cicoarea

Reactii ale pielii cauzate de plante
Dr. Maria Zarva
Medic specialist medicina generala
Generalitati Incidenta maxima a problemelor de la nivelul pielii, determinate de actiunea plantelor, se inregistreaza primavara si vara, odata cu explozia de vegetatie si iesirile tot mai dese in natura, fie pentru a ne relaxa, fie pentru a lucra in gradina. Plantele ne pot afecta pielea in mod: • mecanic - prin lezarea pielii de catre spinii sau perii fini de pe tulpina; • iritativ - prin substantele chimice continute de tulpina, frunze, fructe, seminte. De asemenea, plantele pot produce alergii, reactii fotosensibile si urticarie.Unele plante pot determina mai multe tipuri de reactii la nivelul pielii, in acelasi timp. De exemplu, lalelele produc reactie alergica locala (dermatita de contact), dar si o reactie alergica sistemica (urticaria). Tipuri de dermatita Iata cele mai frecvente tipuri de dermatita produsa de catre plante: Dermatita mecanica - se produce prin inteparea sau abraziunea pielii cu spinii sau perii fini de pe suprafata plantelor. Aceste leziuni se... [continuare]

Rebela acnee
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in Medicina de Familie, competenta in Api-fitoterapie
Generalitati Dimineata, adolescenta cu ten de portelan a ramas blocata in fata oglinzii cand un nou Vezuviu i-a aparut pe obrazu-i subtire…„Cosuri”, iritatii, noduli profunzi, puncte negre sau depozite pultacee… toate poarta acelasi nume: acneea vulgara sau juvenila. Acneea este o afectiune cutanata intalnita frecvent in timpul pubertatii si adolescentei, atat la baieti, cat si la fete. Ea apare cu precadere la baieti, incepand cu varsta de 12-14 ani si poate persista mai multi ani, conducand, uneori, la cicatrici inestetice. Acneea are ca punct de plecare glandele sebacee si pilosebacee, dezvoltandu-se pe fondul seboreic al tenului gras. Acneea este o eruptie foliculara caracterizata prin comedoane si papulo-pustule superficiale sau profunde. De cele mai multe ori, acneea se manifesta prin puncte negre sau albe de grasime sau doar prin cosuri rosii. Acestea apar din cauza suprainfectiei bacteriene si sunt localizate pe fata, gat, umeri, torace sau spate, fapt ce il... [continuare]

Litiaza biliara - cauze si tratament
Dr. Costin Anca
Medic primar medicina de familie
Generalitati Litiaza biliara tine de simptomatologia ce afecteaza vezica biliara (colecistul sau, popular, fierea). Vezica biliara este un sac de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, in forma de para, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale, numite cai biliare. Formare Bila este un lichid galben-verzui, format din apa, saruri biliare, acizi biliari si colesterol. In cazul in care compozitia bilei se modifica, in vezicula biliara se depun cristale de colesterol care, in combinatie cu sarurile biliare si pigmentii biliari, duc la formarea calculilor biliari (pietre de mici dimensiuni). Pot exista intre una si 200 de astfel de mici pietre (2-3 mm). Calculii biliari apar ca urmare a cristalizarii colesterolului si ai altor constituenti ai... [continuare]

Generalitati In ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare. Este des utilizata in randul celor care incearca sa isi reduca aportul de cofeina si prezinta si cateva beneficii pentru sanatate, printre care se numara reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv. Cu toate acestea, cicoarea poate provoca si reactii adverse. Ce este cafeaua de cicoare cicoarea este o planta cu flori din familia papadiilor, caracterizata printr-o tulpina dura, paroasa, cu flori violet-deschis si frunze ce sunt des utilizate in salate. Are un gust asemanator cafelei, dar are o aroma deseori descrisa ca fiind usor lemnoasa. Cafeaua din cicoare este obtinuta folosind radacinile plantei prajite, macinate si preparate prin fierbere. Este... [continuare]

