea de cap o urgenta medicala?
- 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice
- Durerea de cap declansata de tuse
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?
- De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood