Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cresterea glicemiei

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]

Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?

Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?

Actualizat la data de: 10 Iunie 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Actualizat la data de: 12 Martie 2024

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]

Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei

Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Cum poate fi influentata glicemia? Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie. Alimente care pot influenta nivelul glicemiei? Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli. Cafeaua Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi. Mancarea chinezeasca De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari... [continuare]

În urma unor investigatii mi s-a prescris concor 5 mg/zi.Mentionez ca patologii asociate hipertiroidie,glaucom primar unghi deschis si osteoporoza.Doresc sa stiu daca în urma tratamentului cu Concor creste glicemia.? Multumesc! [continuare]

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]

Variatiile glicemiei – de ce apar?

Variatiile glicemiei – de ce apar?

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre

10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]

Dieta cu indice glicemic scazut

Dieta cu indice glicemic scazut

Actualizat la data de: 15 Martie 2011

Autor: SfatulMedicului

Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]

Indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic al alimentelor

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]

Glicemie

Din Dictionar Termeni

Nivel al glucozei in sange. Multumita mai multor mecanisme de reglare, glicemia este mentinuta sensibil constanta (in jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor si tesuturilor cantitati constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurata multumita unui echilibru permanent intre substante, de natura mai ales hormonala, care micsoreaza glicemia (insulina) si cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de crestere). Masurarea glicemiei - Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei "luari de sange" (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4,4 milimoli pe litru si 6,7 milimoli pe... [continuare]

Buna seara! Am si eu o intrebare. Urmatoarele medicamente pot determina cresterea glicemiei? Ivryx (venlafaxina), 75 mg. seara (tratament indelungat) anticoncenptional (logest) -tratament indelungat atacand, nebilet si tertensif, recent prescrise pentru HTA recent depistata Mentionez ca toate sunt luate la sfatul medicului. [continuare]

in afara de DZ insulino dependent ,am fost diagnosticata in urma cu citiva ani cu hepatita cronica tip C.De cateva sapatamini mi-a fost indicat tratamentul cu Normix comprimate de medicul specialist.In urma administrarii Normixului glicemia mi-a crescut la 300.Credeti ca are vreo legatura cresterea glicemiei cu administrarea de normix???medicul de la infectioase a spus ca nu are cum sa creasca glicemia din normix. Va multumesc [continuare]

mama mea a fost diagnosticata acum 3 ani cu diabet de tip 2, cu aprpx 170 glicemie. Dupa regin si in continuare doar cu o alimentatie corespunzatoare s-a redus glicemia la 100- 115, nedepasind 120 unitati. Dar in urma cu trei saptamani a avut o crestere de tensiune 245/130, si i-a fost prescris un tratament cu urmatoarele medicamente:captopril , tertensif, aspenter, norvasc.In urma acestui tratament s-a seglat tensiunea, dar glicemia este mereu 150., Intrebarea mea este: poate exista o legatura intre vreunul din aceste medicamente si cresterea glicemiei? [continuare]

Fac un tratament cu Imuran 100 mg si medrol 32 mg,biseptol 800 mg/zi.Cresterea glicemiei poate fi de la medicamente sau am facut diabet.Termin medrolul peste o luna.Imuranul il voi continua inca 6 luni.-1 an.Nu am nici un simptom de diabet.Multumesc [continuare]

Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, insulina fiind eliberata de pancreas in sange. Pe masura ce glucoza circula in celule si este metabolizata, are loc oprirea producerii de insulina. In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, glucagonul (alt hormon pancreatic) este secretat pentru a determina ficatul sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange. Daca mecanismul de feedback al glucozei/insulinei functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane stabila. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina. Exista anumite cauze care pot intrerupe echilibrul... [continuare]

Comunitate medicala

Glicemii diferite

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

Am 23 ani si de 2 ani am diabet insulino-dependent de tip 1.Problema este ca de vreo 2 sapt glicemiile au cam luato razna in sensul urmator:de ex ieri am avut urm glicemii:la ora 10:15=165;ora 14:00=110;ora 17:15=220;ora 17:53=198;ora 20:15=138;ora 22:45=189.Astazi au fost urm:ora 13:05=55;ora 14:34=164;ora 17:00=176.In mod normal glicemiile se iau inainte meselor si dupa 2,3 ore dupa masa.Fac insulina novorapid(4unitati)si levemir(8 unitati).Am marit dozele in functie de glicemii insa nu se obs o schimbare foarte mare.Ce pot face in cazul acesta,dar fara a vizita medicul? [continuare]

Am itrebat cu o saptamana in urma daca unul din medicamentelepe care le ia mama (CAPTOPRIL,TERTENSIF,ASPENTER,NORVASC)ar putea fi cauza cresterii glicemiei si d-nulNicu mi-a raspuns ca norvasc ar putea fi cauza,dar e o crestere artificiala.Ce insemna acest lucru?Organismul e supus acelorasi efecte negative ca si in cazul in care o persoana are glicemia crescuta? [continuare]

Taică-meu are tratament, și ia crescut glicemia poate fi de ele? [continuare]

Buna! As vrea sa stiu daca e pericol pentru ea ca la opt ani are glicemia 105. Multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Glicemia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

buna ziua spuneti-mi de ce fluctueaza glicemia?Dimineata este mai mare decat in timpul zilei si dupa 6 seara nu mananca nimic.Sotul meu a cosumat timp de 5 luni de zile Glykofit un produs natural la recomandare,si a avut efect.Din pacate vad ca are organismul slabit,si nu stiu la ce perioada asi putea asa ii ofer vitamine ptr diabetici,pentru ca din alimentatie nu are cum sa asimileze vitaminele necesare(din pacate si criza ne mai "ajuta"Nu pofteste apa deloc numai cand vine de la sevici il fortez pur si simplu sa bea cel putin 1 L putin cate putin. Ajutatima cu sfaturi va rog. [continuare]

Comunitate medicala

Glicemia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

am 36 de ani si sunt diabetica(tip 1cu insulina).Am un baiat de 14 ani .I-am luat glicemia din deget la o ora dupa masa de seara si o avea154 iar dimineata urmatoare dupa ce a mancat un castron cu cereale o avea124.E normal?Trebuie sa ma duc la control cu el?Va multumesc! astept informatii. [continuare]

Buna ziua, am 35 de ani, 175 cm si 115 kg. Glicemia de dimineata, pe nemancate este cam 150 iar la doua ore dupa masa cam 250 si asta in fiecare zi de cateva luni incoace. Iau Siofor de 1000 de 2 ori pe zi. Din regimul alimentar nu prea am sanse sa reduc glicemia, de ani de zile nu mai mannc dulciuri , evit cartofii, orezul si chiar fructele dulci.Ma gandesc ca trecerea la insulina este cea mai buna optiune in momentul de fata. Ce parere aveti? Va multumesc mult pentu sfaturi. [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)