neata, m-as bucura daca mi-ati spune daca e ok sa beau cicoare in timpul alaptare. nu stiu daca ii face rau copilului sau daca il agita. eu am renuntat la cafea cu cativa ani in urma in favoarea cicorii si efectul e acelasi, ma trezeste si imi da energie, dar imi si ''''lucreaza'''' bine intestinul. imi provoaca scaun moale, spre diaree. ii creez oare colici la copil? nu de alta dar inca suferim de colici si n-as vrea sa le maresc intensitatea. multumesc [continuare]
Cicoare (cichorium intybus)
Planta cu tulpina ramificata, flori albastre, mari dispuse pe tulpuni si ramuri, la baza frunzelor. cicoarea este una din plantele comune, des intalnite in tara noastra, atat la marginea campiilor, pe pasuni, poienite, pajisti dar si la marginea drumurilor. Recoltarea plantei se face in timpul infloririi, in prima parte a zilei, pentru a nu se inchide florile, in lunile incepand din luna august pana in luna octombrie. De la aceasta planta, in scop fitoterapeutic se utilizeaza planta, fara partile lemnoase ale tulpinii dar si radacina. Radacinile se vor recolta in lunile septembrie sau octombrie. Planta are actiune febrifuga, hipotensiva, are efect colagog, laxativ dar si diuretic. cicoarea contine principii amare, inulina, acid cichoric. Din radacini se obtine o licoare, inlocuitor natural pentru cafea care combate astenia. Frunzele de la baza plantei cu gust amarui sunt utilizate la diverse tipuri de salate. Uz intern: - planta intreaga recoltata in timpul... [continuare]
Dr. anca cicoare

Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indiferent de locul unde traieste o persoana (cu mici exceptii), va veni si primavara. In natura, noua energie este reprezentata de bobocii care incep sa creasca si sa infloreasca. Aceeasi energie determina pe multi dintre oameni sa faca plimbari si sa desfasoare cat mai multe activitati in aer liber. Desi acest moment declanseaza bucuria legata de venirea vremii calde, este si una din perioadele anului cu riscurile cele mai ridicate de a contracta gripa si raceala. Factori de risc Desi temperatura corpului este, de cele mai multe ori, in crestere, aerul ramane rece si este important sa se pastreze o parte din vestimentatia groasa. Stralucirea soarelui poate impulsiona la purtarea unor haine mai subtiri, ca cele din timpul verii. Totusi, debarasarea brusca de imbracamintea specifica anotimpului rece este exact principala cauza a racelilor si gripei sezoniere, primavara. Acestui lucru se adauga vantul care imprastie cu usurinta agentii patogeni. De... [continuare]

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
Generalitati Credeti ca intr-adevar stiti ce contin uleiul de masline sau cafeaua dvs. preferata? Ulei este obtinut din masline si cafeaua din boabe macinate de cafea, evident, ati putea raspunde. Specialistii infirma acest lucru. Multe dintre alimentele pe care le consumam zi de zi contin ingrediente care nu ar trebui sa existe in compozitia acestora. In scopul de a reduce costurile, companiile diminueaza cantitatea ingredientelor principale si adauga altele mai putin costisitoare. Iata 7 dintre alimentele a caror compozitie este frecvent modificata. Ulei de masline Nu este atat de simplu sa gasim un tip de ulei la fel de sanatos ca uleiul de masline. In varianta sa extravirgina, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste functia gastrica si ofera stralucire pielii. Cercetatorii au descoperit insa ca uleiul de masline extravirgin este cel mai des falsificat, de obicei in compozitia acestuia adaugandu-se ulei de alune (deloc indicat mai ales... [continuare]
Generalitati Remediile florale sau esentele florale, au fost dezvoltate de doctorul Edward Bach in anii 30. El a fost medic generalist, bacteriolog, si a lucrat cu vaccinuri si remedii homeopate. A renuntat la practica sa pentru a se dedica dezvoltarii unei noi cai de vindecare naturala care acum ii poarta numele. Exista persoane care considera terapia florala ca apartinand sistemului de vindecare holistica, facand parte din herbalism, dar adevarul este ca lucrarea doctorului Bach este diferita, intrucat esentele florale sunt atat de diluate ca nu actioneaza pe un substrat biologic, ci mai mult pe un model de vibratie si energie. Doctorul Bach a avut deziluzii cand a vazut efectele adverse ale medicamentelor si si-a orientat cercetarile spre puterea tamaduitoare a plantelor. El credea ca boala este un rezultat al unui dezechilibrul mental sau emotional, si ca proprietatile energetice unice ale plantelor pot fi folosite pentru a indrepta acest dezechilibru si sa restaureze... [continuare]
Prebiotic
tip de fibre alimentare prezente in anumite alimente (in stare naturala se gasesc in anghinare, praz, ceapa, banane, cicoare) sau pot fi adaugate in paine, fulgi de cereale. Aceste substante nu sunt digerate in tractul gastro intestinal dar le stimuleaza la nivelul colonului aparitia, cresterea si activarea florei bacteriene normale. Exista si produse farmaceutice prebiotice obtinute sintetic. [continuare]
Sollievo, tablete
Sollievo tablete este un laxativ 100% natural pe baza de plante antrachinone (Senna si aloe vera), util in cazul constipatiilor ocazionale sau acute functionale. Sollievo – trateaza constipatia natural si eficient Efectele, destul de neplacute, se simt si se vad. Balonarea creaza discomfort, tenul este tern si lipsit de stralucire, iar starea de buna dispozitie e demult uitata. Pentru a trece cu usurinta peste toate acestea, ai nevoie de o schimbare, adica de o dieta bogata in fibre,multe legume si fructe proaspete, miscare in aer liber, dar si de Sollievo. Sollievo este un laxativ 100% natural si fara efecte secundare, al companiei Aboca, lider de piata in farmaciile din Italia, util in cazul constipatiilor ocazionale sau acute. Prin compozitia sa echilibrata pe baza de plante este prodigestiv, antispastic si protejeaza mucoasa. Sollievo nu contine excipienti si datorita continutului de plante carminative reduce spasmele provocate in mod normal de plantele laxative, asa cum... [continuare]
Cicorela, granule
Compozitie Extract de cicoare prajita, dextroza. Actiune terapeutica Principiile amare din radacina de cicoare stimuleaza secretiile gastrice si biliare, favorizand digestia. Indicatii Produsul este recomandat ca substituent de cacao si cafea, pentru copii, batrani si pentru persoane cu afectiuni ale inimii. Mod de administrare 1-2 lingurite, in aproximativ 200 ml lapte sau apa fierbinte; zahar dupa gust. [continuare]
Sollievo liofibra
Detalii Prezentare: 70 capsule Producator: Aboca Sollievo Liofibra este un laxativ 100% natural ce poate fi utilizat zilnic in tratamentul constipatiei, chiar si de femei gravide sau care alapteaza. Sollievo – trateaza constipatia natural si eficient Stres, fast-food, mancat in fuga la birou sau acasa seara foarte tarziu, lipsa de miscare, toate aceste pacate ale vietii moderne, iti pot afecta digestia si tranzitul intestinal. Efectele, destul de neplacute, se simt si se vad. Balonarea creaza discomfort, tenul este tern si lipsit de stralucire, iar starea de buna dispozitie e demult uitata. Pentru a trece cu usurinta peste toate acestea, ai nevoie de o schimbare, adica de o dieta bogata in fibre,multe legume si fructe proaspete, miscare in aer liber, dar si de Sollievo. Sollievo este un laxativ 100% natural si fara efecte secundare, al companiei Aboca, lider de piata in farmaciile din Italia,... [continuare]
Hebe, lotiune nutritiva
Compozitie Extract hidroalcoolic de echinacea, musetel, tei, galbenele, coada soricelului, cicoare si sunatoare; fara aditivi chimici. Actiune si indicatii Contine un fitocomplex cu actiune de tonifiere, emoliere, epitelizare, hidratare si normalizare a metabolismului pielii. Este indicata pentru mentinerea integritatii celulelor epiteliate, pentru nutritia tenului normal si gras. Mod de utilizare Se sterge fata, se lasa sa se usuce, apoi se aplica o crema hidratanta, emolienta. Nu se aplica in jurul ochilor. [continuare]

Bună ziua, consumul zilnic de ceai din fructe de pădure are si efecte secundare?
Consum de obicei ceai din: fructe de aronia, flori de hibiscus, coacăze negre, zmeură, căpșuni, mure, rădăcină de cicoare, etc. Ceaiurile sunt achiziționate din diverse magazine. Mulțumesc! LilianaD. [continuare]

Buna ziua, Mama mea a facut o endoscopie acum 2 zile si diagnosticul a fost gastrita alcalina, in urma unei operatii mai complicate de eliminare a fierei. Are dureri de stomac sau in zona abdomenului, arsuri mari, regurgitatii, face un scaun mai unsuros si din cauza aciditatii prea mari au aparut hemoroizi externi, usor inflamati. Ia un tratament cu GASTROFAT (sucalfat de 1 gr) si DEBRIDAT. Medicul i-a impus dieta alcalina pt gastrita. a spus sa cautam pe internet detaliile. Nu am gasit mare lucru ca si informatie si de aceea apelez aici. Ce anume alimente sunt permise si care sunt interzise. O sa mentionez cateva aici si va rog sa ma corectati si sa adaugati sugestii. Permise: fructe: suc lamaie proaspat stors, grepfruit, mere, gutui, cirese, pepene legume: legume verzi in general.. brocoli, spanac, ardei, ceapa verde, salata, dar si radacinoase.. morcov, telina, pastarnac, rosie? ( trebuie consumate multe legume in stare cruda sub forma de salate) carne: pui... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter