calorii negative
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]
Caloriile negative adevar sau fictiune
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape toate produsele alimentare au un continut caloric, astfel incat termenul de alimente care contin calorii negative poate sa para neobisnuit. Unii oameni de stiinta sustin ca, intrucat unele alimente sunt mai greu de digerat de organism, acest lucru poate cauza un deficit de calorii. Altfel spus, organismul arde mai multe calorii atunci cand incearca sa prelucreze caloriile negative. In teorie, consumul acestor alimente ar insemna un aport redus de calorii, fapt ce ar putea fi de ajutor in cazul perosanelor care doresc sa slabeasca. Cu toate acestea, dietele bazate pe alimente ce contin calorii negative nu sunt printre cele peferate si nu toate persoanele sunt de acord cu includerea acestor alimente in dieta zilnica. In orice caz, fructele si legumele care sunt incluse pe lista caloriilor negative sunt alimente sanatoase care ar trebui sa faca parte din orice regim alimentar echilibrat. Alimente care contin calorii negative - Fructe de padure. Fructele de... [continuare]
Generalitati Dieta de 100 de calorii se bazeaza pe tinerea unei evidente a numarului de calorii pe care o persoana le consuma. Pentru a slabi, cei care aleg aceasta dieta trebuie sa controleze cantitatea si tipul mancarurilor incluse in alimentatia zilnica, pentru a putea calcula numarul caloriilor continute de acestea. De aceea, initiatorii dietei de 100 de calorii pun la dispozitia celor ce o urmeaza un jurnal alimentar, o diagrama care va contine un raport calorii-greutate a diverse tipuri de alimente, un grafic de conversie, o carte de bucate care contine si sfaturi dietetice, chestionare si alte instrumente utile pentru pierderea in greutate. Toate acestea au rolul de a-i sustine si de a-i indruma pe cei care aleg dieta, sa tina sub control numarul permis de portii. In cazul dietei de 100 de calorii, femeile pot consuma 1500 de calorii pe zi, iar barbatii, 2000 de calorii pe zi. Dieta nu incurajeaza consumul de alimente cu un continut scazut de grasime sau carbohidrati, dar... [continuare]
Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Turele de noapte influenteaza major functionarea normala a metabolismului, potrivit celor mai noi descoperiri aduse in atentia publicului larg de catre cercetatori. De ani intregi, oamenii de stiinta au sesizat o asociere clara intre programul de lucru nocturn si riscul crescut de afectiuni cardiace, fracturi osoase, cancer, diabet si obezitate. Unul dintre efectele majore ale turelor de noapte asupra organismului pare sa fie incetinirea proceselor metabolice, pe fondul afectarii ritmului circadian biologic. Programul de noapte si incetinirea ratei metabolice Un studiu recent efectuat de profesorii Universitatii Florida de Sud a descoperit ca persoanele care fac tranzitia catre un program de lucru pe timpul noptii si unul de odihna in timpul zilei incep sa arda caloriile provenite din hrana la o rata mai scazuta. Cercetatorii au observat ca, odata ce au supus 14 voluntari unui experiment de simulare a muncii in ture de noapte, organismul acestora a inceput... [continuare]
Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizice excesive
Autor: SfatulMedicului
Ce este fragilitatea osoasa Fragilitatea osoasa este rezultatul modificarilor proprietatilor materiale si structurale ale osului si poate avea ca efect fracturarea acestuia. Tulburarile de remodelare, cele de compozitie si de distributie a continutului de colagen si minerale, dar si alte diferite boli produc anomalii in compozitia si structura materialului osos, avand drept rezultat fragilitatea. Osteoporoza este una dintre cele mai importante afectiuni ce se caracterizeaza prin fragilitate osoasa. Fragilitatea osoasa din osteoporoza poate deveni atat de severa incat caderile sau stresul minor asupra oaselor avand risc crescut de fracturi. Prin stres usor se intelege chiar si o activitate uzuala, precum aplecatul, tusea sau stranutul. Structura osoasa este influentata de mai multi factori, precum aportul de minerale si vitamine, dar si distributia deficitara a acestora. Alimentatia are un rol foarte important in sanatatea osoasa, alaturi de activitatea fizica regulata. Totusi,... [continuare]
