carotenoizi
Cele mai bune surse de vitamina a
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Rolul vitaminei A in organism Vitamina A este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Organismul uman nu poate produce pe cont propriu aceasta vitamina, deci oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol important in multe procese ale corpului, printre care si urmatoarele: - functia imunitara; - functia reproductiva; - sanatatea si integritatea pielii si mucoaselor; - sanatatea si mentinerea vazului; - cresterea si dezvoltarea optima. Cele mai importante surse de vitamina A contin fiecare minim 15% din necesarul zilnic. Consumul acestor alimente in mod regulat si introdus intr-o alimentatie echilibrata poate mentine toate procesele enumerate anterior. Surse ideale de vitamina A Ficatul de vita Ficatul de animale se numara printre cele mai bogate surse de vitamina A. Acest lucru este datorat de faptul ca animalele stocheaza vitamina A la nivelul acestui organ. O portie de 85 de... [continuare]
Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Alimentatia in timpul verii Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare. Sfaturi pentru a evita aceste riscuri - Spalati-va des pe maini; - Spalati cu mare atentie fructele si legumele; - Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior); - Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie; - Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe. Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina. O cura de fructe si legume, ne... [continuare]
Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Passiflora sau floarea pasiunii Passiflora sau floarea pasiunii este una dintre plantele medicinale folosite inca din antichitate pentru tratarea cefaleei, a insomniilor si a anxietatii. Unele studii au dovedit efectul ei miraculos l-au comparat cu cel al benzodiazepinelor si de aceea medicii recomanda sa nu se ia in acelasi timp cu alte medicamente, mai ales de tip sedativ, chiar daca este considerat un supliment alimentar. Ca orice supliment poate avea si efecte adverse si de aceea evitarea administrarii impreuna cu alcool, energizante sau alte suplimente este de evitat. De mentionat faptul ca frunzele mai multor specii ale plantei sunt uscate in conditii de siguranta si sunt utilizate pentru ceai cu rol calmant si de inducere a somnului, insa nu este un somn indus medicamentos, ci este un somn linistitor care se instaleaza la 30-40 minute de la consumarea canii de ceai. Este un lucru uimitor sa te gandesti ca bei o cana de ceai cand ai insomnii si adormi imediat, ba mai... [continuare]
Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Combinatiile alimentelor Combinarea alimentelor este o filozofie a alimentatiei care are radacini stravechi, in medicina ayurvedica din India antica. Principiile combinarii alimentelor au fost reluate la inceputul anilor 1900 prin dieta Hay. De atunci, au devenit o baza pentru multe diete moderne. Sustinatorii dietelor care combina alimentele, considera ca o combinare necorespunzatoare a alimentelor poate duce la boli, acumularea de toxine si suferinta digestiva. In general, dietele care combina alimentele atribuie alimentele diferitelor grupuri. Acestea sunt de obicei impartite in carbohidrati si amidon, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepeni), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri clasifica alimentele ca fiind acide, alcaline sau neutre. Dietele care combina alimentele, specifica modul in care ar trebui sa combinati aceste grupuri la o masa. Reguli de combinare a alimentelor Cele mai comune reguli includ urmatoarele: • Fructele se consuma... [continuare]
Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Curmalul este un arbore din familia palmierilor, plantat pe scara larga in climatul cald si uscat din Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Este cultivat pentru fructul dulce comestibil numit curmala. Aproximativ 100 de milioane de curmali sunt plantati la nivel global, cu o productie anuala de 7,5 milioane de tone de curmale. Curmalele sunt fructe delicioase si, daca ati gustat din curmalele care se gasesc pe piata in Romania si ati ajuns la concluzia ca nu va plac, trebuie sa stiti ca exista foarte multe varietati de curmale, fiecare cu un gust unic si este aproape imposibil sa nu gasiti un soi care sa fie pe gustul dumneavoastra. Clasificare Curmalele pot fi clasificate in trei categorii: moi, semiuscate si uscate. In literatura de specialitate se gasesc numele a sute de soiuri de curmale, dintre care putem aminti: • curmale Medjool (Medjol, Medjoul sau Medjuul) - foarte populare pentru dimensiunea lor destul de mare si textura carnoasa, moale. Pot fi folosite... [continuare]
Retinoizii - tipuri, beneficii si mod de utilizare
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Ce sunt retinoizii Retinoizii sunt derivati de vitamina A, care se gasesc atat sub forma naturala, dar se pot obtine si sintetic. Acestia au fost dezvoltati pentru uz medical, in special pentru a inlocui intr-un mod eficient vitamina A, care utilizata in doze prea mari, chiar si terapeutice, poate asocia o toxicitate importanta. Rolul retinoizilor Vitamina A este echivalenta cu retinolul iar printre metabolitii ei se regasesc retinaldehida/retinalul si acidul retinoic. Aceasta vitamina este un compus organic solubil in lipide iar metabolitii sai joaca un rol important in functia de imunitate, reproducere, vedere, comunicare celulara si diferentiere celulara. Vitamina A este asimilata prin dieta umana sub doua variante, vitamina A preformata (retinol) si provitamina A (carotenoizi). Ambele forme de vitamina A sunt depozitate la nivelul ficatului. Keratinocitele stocheaza si transforma o mare parte din vitamina A sub forma de esteri retinilici in piele. [continuare]
Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea
Autor: SfatulMedicului
Alimente care lupta cu imbatranirea Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, oamenii trebuie sa manance doar alimente bune si de calitate. Multe persoane sunt familiarizate cu aceasta afirmatie, dar nu stiu care sunt aceste alimente. Cifrele oficiale indica faptul ca, in prezent, primele trei tari din lume cu cea mai mare speranta de viata sunt Principatul Monaco, Japonia si Singapore. Aceste locuri sunt asociate cu o calitate inalta a vietii, iar un element important este consumul de mese sanatoase. Este important de stiut ca nu exista anumite super-alimente in aceste tari, iar oamenii ar trebui sa urmeze diete echilibrate si nutritive. Cu toate acestea, introducerea in alimentatie a unor produse alimentare poate ajuta la lupta cu imbatranirea, deoarece sunt mai hranitoare si pot proteja impotriva bolilor. Cele mai bune alimente care lupta cu imbatranirea Alimentele care lupta impotriva imbatranirii joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii,... [continuare]
Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Exista mai multe motive pentru care o persoana poate experimenta ingalbenirea picioarelor. Cateva dintre cauzele posibile includ icterul, anemia si calusurile. Persoanele cu picioarele ingalbenite pot avea, de asemenea, zone cu piele ingrosata, ceroasa sau uscata. In unele cazuri, doar degetele de la picioare sau talpile devin galbene, in timp ce alte persoane sufera ingalbenirea la nivelul intregii zone a picioarelor. Trebuie stiut ca pot exista si alte simptome, dar acestea depind de cauza de baza ce produce ingalbenirea picioarelor. Aceste simptome pot fi reprezentate de: - Fatigabilitate; - Sensibilitate la temperaturi reci; - Prurit. Tratamentul picioarelor galbene nu este unul specific, ci depinde de cauza care sta la baza acestui simptom. Cele mai frecvente cauze ale ingalbenirii picioarelor Calusurile Un calus reprezinta o zona ingrosata si intarita a pielii. Acesta poate sa apara ca o portiune galbena si dura, uneori ceroasa, avand drept motiv... [continuare]
Cele mai bune vitamine pentru sanatatea oculara si sursele de unde pot fi obtinute
Autor: SfatulMedicului
Substante nutritive suplimentare Anumite vitamine sunt esentiale pentru mentinerea unei sanatati oculare optime. Multe dintre aceste vitamine au un efect antioxidant puternic, protejand ochii si alte parti ale corpului de deteriorare oxidativa si inflamatie. Carentele vitaminice pot creste riscul aparitiei unor afectiuni oculare, precum cataracta, glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta. Cercetarile sugereaza ca unele suplimente de vitamine si minerale pot ajuta la protejarea impotriva acestor afectiuni sau la incetinirea dezvoltarii lor. Afla care sunt cele mai bune vitamine pentru o sanatate oculara excelenta. De asemenea, si cateva substante nutritive suplimentare, dar care sunt extrem de bune pentru ochi. In cele din urma, sunt enumerate si cateva dintre sursele de unde toate aceste elemente importante pot fi obtinute. Vitamine esentiale pentru sanatatea oculara Persoanele care doresc sa protejeze sanatatea oculara trebuie sa incerce sa includa cantitati... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter