Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

bol alimentar

6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima

6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Bolile de inima sau bolile cardiovasculare sunt termene folosite pentru a descrie o serie de boli care afecteaza inima. Diferite boli care fac parte din categoria bolilor cardiovasculare includ afectiuni ale vaselor de sange cum ar fi boala coronariana, problemele de ritm cardiac (aritmii), infectii ale inimii si defecte congenitale cardiace. Termenul de boli de inima este folosit adesea alternativ cu cel de boli cardiovasculare.  Semnale de avertizare Tensiunea arteriala ridicata, stresul si diabetul, sunt cele mai des intalnite semnale care pot avertiza o persoana ca are un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare. Exista si alte semne de care majoritatea oamenilor nu sunt constienti, cum ar fi caderea parului sau disfunctii erectile. 6 semne neobisnuite specifice bolilor de inima si masuri de protectie Disfunctia sexuala:  Bolile de inima pot fi ultimul lucru la care va puteti gandi cand va aflati intr-un moment intim, dar de fapt aceste probleme ar... [continuare]

Bolile de inima: simptome specifice

Bolile de inima: simptome specifice

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Ultimele date inregistrate arata ca in Europa, bolile cardiovasculare sunt responsabile de peste 4 milioane de decese anual si reprezinta 45% din totalul deceselor.  Studiile arata ca femeile sunt mai afectate decat barbatii atat in cazul prevalentei bolilor cardiovasculare, cat si in randul deceselor din aceasta cauza.  Asadar, este foarte importanta identificarea semnelor, chiar daca se manifesta pentru o scurta perioada de timp sau poate fi atribuit unei alte afectiuni. Simptome boli de inima Cunoasterea simptomelor specifice bolilor de inima este obligatorie in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 50 ani sau a celor expuse factorilor de risc cardiovasculari: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat sau existenta unui istoric familial. Daca manifestati unul dintre simptomele de mai jos adresati-va medicului specialist in vederea unui consult sau sunati de urgenta la 112! Anxietate Perioada prodromala... [continuare]

Bolile autoimune

Bolile autoimune

Actualizat la data de: 29 Martie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Rolul sistemului imunitar este sa protejeze organismul de afectiuni cauzate de bacterii, virusuri, microbi sau celule dezvoltate anormal; in cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat tesuturile si organele umane. Astfel, pot fi afectate: globulele rosii, vasele sangvine, tesutul conjunctiv, sistemul endocrin, sistemul muscular, articulatiile, centrii nervosi sau pielea. De regula, bolile autoimune apar in randul femeilor aflate la maturitate, mai exact la varsta fertilitatii. De asemenea, aceste afectiuni sunt in special ereditare, dar exista si factori de mediu care conduc la slabirea sistemului imunitar. Simptomele bolilor autoimune variaza de la un individ la altul, fiecare afectiune si manifestare fiind diferita. Clasificare Bolile autoimune sistemice sunt caracterizate prin faptul ca afecteaza mai multe tipuri de organe dar si sisteme functionale ale acestora. Cele mai frecvente afectiuni autoimune sistemice sunt: -... [continuare]

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene, enteropatia glutenica, by-pass intestinal, colita colagenoasa, colita limfocitara). Posibilitatea ca anumiti antigeni alimentari sa se absoarba nemodificati si sa genereze reactii imune este sugerata in principal de observatia clinica asupra copiilor hraniti la san, care fac colici abdominale mult mai frecvent atunci cand mama consuma lapte de vaca. Factorii dietetici si socio-economici par a avea un rol important in aceste afectiuni. Tutunul pare a avea un rol protector in colita ulceroasa dar in acelasi timp este un factor agravant in boala Chron printr-un efect imunodepresor sau o influenta asupra mucinei protectoare a mucoasei intestinale. Atat in boala Crohn cat si in colita ulcerativa exista distributie similara de... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)

Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)

Actualizat la data de: 07 Februarie 2019

Dr. Petcu Ana Alexandra
Medic Specialist Otorinolaringologie

Generalitati Cauzele bolilor respiratorii sunt reprezentate de factorii care determina reactii congestive (modificari circulatorii) ale mucoasei nasului, faringelui, traheei si bronhiilor, ale alveolelor si ale pleurei. Aceste modificari diminueaza rezistenta si puterea de aparare locala a acestor tesuturi, declansand actiunea microbilor. Aproape orice "raceala" incepe cu o rinita, ce reprezinta inflamatia mucoasei nazale si secretia nazala abundenta. Inflamarea mucoasei nazale poate asocia si o afectare a faringelui, ce se va manifesta cu dureri in gat. Adesea, odata cu mucoasa nasului, faringelui si traheei se congestioneaza si laringele; apare laringita, caracterizata prin tuse uscata si raguseala pana la pierderea vocii. O alta cauza favorizanta este actiunea factorilor iritanti asupra mucoaselor respiratorii, si anume a substantelor care exercita o iritatie mecanica (praf, fum, pulberi minerale si organice, scame, ciment, particule mici de origine vegetala si, mai ales,... [continuare]

Boli parodontale: parodontoza - cauze, 
simptome, prevenire si tratament

Boli parodontale: parodontoza - cauze, 
simptome, prevenire si tratament

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Vlad Sandolache
Medic Stomatolog

Generalitati Bolile parodontale sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de flora microbiana din cavitatea bucala. Acestea afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui. Afectiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor. Cauzele aparitiei aceastei imbolnaviri sunt numeroase si diverse. Sunt incriminati diversi factori precum cei genetici, endocrini , psihologici, factori de mediu, boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar si de viata nesanatos. Cu toate acestea, cei mai importanti factori raman, insa placa bacteriana si tartrul, adevarate medii de cultura pentru numeroase bacterii. Boala parodontala evolueaza in 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala si parodontita profunda. In prima faza apare inflamatia gingiei, numita gingivita, manifestata prin modificarea culorii spre rosu violaceu, papile inflamate indepartate de pe dinti, dureri, senzatie de prurit gingival,... [continuare]

Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca

Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Pana acum, se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care pot afecta tesuturile din organism, fiecare in felul ei. Inflamatia nu este altceva decat o reactie a corpului fata de un agent patogen declansator. Lista scurta cu boli inflamatorii Chiar daca lista de boli inflamatorii este lunga, anumite afectiuni sunt mai des intalnite. Este vorba despre: - Alzheimer - Parkinson - spondilita anchilozanta - artrita (osteoartrita, artrita reumatoida, artrita psoriazica) - astmul - bolile cardiace si cardiovasculare (ateroscleroza, endocardita, miocardita) - bolile inflamatorii ale intestinului (boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica) - boala inflamatorie pelvina - colita - diverticulita - fibromialgia - lupusul eritematos sistemic Bolile inflamatorii si stresul oxidativ Inflamatia este rezultatul unui stres oxidativ care agreseaza celulele si le impiedica sa functioneze in mod normal. In general, stresul oxidativ sta la baza multor afectiuni, nu doar la... [continuare]

Bol alimentar

Din Dictionar Termeni

Forma pe care o iau alimentele dupa ce sunt masticate, imediat inainte de inghitire. [continuare]

Boli ale oaselor si tratamentul acestora

Boli ale oaselor si tratamentul acestora

Actualizat la data de: 21 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile oaselor sunt acelea care afecteaza scheletul, determina fragilitatea acestora si predispozitia catre fracturi. Oasele fragile nu sunt o parte naturala a procesului de imbatranire. Chiar daca oasele se consolideaza inca din timpul copilariei, oameni de toate varstele pot imbunatati, oricand, sanatatea oaselor lor. Cea mai comuna afectiune a oaselor este osteoporoza, caracterizata prin densitate osoasa scazuta si deteriorarea structurii osoase. Osteoporoza poate fi prevenita, diagnosticata si tratata. Densitatea osoasa scazuta apare atunci cand oasele au o deficienta de minerale (calciu, de exemplu) care le face puternice. Ca atare, fracturile osoase pot avea loc cu usurinta. Alte boli osoase includ boala Paget si osteogeneza imperfecta. Boala Paget afecteaza persoanele mai in vasta si cauzeaza deformarea scheletului si fracturi. Osteogeneza imperfecta este o tulburare mostenita care implica oase fragile si fracturi frecvente, la copii. Un sistem... [continuare]

Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase?

Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase?

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cadrul sexului masculin, prostata genereaza probleme ce pot afecta calitatea vietii omului, ireversibil. Necazurile incep odata cu varsta de 40 de ani si se amplifica treptat in functie de particularitatile clinice ale fiecarei boli. Inainte de aceasta varsta, majoritatea problemelor de la nivelul prostatei sunt de natura infectioasa. Statisticile sunt ingrijoratoare la nivel mondial, motiv pentru care multe institutii specializate trag semnale de alarma in ceea ce priveste luarea de masuri cu caracter preventiv. In numai 10 ani cancerul de prostata a urcat, la nivel mondial, de pe locul 3 pe locul secund privind cauza mortalitatii de cancer in randul barbatilor, reprezentand una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati. Aproape jumatate din cazurile noi de cancer diagnosticate la nivel mondial provin din Europa. (Sursa:Organizatia Cancer Research UK) In Romania raportul dintre mortalitatea cauzata de cancerul de prostata si cazurile... [continuare]

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi: Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. Ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru... [continuare]

Bolile renale cronice

Bolile renale cronice

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Existenta unei boli cronice renale la un individ inseamna ca rinichii acestuia nu mai functioneaza normal de o perioada mai lunga de timp. In mod obisnuit, rinichii indeparteaza reziduurile toxice din sange. De asemenea, ei ajuta la mentinerea balantei dintre fluidele si sarurile din organism, denumite electroliti. Reziduurile si fluidele din organism aflate in exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci cand rinichii sunt deteriorati, reziduurile se aduna in organism si produc o stare de rau. O boala renala cronica pare sa apara brusc, dar de fapt, aceasta apare putin cate putin, pe parcursul mai multor ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni. Atunci cand nefronii sunt deteriorati si nu mai functioneaza, cei ramasi sanatosi preiau si functia acestora. Daca deteriorarea continua, din ce in ce mai multi nefroni devin nefunctionali pana la momentul in care rinichiul nu isi mai poate indeplini functia. Este posibila... [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]

8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul

8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antiviralele sunt printre cele mai noi substante naturale, care actioneaza impotriva unora dintre boli mult mai eficient decat antioxidantii. Aceste substante sustin functia sistemului imunitar si pot sta la baza tratamentelor a diverse afectiuni sau pentru a contracara virusurile care cauzeaza diverse maladii. Orice persoana trebuie sa consume produse alimentare care contin antivirale in fiecare zi, indiferent de varsta, datorita calitatilor lor speciale care contribuie la stimularea proprietatilor sistemului imunitar. Oricine poate acumula antivirale fie din dieta de zi cu zi, fie prin consumul de suplimente naturale conform instructiunilor de pe eticheta. Iata 8 surse de antivirale naturale: 1. Tumericul sau sofranul de India sau curcuma Este un condiment care contine curcumin, ce are in compozitie antivirale, are rol antiinflamator si ajuta la prevenirea multor boli care pot fi fatale precum Parkinson, cancerul si artrita. Cercetatorii de la Universitatea... [continuare]

Regim alimentar pentru diabetul de tip 2

Regim alimentar pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 04 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul de tip 2 este o afectiune care se dezvolta lent. Este mai frecvent intalnit decat diabetul zaharat de tip 1, reprezentand aproximativ 75% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 2 apare adesea mai tarziu in viata, desi exista cazuri ale bolii, intalnite si in randul copiilor (in special, obezi) si la adultii tineri. Diabetul zaharat de tip 2 este puternic asociat cu obezitatea. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie, in primul rand, sa faca modificari in dieta si stilul de viata pentru ca boala sa fie tinuta sub control. In cazul bolnavilor de diabet zaharat, devine esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. Carbohidratii in dieta persoanelor care prezinta diabet zaharat de tip 2 Carbohidratii reprezinta una dintre cele mai importante categorii de alimente (celelalte fiind proteinele si grasimile) in dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Carbohidratii ofera energie organismului, sub forma de... [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Fibrele si bolile diverticulare

Fibrele si bolile diverticulare

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

buna seara tatal meu are diabet nou descoperit. nu stim ce regim alimentar sa-i facem ma puteti ajuta cu un regim alimentar. Are 58 de ani,103 kg, 178cm nu stie ce tip de diabet are pt ca numai azi a facut analiza c-peptid. imi puteti spune de ce are variatii de glicemie?? azi a facut din 2 in 2 are si avea la ora 8-208; 10-256; 12-224; 14-224 acestea sunt valorile de azi si aseara la ora 19 inainte sa-si faca insulina avea 181 [continuare]

Comunitate medicala

Intocxicatie alimentara

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

buna ziua ajutatima va rog copilului meu ia esit o intoxicatie alimentara are 6 luni iam dat sa pape o jumatate de ou si acum este rosie pe tot corpul ajutatima va rog ce sa fac [continuare]

Va rog sa ma ajutati!Tatal meu in virsta de 56 ani si-a facut analizele si are:colest seric toatal=296;trigliceride=222.In rest toate analizele de singe sint bune.Este fumator,TA=120/80mmhg,activ,cu greutate normala si cu un regim alimentar sanatos.Va rog sa-mi spuneti ce medicamente poate sa ia pentru normalizarea colest si trigliceridelor.Va intreb pentru ca nu as vrea sa ia statine,nu am deloc incredere in ele.Sint medic de familie dar nu pot fi foarte obiectiva in privinta parintilor mei si deaceea va intreb pe dumneavoastra.Va multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Scleroza multipla

Buna ziua! De curand, fratele meu in varsta de 41 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala si doresc cat mai multe sfaturi pentru a-l ajuta. As vrea in mod special sa-mi spuna cineva daca exista un regim alimentar pentru aceasta boala. Ce alimente sunt interzise si care sunt benefice. Va rog din suflet sa ma ajutati . Va multumesc foarte mult! [continuare]

Ulei alimentar

Din Dictionar Termeni

Materie grasa de origine vegetala, animala sau minerala. uleiurile alimentare au proprietati dietetice diferite dupa compozitia lor in acizi grasi si dupa continutul in vitamine, dar valoarea lor energetica este intotdeauna identica: 900 kilocalorii pentru 100 grame. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare legate de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor, responsabila de ateroscleroza), este recomandabila folosirea uleiurilor care contin acizi grasi nesaturati (ulei de soia, de masline, de samburi de strugure, de nuca, de floarea soarelui si de germeni de porumb) si uleiurile de peste zise "omega", de asemenea nesaturate. [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)