Gustarile luate in timpul programului de lucru influenteaza negativ efectele dietelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sunteti una din persoanele care mananca sanatos si fac exercitii fizice in mod regulat, care lupta pentru eliminarea kilogramelor in plus, dar care continua sa se ingrase? Unde este greseala? Probabil ca la locul de munca aveti fel si fel de gustari la indemana: de la chips-uri la biscuiti sau covrigei. Consumul acestora contribuie intr-un mod negativ la acumularea de kilogramelor in plus, iar un plan sanatos de dieta ar putea fi influentat intr-un mod negativ. Rolul gustarilor din timpul programului de lucru Multi oameni uita ca toate aceste mici gustari contin calorii si considera ca daca nu consuma un fel de mancare nu se vor ingrasa. Gresit. O chifla, de exemplu, poate contine pana la 300 de calorii sau chiar mai mult. Cateva chips-uri, covrigei sau biscuiti pot ajunge pana la 100 de calorii. Iar un biscuite cu ciocolata poate avea intre 50-100 de calorii in plus. Este posibil sa dureze doar cateva secunde sa [continuare]
Indispozitia emotionala si gandurile negative
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indispozitia defineste o stare generala temporara de disconfort si neliniste. Atunci cand ne referim la starile de indispozitie, este important de specificat faptul ca nu un eveniment in sine produce aceasta stare, ci mai degraba reactia individului fata de respectivul eveniment. Starea de spirit este determinata de reactiile chimice interne; creierul este responsabil de eliberarea unui numar mare de hormoni si chimicale care cauzeaza reactia organismului ca raspuns la stimulii externi. Aceste modificari nu pot fi controlate sau evitate, motiv pentru care schimbarile de dispozitie sunt imposibil de evitat. Cu toate acestea, prin cunoasterea cauzelor principale ale modificarilor emotionale se poate reduce recurenta indispozitiei. Indispozitie sau depresie? Depresia a devenit o problema de sanatate comuna la nivel mondial, afectand nu doar persoanele adulte, ci si copiii. Conform specialistilor, femeile sunt de 2 ori mai predispuse depresiei decat... [continuare]
Generalitati Alimentele contin energie sub forma caloriilor. Cresterea in greutate apare cand numarul de calorii consumate este mai mare decat al celor arse, in urma exercitiilor fizice. Totusi, exista alimente care contin calorii negative, ceea ce inseamna ca acestea contin mai putine calorii decat cele consumate de organism pentru a le digera. Cand produsele alimentare care au calorii negative sunt asociate cu alimente grase, acestea pot arde o parte din excesul de grasime, iar acest lucru ii ajuta pe oameni sa previna cresterea in greutate. In acest mod functioneaza mai ales unele fructe si legume. Alimente care ajuta la slabit - Marul - Un mar pe zi impiedica acumularea de kilograme in plus. Merele contin cantitati mari de vitamina C care dilueaza grasimea, fiind mai us [continuare]
Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]
Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]
scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probabil ca multi oameni si-au pus intrebarea daca exista o dieta ideala pentru scaderea in greuate. Unora li s-au oferit raspunsuri afirmative iar altora negative. Afirmativ - Da, exista o dieta ideala pentru pierderea in greutatea, intrucat tehnologia si cunostiintele stiintifice avansate, din ziua de astazi permit definirea cu cat mai mare exactitate a necesarului, in termeni de calorii si substante nutritive pentru orice persoana care doreste sa isi mentina numarul de kilograme sau sa slabeasca. Pentru ca oamenii sunt diferiti, cerintele nutritionale difera de la unul la altul. Practic, este vorba despre metabolismul care variaza de la o persoana la alta si care se poate modifica si in cazul aceleiasi persoane, in functie de diferitele perioade ale vietii tale. Negativ - Nu exista o dieta unica ideala pentru pierderea in greutate, majoritatea dietelor sunt individuale, intrucat dincolo de cerintele nutritionale specifice ale fiecaruia intervine... [continuare]
Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]
Introducere Realizata in urma cu 50 de ani de Stanley Burroughs ca program rapid de detoxifiere si repaus alimentar, dieta cu limonada a devenit populara in urma cu cativa ani, dupa ce Beyonce a anuntat o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg urmand principiile acestei diete. Desi initial a fost creata cu intentia de a elibera organismul de toxine si reziduuri interne rezultate in urma unei diete gresite, lipsei activitatii sportive si a unei atitudine mentale negative, dieta cu limonada a devenit in timp un program rapid de scadere in greutate. Bazata in special pe consumul de limonada, dieta promite o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg, un aspect intinerit, ameliorarea durerii cronice, detoxifierea organismului si cresterea nivelului de energie dupa numai 10 zile. Nutritionistii avertizeaza insa: acest program priveaza organismul de majoritatea nutrientilor esentiali: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre si grasimi; totodata, scaderea in... [continuare]
10 sfaturi utile in prevenirea cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul este, poate, boala de care ne temem cu totii. Am auzit atatea lucruri negative despre ea, iar prognosticul este adesea destul de nefavorabil incat sa ne faca sa ne gandim foarte des: cum putem evita o astfel de afectiune, ce putem face sa o prevenim? Datorita interesului crescut in acest subiect, specialistii au considerat utila realizarea unei liste cu recomandari menite sa ne ajute sa evitam aparitia acestei afectiuni. Ea include atatea sfaturi dietetice, cat si referitoare la stilul de viata adoptat. Cele mai importante recomandari medicale 1. Pastrarea unei greutati corporale in limite normale pentru varsta si inaltimea fiecarei persoane, greutate ce trebuie calculata astfel incat sa nu se ajunga nici in extrema de subponderabilitate; 2. Practicarea unor exercitii fizice zilnice, timp de 30 de minute, de intensitate moderata, in incercarea de a evita un stil de viata sedentar; 3. Evitarea bauturilor dulci, ce contin mult zahar si limitarea aportului... [continuare]
Generalitati Ciocolata este o sursa bogata de zaharuri, grasimi si compusi neuroactivi, printre care cofeina, tetrahidro beta-carbonide, serotonina si alte amine biogene. Oricare dintre acesti compusi neuroactivi pot avea efect pozitiv sau negativ asupra activitatii epileptice cerebrale. Pentru unii bolnavi, care manifesta convulsii recurente, ciocolata ar trebui evitata. Totusi altii o pot tolera bine sau chiar o pot folosi ca parte a dietei de control a convulsiilor. Prima linie de tratament este medicatia antiepileptica, iar modificarile dietei pot fi considetate complementare medicatiei prescrise. Factori de risc Cofeina Cofeina se gaseste in mod natural in ciocolata deoarece este prezenta in boabele de cacao. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat continutul sau in cofeina este mai mare. Tabelele nutritionale arata ca o ciocolata cu 70-85% cacao ofera 80 mg cofeina in fiecare 100 gr de produs. Consumul a 30 de grame de ciocolata neagra ofera o cantitate similara... [continuare]
Cm buna vestire
Cabinetul medical Buna Vestire a luat fiinta in toamna anului 2003. La momentul acela, a fost primul cabinet medical de fiziokinetoterapie si reflexoterapie din Timisoara in care s-a implementat un nou concept de aplicare a medicinei, imbinand medicina alopata cu medicina traditionala in scop terapeutic, toate terapiile fiind efectuate in exclusivitate de catre medici. Pacientii cabinetului au beneficiat in egala masura de tratamente naturiste dar si de sfaturi si tratamente medicale alopate. Terapii precum fizioterapia, reflexoterapia , kinetoterapia, masajul, meloterapia sau aromoterapia efectuate de catre un personal medical tanar , dinamic si competent, au ajutat pacienti de toate varstele si categoriile sociale sa-si gaseasca alinarea fizica si mentala in cabinetul nostru. Va marturisim ca ne plac oamenii si acestia ne indragesc. Zambetul nostru si dorinta de a ajuta vin din suflet si oamenii simt acest lucru. De aceea multi dintre pacienti vin la noi ca la niste prieteni.... [continuare]
Metfogamma 500 mg
Compozitie Un comprimat filmat contine clorhidrat de metformina 500 mg si excipienti: nucleu- amidonglicolat de sodiu, amidon de porumb, povidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film- hidroxipropilmetilceluloza, dioxid de titan (E 171), propilenglicol, Macrogol 6000, talc. Grupa farmacoterapeutica : antidiabetice orale, biguanide. Indicatii terapeutice Metfogamma este indicat in tratamentul diabetului zaharat de tip ii, in special la persoane supraponderale, in cazurile in care nu se poate mentine controlul metabolic doar prin dieta si activitate fizica. Metfogamma 500 poate fi administrat concomitent cu sulfonilureice (alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat de tip II), cu respectarea contraindicatiilor. Contraindicatii Metfogamma este contraindicat in urmatoarele situatii: - hipersensibilitate la clorhidratul de metformina sau la oricare dintre excipientii produsului; - insuficienta renala; - insuficienta... [continuare]
Chitosan
Ce este Chitosan si pentru ce se utilizeaza Indicatii Chitosanul este o polizaharida obtinuta din chitina printr-un proces de deacetilare care ii confera o polaritate pozitiva. Chitina este extrasa din exoscheletul crustaceelor. Procesul de deacetilare creste activitatea chitosanului, imbunatatindu-i solubilitatea in mediul acid din stomac. - ajuta la mentinerea nivelului optim al colesterolului total, al HDL, LDL si al trigliceridelor - favorizeaza reducerea greutatii corporale intr-un regim hipocaloric (chitosanul ingerat este o fibra dietetica, care sufera o digestie minima, deci nu are valoare calorica); componenta insolubila induce starea de satietate, cea mai mare parte fiind eliminata sub forma de reziduu incarcat cu toxine; partea solubila precipita in stomac si in intestinul subtire sub forma de gel care "leaga” acizii biliari si lipidele cu o polaritate negativa, impiedicandu-le sa reintre in circuitul sanguin - reduce absorbtia si elimina efectele toxice ale... [continuare]
Diclazid,comprimate
Ce este Diclazid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2), la adulti, in asociere cu un regim dietetic adecvat, atunci cand nu se obtin rezultate satisfacatoare in controlul glicemiei numai prin dieta si exercitii fizice. Mod de administrare Dozele vor fi individualizate in functie de raspunsul metabolic al fiecarui pacient. Adulti (cu varsta sub 65 de ani) Doza initiala recomandata este de un comprimat Diclazid 80 mg (80 mg gliclazida) pe zi. Ajustarea dozei se face la intervale de 14 zile, in functie de valorile glicemiei, crescand doza zilnica cu cate un comprimat Diclazid 80 mg (80 mg gliclazida). Doza de intretinere variaza intre 1 – 3 comprimate Diclazid 80 mg (80 – 240 mg gliclazida), in mod exceptional fiind necesare 4 comprimate Diclazid 80 mg (320 mg gliclazida) pe zi; dozele mari trebuie administrate fractionat, de 2 – 3 ori pe zi, in relatie cu mesele principale. O singura priza nu trebuie sa... [continuare]
Glibenclamid, comprimante
Ce este Glibenclamid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Diabet zaharat tip II insulino-independent, cand glicemia este insuficient controlata prin regim dietetic. Mod de administrare Produsul este rezervat adultilor. La fel ca pentru toti agentii hipoglicemianti, doza va fi adaptata individual. In cazul unui dezechilibru metabolic tranzitoriu, la pacientii la care in mod obisnuit starea clinica este bine controlata prin regim dietetic, poate fi suficienta administrarea produsului pentru o scurta perioada. Pacienti sub 65 de ani: - doza initiala recomandata este de jumatate de comprimat Glibenclamid (2,5 mg glibenclamida) pe zi, administrata inaintea micului dejun; - apoi, doza se creste treptat cu cate jumatate de comprimat Glibenclamid, in functie de raspunsul glicemiei, repartizand doza inainte de cele 2-3 mese principale. Doza va fi crescuta la interval de cateva zile; - tratament de intretinere: doza maxima recomandata este de 3 comprimate Glibenclamid pe zi (15 mg... [continuare]
Metfogamma 850 mg
Compozitie Un comprimat filmat contine 850 mg clorhidrat de metformina. Celelalte componente sunt: hipromeloza (15000mPa.s), povidona K 25, stearat de magneziu; filmul contine: hipromeloza (5 m Pa.s), macrogol 6000, dioxid de titan (E 171). Grupa farmacoterapeutica : antidiabetice orale, biguanide. Indicatii terapeutice Metfogamma este indicat in tratamentul diabetului zaharat de tip ii, in special la persoane supraponderale, in cazurile in care nu se poate mentine controlul metabolic doar prin dieta si activitate fizica. Metfogamma poate fi administrat concomitent cu sulfonilureice (alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat de tip II), cu respectarea contraindicatiilor. Contraindicatii Metfogamma este contraindicat in urmatoarele situatii: - hipersensibilitate la clorhidratul de metformina sau la oricare dintre excipientii produsului; - insuficienta renala; - insuficienta hepatica; - tulburari ale metabolismlui glucidic (acidoza... [continuare]
Gliclazid, comprimate cu eliberare prelungita
Ce este Gliclazid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat non-insulino dependent (diabet de tip II) in asociere cu un regim adecvat in cazul pacientilor la care nu se obtin rezultate satisfacatoare in controlul glicemiei numai prin dieta si exercitii fizice. Mod de administrare Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de lichid. Dozele vor fi individualizate in functie de raspunsul metabolic al fiecarui pacient. Doza zilnica initiala recomandata este de 30 mg (un comprimat cu eliberare prelungita Gliclazid MR LPH 30 mg). Daca valoarea glicemiei este controlata eficient, aceeasi doza va fi mentinuta ca doza de intretinere. In caz contrar, doza va fi crescuta succesiv la 60, 90 sau 120 mg gliclazida (2, 3 sau 4 comprimate cu eliberare prelungita Gliclazid MR LPH 30 mg). Ajustarea dozelor se va face la intervale de cel putin o luna, exceptand cazul in care valoarea glicemiei nu a scazut dupa primele doua saptamani de tratament. In... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter