Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

acizii grasi saturati

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt acizii grasi? Acizii grasi sunt componente ale lipidelor, formati din lanturi de atomi de carbon legate intre ele prin legaturi chimice, care pot fi legaturi simple sau duble. Aceste legaturi chimice determina daca un acid gras este saturat sau nesaturat. Acizii grasi, au de asemenea, diferite lungimi: acizii grasi cu lant scurt au mai putin de 6 atomi de carbon, in timp ce acizii grasi cu lant lung au 12 sau mai multi atomi de carbon. Alimente bogate in acizi grasi acizii grasi saturati, se gasesc in alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smantana, oua, carne rosie, ciocolata. Un aport excesiv de grasimi saturate poate creste colesterolul si creste riscul de a dezvolta boli coronariene. Acizii grasi mononesaturati contin o legatura dubla. Exemple de alimente bogate in grasimi mononesaturate includ: avocado, nuci si uleiuri vegetale (de masline, arahide, canola, in) Oamenii de stiinta considera ca un consum crescut de grasimi mononesaturate (de exemplu,... [continuare]

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Actualizat la data de: 25 Martie 2024

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: • AGS la maxim 7%, • Acizi trans maxim 1%, • AGPN aproximativ 10% • Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati  in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de HDL, in timp ce colesterolul seric total, LDL si trigliceridele... [continuare]

Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic

Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Cardiopatia ischemica este boala care afecteza arterele coronare si apare secundar micsorarii calibrului acestora. Drept urmare, are loc o scadere a cantitatii de sange care iriga muschiul inimii care nu detine in aceste conditii cantitati optime de oxigen, acizi grasi si glucoza. Acest fenomen de reducere a fluxului de sange prin arterele coronare a fost numit in limbaj medical ischemie. Modificarile cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie. Angina pectorala Angina pectorala - Ad litteram, termenul medical se refera la o durere la nivelul toracelui. Exista mai multe tipuri de angina. Angina clasica, numita angina stabila, este determinata de un anumit efort si dispare la repaus sau la administrarea de nitroglicerina sublingual. Angina instabila reprezinta un alt tip de angina. Aceasta reprezinta o stare evolutiva mai grava, care poate aparea si in repaus sau chiar in somn, fara a putea fi prevazuta. Acest tip de angina trebuie sa fie... [continuare]

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord. Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima. Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale,... [continuare]

Grasimi saturate

Din Dictionar Termeni

grasime solida la temperatura camerei de origine animala, dar poate proveni si de la anumite plante. Un nivel ridicat de grasimi saturate in organism presupune cresterea nivelului de colesterol ldl, favorizand astfel aparitia bolilor cardiovasculare. Produse care contin grasimi saturate: slanina, carne de vita / miel / porc, unt, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, ulei de palmier, ulei din nuca de cocos, unt de cacao. Sinonime: aciz gras saturat [continuare]

Acid gras

Din Dictionar Termeni

Acid organic, principalul constituent al lipidelor. Combinat cu glicerina formeaza grasimi. Acid organic, principalul constituent al lipidelor. In natura exista mai mult de 40 de acizi grasi naturali diferiti. In organism, acizii grasi constituie, impreuna cu glucidele, o sursa primordiala de energie. Ei provin din degradarea glucidelor sau a lipidelor alimentare. O alimentatie echilibrata trebuie sa aduca cele doua tipuri de acizi grasi. Produsele lactate si carnea sunt adesea bogate in acizi grasi saturati, solizi la temperatura ambianta. Uleiurile vegetale si pestele sunt mai curand bogate in acizi grasi nesaturati: aceste alimente rancezesc in contact cu aerul. [continuare]

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]

Uleiul de in

Uleiul de in

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. Este foarte important... [continuare]

Lipid

Din Dictionar Termeni

Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate... [continuare]

Hipercolesterolemie

Din Dictionar Termeni

crestere anormala a colesterolemiei (nivelul de colesterol din sange). hipercolesterolemia face parte, ca si hipergliceridemia (cresterea nivelului sangvin de trigliceride), dintre hiperlipidemii (afectiuni caracterizate printr-o crestere a nivelului sangvin al lipidelor). Diagnostic - Pentru a stabilii diagnosticul, trebuie efectuate cel putin doua dozari ale colesterolului la o luna interval. Se vorbeste de hipercolesterolemie incepand cu nivelul de 6,5 milimoli, adica 2,5 grame, pe litru. Evaluarea tine cont de cresterea normala a colesterolemiei cu varsta, cu aproximativ 0,26 milimoli (adica 0,1 grame) pe litru pentru fiecare zece ani de viata in plus peste 30 ani. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ateroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor). In cazuri limitate, se dozeaza separat cele doua varietati de colesterol: HDL colesterolul care protejeaza impotriva riscului bolilor coronariene si... [continuare]

Lomexin, ovule

Din Medicamente

Prezentare Lomexin 200 mg Cutie cu un blister din PVC/PVDC-Al a 6 capsule vaginale moi. Lomexin 600 mg Cutie cu un blister din PVC/PVDC-Al cu o capsula vaginala moale. Cutie cu 2 blistere din PVC/PVDC-Al cu o capsula vaginala moale. Lomexin 1000 mg Cutie cu un blister din PVC/PVDC-Al a 2 capsule vaginale moi. Compozitie Lomexin 200 mg O capsula vaginala moale contine 200 mg nitrat de fenticonazol si excipienti: trigliceride ale acizilor grasi saturati, dioxid de siliciu coloidal anhidru, gelatina, glicerol, dioxid de titan (E 171), etil p-hidroxibenzoat de sodiu, propil p-hidroxibenzoat de sodiu. Lomexin 600 mg O capsula vaginala moale contine 600 mg nitrat de fenticonazol si excipienti: parafina lichida usoara, vaselina alba, lecitina din soia, gelatina, glicerol, dioxid de titan (E 171), etil p-hidroxibenzoat de sodiu, propil p-hidroxibenzoat de sodiu. Lomexin 1000 mg O capsula vaginala moale contine 1000 mg nitrat de fenticonazol si excipienti: parafina lichida... [continuare]

Indicatii Tulburari trofice vulvo-vaginale prin carenta estrogenica; intarzieri de cicatrizare ale leziunilor cervico-vaginale si vulvare, datorate nasterii, interventiilor chirurgicale si fizioterapiei. Doze si mod de administrare In primele saptamani de tratament se recomanda 1-2 aplicatii la nivelul regiunii vulvare pe zi; crema trebuie aplicata in strat subtire, prin masaj usor. Dupa ameliorarea simptomatologiei (in medie la inceputul saptamanii a treia de tratament), se recomanda o aplicatie o data pe zi, la intervale de 2 zile. In cazul in care cauza persista (menopauza, castrare, tratament cu anticonceptionale estroprogestative, iradiere) este necesar tratament de intretinere. Compozitie 100 g crema vaginala contin promestriena 1 g si excipienti: -p-hidroxibenzoat de metil sare de sodiu, p-hidroxibenzoat de propil sare de sodiu, amestec de mono- si digliceride de acizi grasi saturati, poliglicoeter de alcool gras saturat, decilester de acid oleic, trigliceride de acizi... [continuare]

Ce este Baraka si pentru ce se utilizeaza Indicatii Alinarea tusei si minimalizarea manifestarilor bolilor cailor respiratorii superioare; prevenirea aparitiei crizelor paroxistice de astm bronsic si tuse convulsiva; cresterea vitalitatii organismului si prevenirea aparitiei oboselii zilnice; cresterea imunitatii organismului in special in timpul diverselor boli si in convalescenta. Baraka contine uleiul obtinut din presarea semintelor de Nigella sativa (chimen negru), o planta cu o larga raspandire in bazinul mediteranean si amintita din antichitate pentru proprietatile sale curative. uleiul semintelor de chimen negru contine acizi grasi saturati si nesaturati, uleiuri volatile, vitamine, aminoacizi, enzime si saruri minerale, saponine si nigellone (substante specifice plantei Nigella sativa). Baraka (ulei de chimen negru) este folosit in mod traditional pentru a creste capacitatea de aparare a organismului fata de boli atat la copii cat si la adulti. Baraka este un supliment... [continuare]

Ce este Lomexin si pentru ce se utilizeaza Lomexin contine, ca substanta activa, nitrat de fenticonazol. Acesta are activitate antifungica asupra dermatofitilor (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), Candidei albicans si altor levuri, antibacteriana asupra bacteriilor Gram pozitive precum si antiparazitara asupra Trichomonas vaginalis. Lomexin 200 mg si Lomexin 600 mg Candidoze genitale (vulvo-vaginite, cervicite), suprainfectate sau nu cu bacterii Gram pozitive. Lomexin 1000 mg Candidoze genitale (vulvo-vaginite, cervicite), suprainfectate sau nu cu bacterii Gram pozitive; Infectii cu Trichomonas vaginalis; Infectii mixte cu Candida albicans si Trichomonas vaginalis. Mod de administrare Lomexin 200 mg Doza zilnica recomandata este de 200 mg nitrat de fenticonazol (o capsula vaginala moale Lomexin 200 mg), administrata seara, inainte de culcare, timp de 3 zile. in cazul micozei recidivante poate fi efectuata o a doua cura de tratament de 3 zile fie imediat dupa... [continuare]

Ce este Evening Primrose Oil si pentru ce se utilizeaza Indicatii "Primula De Seara" este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei. Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de "leacul bun la toate". Uleiul extras din "Primula De Seara" contine doi acizi grasi nesaturati: acidul alfa-linoleic si acidul gamma-linoleic, cunoscuti si sub denumirea de Vitamina F. Primul este un acid gras esential, care nu poate fi sintetizat in organism, pe cand acidul gamma-linoleic este produs de catre organism, constituind materia prima pentru sinteza prostaglandinelor. Prostaglandina E1 este cea mai importanta componenta, avand un rol primordial in combaterea arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, trombozelor, fiind un slimulent al imunitatii si al functiilor... [continuare]

Essentiale forte, capsule

Din Medicamente

Indicatii Hepatite acute si cronice; ciroza hepatica; intoxicatii; degenerescenta grasa a ficatului, indiferent de etiologie; colestaza; profilaxia recidivelor litiazei biliare; sindromul de iradiere; terapia pre- si postoperatorie, in special in chirurgia hepatobiliara. Doze si mod de administrare Daca medicul nu recomandaalte doze, se indica cate 2 capsule de 3 ori pe zi sau 3 capsule de 2 ori pe zi, administrate cu putin lichid in timpul meselor. Actiune terapeutica Fosfolipidele joaca un rol esential in organismul uman, ca elemente structurale ale membranelor si ca reglatori ai functiilor de schimb intre compartimentul intra- si cel extracelular, ca si pentru activarea sistemelor enzimatice de la nivelul membranelor. Gradul schimburilor metabolice si al activitatii hepatice depinde de fluiditatea membranei hepatocitare si este afectat de structura fosfolipidelor membranare, in special de compozitia lor in acizi grasi. Lezarea membranei hepatocitare este constanta in patologia... [continuare]

Compozitie Produsul este un extract pulmonar bovin, continand fosfolipide, lipide neutre, acizi grasi si proteine asociate surfactantului, la care a fost adaugat dipalmitol fosfatidilcolina, acid palmitic si tripalmitin. Compusul rezultat contine: fosfolipide 25 mg/l (incluzand 11,0 - 15,5 mg/ml fosfatidilcoline disaturate), trigliceride 0,5 - 1,75 mg/ml, acizi grasi liberi 1,4 - 3,5 mg/ml, proteine mai putin de 1,0 mg/ml. Suspensie in 0,9% solutie de clorura de sodiu (Ph Eur). Fiecare mililitru de Survanta contine 25 mg de fosfolipide. Se prezinta sub forma unui lichid alb-galbui deschis furnizat in flacon de unica folosinta continand 8 ml (200 mg fosfolipide). Actiune terapeutica surfactantul pulmonar endogen determina tensiunea superficiala pe suprafata alveolelor in timpul respiratiei si stabilizeaza alveola impotriva colapsului in timpul presiunii transpulmonare de repaus. Deficienta surfactantului pulmonar cauzeaza sindromul de detresa respiratorie (SDR) la copii... [continuare]

Ce este Intralipid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor. Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral. Mod de administrare Dozarea si rata perfuziei cu... [continuare]

Apisan forte

Din Medicamente

Ce este Apisan Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul Apisan Forte, prin actiunile sale atat curative, cat si preventive, are urmatoarele roluri benefice: - ajuta dezvoltarea organismului copiilor in perioadele lor de crestere, fiind considerat un aliment perfect, complex, o ,,hrana functionala vie”; - furnizeaza o parte din energia necesara organismului in perioadele de efort fizic sau/ si intelectual deosebit la sportivii de performanta, la elevi si tineri, - intarzie aparitia senzatiei de oboseala si de epuizare fizica, contibuind la refacerea energetica dupa eforturi sustinute; - stimuleaza factorii de imunitate a organismului sportivilor, crescandu-le rezistenta la o serie de infectii virotice sau microbiene. Este indicat si in perioada de convalescenta, dupa boli inflamatorii sau infectioase; - este un bun preparat eubiotic, mentionand echilibrul normal al florei intestinale, iar in cazurile de tranzit intestinal incetinit are un rol laxativ bland; - prin... [continuare]

Pagina 1 din 8 (227 rezultate)