Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente permise infarct miocardic

Care este nivelul normal al colesterolului?

Care este nivelul normal al colesterolului?

Actualizat la data de: 12 Iunie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut. Valorile normale si cele... [continuare]

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica. De exemplu in capilarul venos presiunea se apropie de 0 mmHg. Diferenta de presiune este creata de activitatea de pompa a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange (debit bataie) in aorta si arterele mari; crescand presiunea in aceste vase rezulta presiunea maxima sau sistolica. In perioada de repaus a inimii (diastola) sangele ajunge in tesuturi prin intermediul arteriolelor care opun o rezistenta la scurgere: rezulta presiunea minima sau diastolica. Rezistenta la scurgere se explica prin bogatia de fibre musculare ale peretilor arteriolei, care se poate afla in stare de contractie sau dilatatie, "tonusul de baza" al arteriolelor, controlat de sistemul neurovegetativ, de diverse substante metabolice, hormoni. Dilatarea si constrictia arteriolelor este determinata de diverse... [continuare]

Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje

Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje

Actualizat la data de: 31 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Abordare dietetica Postul intermitent este o abordare dietetica, un stil alimentar, ce se concentreaza pe perioade de restrictie alimentara, care alterneaza cu perioade de alimentare. Este foarte probabil ca dumneavoastra sau persoanele din jur sa faca deja post intermitent neintentionat, in functie de programul si ciclul meselor. Stiluri de post intermitent Exista mai multe stiluri de post intermitent, ceea ce face acest plan adaptabil si usor de implementat pentru multe persoane. Doua dintre cele mai populare stiluri de post intermitent: - Post 16:8 : implica o perioada de 16 ore in care nu mancati nimic, si o perioada de 8 ore in care includeti toate mesele de care aveti nevoie, in fiecare zi. De regula puteti extinde perioada de post in timpul serii si noptii; de exemplu, puteti lua cina in jurul orei 18 seara si sa evitati orice gustare sau masa pana la ora 10 dimineata. Perioada de post dureaza astfel 16 ore. - Post 20:4: perioada de post este si mai lunga, de pana... [continuare]

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]

Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara

Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara

Actualizat la data de: 22 Iulie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este hiperpotasemia Hiperpotasemia reprezinta nivelul crescut de potasiu in sange. Potasiul este un microelement, un electrolit, ce se gaseste in mod normal in organism si este esential pentru o stare generala de sanatate buna. Rolul esential al potasiului in sange este rolul nervos si rolul in functia musculara. Intrucat potasiul se numeste, in literatura, si kaliu, hiperpotasemia poate fi numita si hiperkalemie. Atunci cand sunt depasite valorile normale ale potasiului in sange, pacientul dezvolta hiperpotasemie. Hiperpotasemia este o tulburare hidro-electrolitica. Desi pacientii afla de obicei destul de tarziu acest diagnostic, hiperpotasemia semnificativa implica riscuri mari pentru sanatate si poate duce la afectiuni acute, urgente, precum infarctul miocardic. Valori normale Valorile normale ale potasiului in sangele adultui sunt cuprinse in intervalul 3.5 mm/l – 5.5 mmol/l. Orice valoare peste aceea de 5.5 reprezinta instalarea hiperpotasemiei, iar valorile peste 6.5... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Hipercolesterolemia: o dieta sanatoasa pentru inima

Hipercolesterolemia: o dieta sanatoasa pentru inima

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie al aterosclerozei si implicit, a bolilor cardiace. Daca procesul de stenozare (ingustare) a arterelor a inceput deja, o dieta corespunzatoare poate incetini acest proces. Modificarile stilului de viata pot stopa sau inversa procesul de stenozare al arterelor. Aceasta dieta este importanta pentru cei cu factori de risc pentru boli cardiace, dar este esentiala pentru cei care au suferit un infarct miocardic in antecedente sau la cei care s-a practicat o interventie pentru restabilirea fluxului sanguin in coronare, precum angioplastia sau bypass-ul. Prevenirea restenozarii coronarelor dupa aceste interventii se poate face prin cateva modificari ale stilului de viata. Regimul alimentar sanatos pentru inima O dieta sanatoasa pentru inima este o metoda eficienta de a reduce si chiar de a elimina o parte dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Aceasta poate reduce colesterolul total si... [continuare]

Cat de periculoasa este sarea in alimentatie

Cat de periculoasa este sarea in alimentatie

Actualizat la data de: 26 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Buna ziua, Tatal meu a suferit un infarct miocardic acut si dupa realizarea coronarografiei nu s-au gasit vene infundate ca sa se ajunga la stent sau bypass, insa medicii au decis sa ii implanteze un defibrilator. Intrebarea mea este ce tip de regim trebuie sa urmeze, exista alimente/suplimente recomandate cardiacilor. Am inteles ca sarea fara sodiu este recomandata. Asa este, o poate folosi? Multumesc. [continuare]

Azilect, comprimate

Din Medicamente

Ce este Azilect si pentru ce se utilizeaza Indicatii AZILECT este indicat in tratamentul bolii Parkinson idiopatica (BP) ca monoterapie (fara levodopa) sau ca adjuvant (in asociere cu levodopa) la pacientii cu fluctuatii de sfarsit de doza. Mod de administrare Doze Rasagilina se administreaza pe cale orala, in doza de 1 mg o data pe zi cu sau fara levodopa. Medicamentul poate fi administrat cu sau fara alimente. Varstnici: Nu sunt necesare modificari ale dozei la pacientii varstnici. Copii si adolescenti AZILECT nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea. Pacienti cu insuficienta hepatica: Utilizarea rasagilinei este contraindicata la pacientii cu insuficienta hepatica severa. La pacientii cu insuficienta hepatica moderata utilizarea rasagilinei trebuie evitata. La pacientii cu insuficienta hepatica usoara este necesara prudenta la initierea tratamentului cu rasagilina. in cazul progresiei... [continuare]

Buna ziua. Tatal meu (75 de ani in prezent), dupa moartea mamei mele in anul 2006 (sotia lui - evident), a inceput sa se simta rau (bufeuri de caldura cu transpiratii apoi frisoane). In primavara anului 2007 a fost diagnosticat cu diabet. Fara nevoie de tratament cu insulina, ci numai cu supravegherea alimentatiei. Mereu mi-a spus, de-a lungul timpului, ca analizele-i sunt bune. Mentionez ca toata viata lui a fost bautor de alcool. Luna aceasta si-a facut iar analizele (ca in fiecare an) si am tras si eu cu ochiul in rezultate. M-au ingrijorat valorile hemoglobinei glicozilate : 7.7%. De asemenea a fost diagnosticat in urma unei eco abdominale, cu steatoza hepatica grad 1. Constat ca a re-inceput sa-si cantareasca alimentele. A primit de la medic o fisa cu alimentele permise si cantitatile acestora. Dar ......... ce facem cu alcoolul (tuica) ? pentru ca nu poate sau nu vrea sa renunte la tuica. Cat de mult rau pot face 2 pahare de tuica baute aproape zilnic la masa de... [continuare]

Comunitate medicala

Omeranul

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Ulcer

Folosirea Omeranului,o tableta pe zi,perioade indelungate,este daunatoare? [continuare]

Pagina 1 din 1 (14 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »