histamina in aliment
Insuficienta cardiaca cronica
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Insuficienta cardiaca cronica este determinata de incapacitatea cordului de a asigura un debit de sange corespunzator necesitatilor metabolice ale organelor si tesuturilor. Functiile inimii pot fi diminuate in contextul unor afectiuni ale miocardului, (miocardita, infarct miocardic, boli degenerative ale fibrei miocardice) sau printr-o suprasolicitare de volum sau presiune. Tipuri de insuficienta cardiaca In functie de localizare si evolutie clinica sunt descrise diferite forme: - Insuficienta cardiaca stanga este declansata de hipertensiunea arteriala, boli valvulare aortice (stenoza si insuficienta aortica), cardiopatii ischemice. Se manifesta clinic prin dispnee, fatigabilitate, palpitatii, iar pentr [continuare]
Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: - norme sociale care favorizeaza caractere delicate; - personalitatea vulnerabila; - distorisiuni ale perceptiei; - supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei; - regimul alimentar, in special la varste critice. Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa... [continuare]
Generalitati Dieta Body for life este un program de alimentatie si exercitii fizice care are rolul de a ajuta oamenii sa adopte si sa mentina un stil de viata sanatos. Totusi, criticii considera ca celor care urmeaza aceasta dieta li se recomanda sa manance prea multe proteine si o cantitate insuficienta de fructe si legume. Dieta Body for life este un program de nutritie si activitati fizice creat de Bill Phillips. Dieta Body for life si suplimentele alimentare Dieta implicata in acest program are un continut ridicat de proteine. Se recomanda ca cei care doresc si au nevoie, sa foloseasca suplimente alimentare pentru a se asigura ca organismului lor le este furnizata o cantitate optima de proteine. Planul nutritional presupune consumul sase mese pe zi, reduse cantitativ, incepand cu un complex de carbohidrati, dimineata. Rolul meselor reduse cantitativ este acela de a men [continuare]
Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile
Autor: SfatulMedicului
Copiii care sunt alimentati cu peste, rosii si anumite tipuri de legume sunt mai putin susceptibili de a avea simptomatologie astmatica, potrivit ultimelor cercetari. Aceste date provin dintr-un studiu efectuat pe un lot de 460 de copii care traiesc in Minorca, o insula spaniola din Bazinul Mediteranean. Copiii erau de varsta mica, pana la 7 ani si nu au urmat o dieta speciala potrivit cercetatorilor, incluzand-o si pe Leda Chantzi, medic la Universitatea din Creta, departamentul de medicina sociala. Chatzi a instruit mamele copiilor in vederea supravegherii copiilor in ceea ce priveste dieta si existenta wheezing-ului, unul dintre simptomele astmului. Aproximativ 90% dintre copii au efectuat teste alergologice. Majoritatea copiilor nu au prezentat wheezing [continuare]
Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]
Generalitati Alimentele contin energie sub forma caloriilor. Cresterea in greutate apare cand numarul de calorii consumate este mai mare decat al celor arse, in urma exercitiilor fizice. Totusi, exista alimente care contin calorii negative, ceea ce inseamna ca acestea contin mai putine calorii decat cele consumate de organism pentru a le digera. Cand produsele alimentare care au calorii negative sunt asociate cu alimente grase, acestea pot arde o parte din excesul de grasime, iar acest lucru ii ajuta pe oameni sa previna cresterea in greutate. In acest mod functioneaza mai ales unele fructe si legume. Alimente care ajuta la slabit - Marul - Un mar pe zi impiedica acumularea de kilograme in plus. Merele contin cantitati mari de vitamina C care dilueaza grasimea, fiind mai us [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]
Apa minerala, apa plata si apa de robinet
Autor: SfatulMedicului
Apa plata Apa de consum imbraca aceste trei forme arhicunoscute. Desi perceptia publica despre ‚apa plata’ este aceea a unui „aliment sanatos” (consumat, intr-un celebru spot publicitar de un grup de manechine care prefera ‚apa plata cu lamaie’), apa plata nu este altceva decat apa minerala fara dioxid de carbon. Apa minerala carbogazoasa Acidularea apei (carbonatarea, respectiv adaugarea propriu-zisa de dioxid de carbon) are in realitate efecte mult mai mici decat se crede. Studiile stiintifice nu au reusit sa arate un efect negativ clar al acidularii, dimpotriva se discuta chiar despre posibile efecte benefice atribuite prezentei acidului (de ex. antibacteriene). Comparativ cu sucurile carbogazoase, apa minerala are doar a suta parte din efectul daunator asupra smaltului. De altfel, interzicerea sucurilor carbogazoase in scoli (in tarile care au aceasta reglementare) are ca principala justificare valoarea lor nutritionala minima, si nu acidularea. Nici... [continuare]
Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]
Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli
Autor: SfatulMedicului
CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]
Dieta recomandata in cazul afectiunilor renale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul afectiunilor renale, rinichii nu sunt capabili sa filtreze si sa elimine din sange produsele si fluidele care nu sunt necesare. Pentru a controla si a evita acumularea acestor substante, se recomanda evitarea anumitor produse alimentare care au tendinta de a agrava aceasta problema. Este foarte importanta asigurarea unei cantitati suficiente de calorii. O dieta sanatoasa ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, greutatii corespunzatoare si unor niveluri serice normale de colesterol si glicemie, ceea ce este de ajutor in stoparea progresiei afectiunii renale. Fiecare persoana are propriile necesitati, in functie de greutatea corporala, inaltimea si functia renala remanenta. Cele mai multe persoane trebuie sa isi limiteze consumul de sodiu (sare), de lichide si proteine. Altele necesita limitarea consumului de potasiu, fosfor si calciu. Se recomanda consultarea unui medic nutritionist, care este specialistul in masura sa recomande dieta... [continuare]
Generalitati Obezitatea poate afecta in mod negativ fertilitatea. Dovezile stiintifice sustin ca numai un singur aliment poate stimula fertilitatatea, datorita continutului crescut de zinc: stridiile. O cantitate corespunzatoare de zinc este esentiala pentru producerea unui volum optim de sperma si a unui nivel normal de testosteron. La femei, chiar si cantitati mici de alcool pot afecta fertilitatea, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%. De asemenea, consumu mai multor ceasti de cafea ar putea avea un efect negativ asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual. S-a tot vorbit despre produsele pe baza de soia si cum ar putea aceste alimente sa influenteze fertilitatea. Soia este o sursa buna de proteine pe perioada sarcinii. Produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali, cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni. Acestia ar putea avea acelasi efect ca estrogenul uman,... [continuare]
Alimentatia corecta a adolescentului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]
Definitie Paralizia coardelor vocale poate sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a citi carti copiilor, de a aclama echipa de fotbal a orasului dumneavoastra sau de a canta cantecele dumneavoastra preferate. Coardele vocale pot face mult mai mult decat sa produca sunete. Ele protejeaza caile respiratorii prin prevenirea intrarii in trahee a alimentelor si a lichidelor, chiar a salivei, impiedicand astfel aparitia inecarii. Rareori, paralizia coardelor vocale poate pune in pericol viata. In cazul in care ambele coarde vocale sunt afectate, fiind paralizate in pozitia inchisa, nu veti putea sa respirati cum trebuie. Paralizia coardelor vocale poate aparea dupa o interventie chirurgicala la nivelul gatului, in interiorul sau exteriorul acestuia, atunci cand nervii care controleaza activitatea coardelor vocale sunt lezati intentionat sau accidental. Cancerele tiroidiene sau tumorile pulmonare pot de asemenea sa duca la aparitia paraliziei... [continuare]
Megacolonul congenital (boala hirschsprung)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Megacolonul congenital (megacolonul aganglionar, boala Hirschsprung) este o anomalie congenitala caracterizata print-o obstructie functionala partiala, cauzata de absenta celulelor ganglionare din plexurile nervoase situate la nivelul peretelui intestinului gros. Celulele ganglionare de la acest nivel sunt implicate in controlul propulsiei normale a resturilor alimentare de-a lungul intestinului gros. In boala Hirschsprung (BH) musculatura intestinala nu se contracta normal determinand obstructia evacuarii materiilor fecale, infectie, inflamatie si constipatie cronica. BH are o incidenta de 1 la 5000 de nou-nascuti si este diagnosticata la scurt timp dupa nastere. Este de 4 ori mai frecventa la sexul masculin. Cauze Etiologia nu este precizata desi s-a observat o agregare familiala a BH: incidenta bolii la descendentii pacientilor cu megacolon congenital este mai mare decat in populatia generala. Se asociaza frecvent cu sindromul Down si cu... [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]
Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]
Generalitati Quinoa este un aliment foarte nutritiv din America de Sud care era considerat, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor. Quinoa este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Acoperita de saponina care ii confera un gust amar, aceasta trebuie spalata inainte de preparare. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari. Compozitie Quinoa contine multe proteine. De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturi [continuare]
Generalitati Fenilcetonuria este o boala genetica in care lipseste enzima fenilalaninhidroxilaza sau are un nivel foarte scazut in sange (PAH). Aceasta enzima este necesara pentru convertirea fenilalaninei, un aminoacid din alimente, in alt aminoacid numit tirozina. Daca PKU nu se trateaza imediat dupa nastere fenilalanina se acumuleaza in sange si in tesutul cerebral ducand la retard psihic si afectarea sistemului nervos central. Daca se trateaza imediat dupa nastere toate aceste probleme sau majoritarea lor se pot preveni de obicei. PKU este estimat in SUA la 1 caz la 14 000 pana la 20 000 de nou-nascuti vii. Este mai frecventa la albi si americani nativi decat la persoane de culoare, asiatici sau hispanici. Cauze PKU este o boala autosomal recesiva. Aceasta inseamna ca pentru a manifesta boala persoana trebuie sa mosteneasca cate o gena cu defect cromozomial de la fiecare parinte. Daca mosteneste gena de la un singur parinte persoana este purtatoare de gena dar nu... [continuare]
Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cartea publicata de Mireille Giuliano, "Frantuzoaicele nu se ingrasa", a fost considerata in scurt timp un succes, atunci cand a fost publicata, in 2004. Premisa ei este ca femeile din Franta mananca suficient, dar nu se ingrasa intrucat mentin controlul portiilor consumate si fac exercitii fizice. Francezii nu sunt singurii care au obiceiuri alimentare sanatoase. Multe culturi au diferite stiluri de viata datorita carora oamenii isi mentin greutatea. Secrete Incercati preparatele thailandeze Bucataria thailandeza poate fi considerata una in care se gatesc multe mancaruri condimentate si poate contribui la pierderea kilogramelor in exces. Cand o persoana consuma alimente picante, va manca mai putin, va bea mai multa apa si va interveni mai repede senzatia de satietate, considera expertii. Brazilienii savureaza orezul si fasolea Brazilienii mananca orez si fasole la aproape fiecare masa. Aceste alimente furnizeaza o multime de fibre si satura mai usor o... [continuare]
Sfaturi pentru ca bebelusul sa doarma linistit!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand vine vorba despre cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusilor somnul este la fel de important ca alimentele si lichidele consumate sau ca siguranta pe care parintele o ofera micutului. Din nefericire, micutii sunt victimele programului incarcat al parintilor, lucru care de multe ori le interzice copiilor activitatile corespunzatoare varstei. Va prezentam cateva sfaturi care il pot ajuta pe micut sa doarma mult mai bine si atat cat are nevoie. 1. Se stabileste o ora la care micutul trebuie sa adoarma in fiecare seara. Similar, se stabileste o ora la care micutul trebuie sa se trezeaza. Aceste vor fi respectate cu sfintenie de catre parinti. Important! La sfarsitul saptamanii ora de trezire si de culcare nu trebuie sa varieze cu mai mult de 1 ora, 1 ora si 30 minute, fata de programul normal. 2. Crearea unei rutine relaxante inainte de culcare, cum ar fi o baie calda, urmata de masaj si citirea unei povesti. 3. Copilul nu trebuie sa... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati si cauze Respiratia urat mirositoare, sau halena, cum este denumita in termeni medicali, ne afecteaza pe toti, la un moment dat in viata. Cauzele de aparitie ale acesteia sunt foarte diverse, si pot fi pasagere sau cronice. Halena poate sa fie determinata de un aliment - se stie, de exemplu ca usturoiul poate cauza mirosul neplacut al respiratiei mult timp dupa ce nu mai este prezent in gura deoarece substantele sale sunt absorbite din tractul gastrointestinal si se elimina respirator, sau poate fi cauzata de tutun si alcool. Fumatul afecteaza in foarte multe feluri sanatatea cavitatii bucale si chiar daca ne spalam corect pe dinti, mirosul persista. Halena cronica poate fi insa un semn de patologie sistemica iar specialistii ne recomada sa consultam un medic pentru a investiga cauza. Adesea sunt incriminate probleme stomatologice: dezvoltarea [continuare]
Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]
Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale papadiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chiar daca multi oameni cred ca papadia (Taraxacum officinale) este o buruiana fara nici o intrebuintare, specialistii considera ca aceasta este o planta valoroasa care poate fi folosita atat ca aliment, cat si ca medicament. Papadia este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Frunzele de papadie sunt utilizate la salate, sandwichuri si ceaiuri, pentru a le oferi aroma. Radacinile sunt folosite ca inlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. In mod traditional, radacinile si frunzele de papadie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Multi oameni trateaza unele boli de rinichi, inflamatia, afectiunile pielii, arsurile stomacale si diareea, cu infuzie si ceai de papadie. Papadia in medicina traditionala chineza In medicina traditionala chineza, papadia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei si unora... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter