Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

substantele organice

Vitaminele

Vitaminele

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale.  Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine).  Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]

Vitamine si minerale esentiale

Vitamine si minerale esentiale

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant. Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata.  Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie. Nutrienti esentiali pentru corpul tau In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Generalitati Sangele omului este compus din doua elemente esentiale: partea lichida, alcatuita din apa, din substante organice si minerale solubile si partea solida, alcatuita din elemente celulare (globule rosii, globule albe si trombocite). Sangele recoltat din vena pacientului introdus intr-o eprubeta se coaguleaza dupa cateva minute., apoi acesta se separa intr-un strat lichid, superior, care se numeste ser si intr-un strat inferior, solid care este cheagul. Daca in eprubeta in care s-a recoltat sangele se adauga o substanta anticoagulanta (prin care se impiedica coagularea sangelui), atunci sangele nu se mai coaguleaza, dar se separa tot in doua straturi: stratul superior, lichid constituit din plasma si stratul inferior, solid, constituit din elementele celuare necoagulate. Din aceste doua componente, ser si plasma sanguina, se vor efectua principalele analize medicale biochimice si serologice. Din elementele celulare sanguine se realizeaza analizele hematologice.... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 31 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator,... [continuare]

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Proteina

Din Dictionar Termeni

Substanta organica, cu rol important in celula vie, rezultand prin polimerizarea unui mare numar de aminoacizi. [continuare]

Corticosuprarenala

Din Dictionar Termeni

Regiune periferica a glandei suprarenale, ai carei hormoni actioneaza asupra metabolismului substantelor organice si minerale. Este formata din trei straturi, fiecare dintre ele specializate in sinteza anumitor hormoni steroizi: glomerulara secreta mineralocorticoizi, fasciculata secreta glucocorticoizi, printre care si cortizolul, iar reticulata secreta predominant hormoni sexosteroizi. [continuare]

Xantina

Din Dictionar Termeni

Substanta organica azotoasa care se gaseste in majoritatea tesuturilor si fluidelor din organismele vegetale si animale. Este o molecula intermediara in degradarea adenozin monofosfatului in acid uric, fiind formata prin oxidarea hipoxantinei. [continuare]

Citoplasma

Din Dictionar Termeni

Reprezinta masa extranucleara a celulei si la majoritatea celulelor este partea cea mai voluminoasa a corpului celular. citoplasma este situata intre membrana celulara si membrana nucleara, in ea fiind situate toate organitele. Element constitutiv fundamental al unei celule animale sau vegetale, format din albumina asociata cu alte substante organice, citoplasma indeplineste functii vitale. [continuare]

Piridoxina

Din Dictionar Termeni

Substanta organica hidrosolubila, cu nucleu piridinic. Se gaseste in drojdia de bere. [continuare]

Nutriment

Din Dictionar Termeni

Substanta organica sau minerala, asimilabila direct fara a suferi procesul de degradare al digestiei. Nutrimentele sunt reprezentate de catre acizii aminati, acizii grasi, glucidele simple, mineralele, vitaminele, apa si alcoolul. Fibrele nu sunt considerate ca fiind nutrimente, deoarece elementele pe care le contin nu sunt absorbite de catre mucoasa intestinala. Absorbite de catre enterocite (celulele intestinale), nutrimentele trec in circulatia sangvina si sunt utilizate de catre organism pentru a-si satisface necesitatile nutritionale (energetice sau specifice). In plus, toate produsele ultime ale digestiei, degradate sub actiunea enzimelor digestive, sunt nutrimente. - Nutrimentele energetice sunt proteinele, lipidele, giucidele si alcoolul. Ele furnizeaza organismului energia de care are nevoie, dar unele, ca si proteinele, au, de asemenea, un rol de constructie. - Nutrimentele neenergetice sunt mineralele, vitaminele si apa. In organism, ele joaca un rol de... [continuare]

Alcaloid

Din Dictionar Termeni

Substanta organica produsa de plante utilizata deseori in terapeutica, datorita efectelor benefice pe care le produce asupra organismului [continuare]

Enzime

Din Dictionar Termeni

substante organice de natura proteica, prezente in celulele vii, care accelereaza mersul reactiilor chimice din celula; biocatalizator, catalizator organic. [continuare]

Albumina

Din Dictionar Termeni

Substanta organica din grupul proteinelor, solubila in apa, coagulabila prin incalzire si precipitabila la actiunea acizilor anorganici, care intra in compozitia albusului de ou, a sangelui si a altor lichide organice. [continuare]

Pectina

Din Dictionar Termeni

Substanta organica de origine vegetala, care intra in compozitia unor alimente si care constituie asa numitele fibre alimentare solubile, care ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal. [continuare]

Amidon

Din Dictionar Termeni

Substanta organica reprezentand forma de stocare a hidrocarburilor in majoritatea plantelor si un constituent major al dietei. [continuare]

Fosfor

Din Dictionar Termeni

Element chimic prezent In organism sub forma de fosfat. fosforul (P) este adus prin alimentatie, apoi absorbit prin intestin. El este gasit, in principal, in oase, sub forma minerala, si in sange, asociat cu substante organice. Fosforul este, de asemenea, prezent in toate celulele si participa la activitatile lor. Principalele surse alimentare de fosfor sunt cerealele, carnurile, pestii si ouale. Aportul alimentar zilnic este suficient in mod normal sa acopere nevoile organismului. Fosforemia (nivelul de fosfor din sange) creste in caz de insuficienta renala, de insuficienta a glandelor paratiroide, de intoxicatie cu vitamina D, si se micsoreaza in caz de hipersecretie a paratiroidelor si de carenta In vitamina D. Carenta si aport excesiv - O carenta in fosfor poate fi consecinta unui regim alimentar dezechilibrat, unei cresteri ale necesitatilor (crestere, sarcina, alaptare), unei malabsorbtii digestive sau unei utilizari abuzive de medicamente antiacide pe baza de hidroxid de... [continuare]

Uree

Din Dictionar Termeni

Substanta organica incolora, cristalizata, care se gaseste in urina si in sange. [continuare]

Lactoza

Din Dictionar Termeni

Dizaharid care se gaseste in lapte si este format dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza. Este o substanta organica incolora, cu gust dulce. intoleranta la lactoza ?- Exista mai multe tipuri de intoleranta la lactoza. Foarte rara este intoleranta cu caracter ereditar, consecutiva unui deficit congenital de lactaza. Ea se manifesta de la nastere printr-o diaree si prin vome declansate de lapte. Aceasta intoleranta este definitiva; tratamentul ei consta in excluderea laptelui din alimentatia subiectului si inlocuirea lui cu alimente industriale speciale, fara lactoza. O intoleranta la lactoza poate surveni si mai tarziu, spre varsta de 5 ani. Ea este consecutiva atunci unei micsorari sau unei sistari a activitatii lactazice, dar nu impune, in general o excludere definitiva a laptelui, din care mici cantitati (mai putin de un sfert de litru) sunt tolerate perfect, la fel ca si iaurtul. In sfarsit, o intoleranta la lactoza poate fi tranzitorie, legata de o afectiune... [continuare]

Pigment

Din Dictionar Termeni

Pigmentul este o substanta organica care are culoare, fiind responsabil pentru nuantele variate pe care le vedem in natura, de la tonuri vibrante pana la nuante mai subtile. Acesta se poate referi la o gama larga de substante, inclusiv pigmenti vegetali, precum clorofila, care da culoare plantelor, si pigmenti animali, cum ar fi melanina, care ofera culoare pielii, parului si ochilor. Un pigment organic, in particular, se refera la un tip de pigment rezultat din compusi organici, adica sunt formati din atomi de carbon legati cu alte elemente cum ar fi hidrogenul, azotul sau oxigenul. Acestea pot fi derivate din surse naturale, dar pot fi de asemenea create si in laborator, prin procese chimice complexe. [continuare]

Pell amar

Din Medicamente

Compozitie Flacoane injectabile continand extract de namol de Balta Alba 100 mg; comprimate continand Pell-amar substanta atomizata 100 mg (flacoane sau cutii cu 20 si 100 bucati); comprimate vaginale continand Pell-amar substanta atomizata 0,5 g si acid ascorbic 1,6 mg (cutie cu 6 buc. in folie ambutizata); unguent si gel continand extract de namol de Balta Alba 3,5%, respectiv 1% (tub cu 18 g); crema continand Pell-amar substanta atomizata 3 g, vitamina a acetat 600 000 u.i. si vitamina F 2 g/100 g (tub cu 20 g). Actiune terapeutica Se apreciaza ca prin continutul in substante organice, ezime si electroliti extractul de namol de Balta Alba are proprietati biotrofice, antiinflamatorii, vasodilatatoare, decontracturante, sedative. Indicatii Injectiile si comprimatele, unguentul si gelul sunt indicate in boala artrozica, afectiuni reumatice inflamatorii in stadiu neevolutiv, nevralgii, sechele posttraumatice, boli de piele - eczeme, psoriazis reumatoid (ca medicatie... [continuare]

Ce este Electrovit si pentru ce se utilizeaza Indicatii Vitaminele sunt substante organice reclamate de organismul uman in cantitati mici pentru diverse procese metabolice. Ele nu sunt sintetizate in organism sau sunt, dar in cantitati prea mici ori insuficiente desfasurarii ciclurilor metabolice. Deficitul vitaminic poate rezulta dintr-o dieta inadecvata, datorata posibil unor cerinte crescute, fie in timpul sarcinii, fie induse de unele stari patologice, fie de interactia cu unele medicamente. Vitaminele pot fi folosite clinic pentru tratamentul preventiv si curativ al unui deficit specific, iar detalii privitoare la utilizarea lor in ceea ce priveste indicatia si modul de administrare sunt specificate in monografiile de specialitate. Aportul excesiv de vitamine hidrosolubile are un mic efect indezirabil, acestea excretandu-se rapid pe cale urinara, dar ingestia excesiva de vitamine liposolubile care se acumuleaza in organism constituie un potential pericol. Se considera in... [continuare]

Viplex, drajeuri

Din Medicamente

Compozitie Drajeuri continand - tocoferol acetat 3 mg; clorhidrat de tiamina 5 mg; acid ascorbic 50 mg; riboflavina 1,2 mg; clorhidrat de piridoxina 1,6 mg; colecalciferol 0,00625 mg; retinol acetat (500000 U.I.) 4 mg; nicotinamida 3 mg. Actiune terapeutica Vitaminele sunt substante organice reclamate de organismul uman in cantitati mici pentru diverse procese metabolice. Ele nu sunt sintetizate in organism sau sunt, dar in cantitati prea mici ori insuficiente desfasurarii ciclurilor metabolice. Deficitul vitaminic poate rezulta dintr-o dieta inadecvata posibil datorata unor cerinte crescute, fie in timpul sarcinii, fie indus de unele stari patologice, sau de interactiunea cu unele medicamente. Vitaminele pot fi folosite clinic pentru tratamentul preventiv si curativ al unui deficit specific, iar detalii privitoare la utilizarea lor in ceea ce priveste indicatia si modul de administrare sunt specificate in monografiile de specialitate. Aportul excesiv de vitamine... [continuare]

Lipide totale (sange)

Din Analize Medicale

Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)