Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

piper negru

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este sistemul imunitar Sistemul imunitar este un sistem de aparare, format din structuri biologice (tesuturi, organe, celule). Acestea desfasoara procese complexe, pentru a lupta impotriva agentilor patogeni: virusuri, bacterii si corpuri straine, care provoaca infectii sau boli. Pentru a functiona corect, un sistem imunitar trebuie sa distinga intre agentii patogeni si celulele propriului organism. Cand sistemul imunitar intra in contact cu un agent patogen, acesta declanseaza un raspuns imun. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi, care se ataseaza de antigeni si ii anihileaza. Pentru a avea loc aceste procese biologice, organismul, are nevoie de anumite substante. Pot anumite alimente sa stimuleze sistemul imunitar? Incorporarea unor alimente specifice in dieta, poate intari raspunsul imun al unei persoane. Daca sunteti in cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, a gripei si a altor infectii, primul pas ar trebui sa fie o vizita la raionul de fructe si legume.... [continuare]

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]

Cum putem ameliora episoadele de roseata ale fetei?

Cum putem ameliora episoadele de roseata ale fetei?

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este o afectiune cutanata cronica caracterizata prin episoade inflamatorii si aparitia de zone intinse si rosii, papulo-pustuloase (umflaturi) si telangiectatice (mici vase de sange dilatate), localizate in special la nivelul obrajilor la persoanele mature. Afecteaza in general femeia dupa 30-40 ani, dar poate sa apara si la barbati, cu localizare in special la nivelul nasului, luand forma clinica de rinofima. Cuperoza se caracterizeaza prin ciclicitate, existand o perioada de acutizare timp de cateva saptamani, dupa care simptomele incep sa se remita, dar nu dispar in totalitate, iar intreg procesul se va relua. Factorii incriminati in aparitia acestei afectiuni • Alimentari: asocierea cu afectiuni ale tractului gastro-intestinal (constipatia, gastrita, colita). Tulburarile digestive, in special cele cu sindrom de malabsorbtie determina trecerea in circulatie a unor substante cu efect vasodilatator (nu trebuie uitata importanta regimului alimentar si a... [continuare]

Impactul condimentelor asupra sanatatii tale

Impactul condimentelor asupra sanatatii tale

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condimentele sunt utilizate des in bucatarie pentru a oferi un plus de savoare mancarurilor. Dincolo de aceasta aroma pe care o ofera preparatelor, trebuie stiut ca ele prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului. Proprietatile benefice ale condimentelor • Scortisoara . Este utila pentru ameliorarea durerilor de artrita, scade nivelul zaharului din sange, al trigliceridelor, colesterolului "rau" si total, chiar si in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. • Chimenul . Acesta este bogat in magneziu si fier, fiind utilizat cu succes in cazul unor afectiuni digestive. Totodata, avand si proprietati antiseptice, chimenul este indicat si pentru tratarea racelilor. • Rozmarinul . Uleiul de rozmarin are un efect de intinerire, mentine elasticitatea pielii si stimuleaza cresterea parului. Totodata, planta este utilizata pentru ameliorarea disconfortului gastric si durerilor de cap, dar contribuie si la buna functionare a... [continuare]

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Februarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]

Remedii pentru atenuarea disconfortului creat de spondiloza cervicala

Remedii pentru atenuarea disconfortului creat de spondiloza cervicala

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Spondiloza cervicala, recunoscuta in termeni medicali si ca osteoartrita cervicala, este o afectiune care se manifesta la nivelul coloanei cervicale prin afectarea corpurilor vertebrale si a discurilor intervertebrale de la nivelul gatului si uzura canalului spinal, mai exact nervii si maduva spinarii. Pe masura ce continutul de apa din discurile intervertebrale scade, acestea devin casante, presiunea creste si cartilajul care le protejeaza se deterioreaza aparand durerile si diferitele complicatii. Cine poate fi afectat de spondiloza cervicala? Spondiloza cervicala este o afectiune care se dezvolta odata cu inaintarea in varsta, persoanele peste 60 de ani fiind cele mai predispuse. Este bine cunoscut faptul ca imbatranirea implica o deshidratare a tesuturilor, fapt ce afecteaza in mod direct cartilagiile, insa exista si o serie de factori de risc exteriori. In aceasta categorie intra leziunile gatului si traumatisme de la nivelul coloanei cervicale, artritele evoluate,... [continuare]

Cum trebuie acordat primul ajutor in cazul degeraturilor?

Cum trebuie acordat primul ajutor in cazul degeraturilor?

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Degeraturile sunt leziuni ale pielii si ale tesuturilor subiacente, care apar la expunerea prelungita la frig (temperaturi De asemenea, pot exista aceleasi consecinte in urma atingerii unei suprafete inghetate. In cazuri extreme, muschii, nervii si vasele de sange pot fi afectate de temperaturile scazute. Nu numai fenomenele meteorologice pot cauza degeraturi, ci si unele lichide care, pe timp de iarna, se pot raci foarte tare - un exemplu il reprezinta benzina care, in contact cu pielea, poate provoca degeraturi instantaneu. Zonele cele mai expuse unui astfel de fenomen sunt extremitatile mai putin protejate: zona capului, a mainilor si picioarelor. In cazul unei temperaturi foarte scazute sau a unei expuneri mai indelungate apare vasoconstrictia, ce reprezinta un raspuns de aparare al organismului impotriva scaderii temperaturii corporale. In functie de gravitatea degeraturii, clinic se poate incadra in patru categorii: 1. Degeraturi de gradul 1: Inrosirea... [continuare]

Comunitate medicala

Guta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

ce regim trebuie pentru guta? [continuare]

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in urma unui post lung,... [continuare]

Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune

Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antracoza este o boala pulmonara cauzata de inhalarea prafului de carbune. Aceasta afectiune este denumita "plamanul negru"/antracoza, deoarece modificarea anatomo-patologica caracteristica este schimbarea culorii plamanului din roz in negru. Aceasta boala face parte din grupul pneumoconiozelor (boli pulmonare caracterizate prin acumularea de pulberi in plamani) si este denumita pneumoconioza minerului de carbune. Exista doua forme de pneumoconioze: - simpla - pneumoconioza minerului de carbune, antracoza pura si complicata - cunoscuta ca fibroza masiva progresiva. Antracoza pura reprezinta stadiul initial al pneumoconiozei si poate fi prevenita daca expunerea profesionala inceteaza. - fibroza masiva progresiva este o forma complicata de pneumoconioza in care reactia interstitiului pulmonar este de stare cicatriceala permanenta cu afectare functionala ireversibila. Asocierea frecventa a expunerii la pulberi de carbune cu bronsita cronica, emfizemul... [continuare]

Planta este caracteristica zonelor temperate din Eurasia, Africa de Nord si America de NOrd. In tara noastra apare ca flora spontana in locuri umede, mlastinoase, pe marginea lacurilor, a locurilor inundabile de la ses pana in zonele subalpine. Piperul baltii creste in tufe, atinge inaltimea maxima de 60 cm, are tulpina dreapta si rosiatica. Frunzele sale sunt lanceolate, au un gust iute pregnant. Florile cresc in inflorescenta asemanatoare spicului de grau si sunt roz  sau albe. In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, ce se recomanda a fi recoltata in lunile iulie- septembrie. Dintre elementele chimice continute de planta amintim: acizi, tanin, rutina, quercetrina, acizii formic, malic, valeranic, vitamina k, esteri flavonici ai bisulfatului de potasiu, rutozid, hiperozida, cvercitrozida, remnazinsicarina, metropersicarina, oxilometilantrachinone, glicozizi, substante amare. Principalele calitatii ale acetei plante sunt: diuretic, antiscorbutic, hemostatic in... [continuare]

Mustarul negru (brassica nigra)

Din Plante medicinale

Mustarul negru este o planta medicinala de cultura, uneori spontana. Florile sunt de culoare galbena. Fructul creste in pastai, este de dimensiuni reduse are forma sferica,  si culoare bruna sau neagra. Gustul este intepator, specific. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele (fructele) care vor fi recoltate dimineata sau in zilele noroase, in lunile iulie sau august. Mustarul contine sinigrozida, glucide, lipide, mucialgii, aminoacizi, substante minerale, vitamine, acizi organici.  Mustarul are proprietati diaforetice, diuretice, emetice, carminative, stomahice. Semintele se utilizeaza si in alimentatie, ca si condiment.   Uz intern: - bronsita, boli reumatice, gripa, nevralgii, intoxicatii, greata - sub forma de decoct, infuzie.   Uz extern: - boli reumatice, guta, nervralgii, cefalee, congestii pulmonare sau cerebrale, degeraturi - sub forma de... [continuare]

Sos. Pipera-Tunari, Nr. 64; Telefon fix: 021/233.78.23, Mobil: 0723.384.413; E-mail: [email protected] [continuare]

Catena negru voda

Din Farmacii

Str. Negru Voda, Nr. 103; Telefon: 0248/511.082 [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)