bautura
Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia de alimente sau bauturi contaminate de microorganisme patogene. Desi aparent superpozabila cu termentul de gastroenterita acuta, toxiinfectia alimentara este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. Gastroenterita este rezultatul oricarui tip de expunere (interpesonala, fecal-orala, suprafete etc) si simptomatologia apare de obicei mai tarziu decat cea din toxiinfectie si are un parcurs mai lung. In cele ce urmeaza vom aborda tabloul si managementul toxiinfectiilor alimentare. De ce vara? In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot... [continuare]
Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]
Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Supradoza de cafeina Cafeina este un stimulent ce se gaseste in multe mancaruri, bauturi si alte produse. De obicei, consumam alimente sau bauturi care contin cafeina pentru a ne putea incepe ziua asa cum se cuvinte si uneori mai luam cate un “supliment” de energie pe parcursul zilei pentru a mentine acel nivel de energie constant. Practic, cafeina este un drog si se gaseste in cantitati consistente in cele mai populare bauturi din lume: cafea, ceai, sucuri. Adolescentii nu ar trebui sa consume mai mult de 100 miligrame de cafeina pe zi iar femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul la 200 miligrame pe zi deoarece nu se cunosc cu exactitate efectele asupra bebelusului. Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta, greutate si starea de sanatate. Cafeina poate ramane in sistem de la 1,5 pana la 9,5 ore. Asta inseamna ca nivelul de cafeina din sange se reduce la jumatate din doza totala pe parcursul a 1,5-9,5 ore. Surse de cafeina Acest tabel indica dozele... [continuare]
Totul despre stomatita
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Stomatita este o inflamatie ce apare la nivelul cavitatii bucale si afecteaza atat mucoasa obrajilor, gingiile, limba, dar cerul gurii. Cauzele tin in mare parte de igiena cavitatii bucale, de diverse arsuri provocate de alimente sau bauturi prea fierbinti, candidoza bucala, infectii herpetice, reactii secundare la diverse medicamente, alergii sau substante toxice, iritative, dar si boli generale cum ar fi: lichen plan, eritem polimorf, lupus eritematos sistemic etc. Frecventa este crescuta deoarece apare la orice varsta, indiferent de sex si devine o problema iritanta mai ales la copii mici, care nu au capacitatea de a spune ce ii deranjeaza. Semnele si simptomele variaza in functie de cauza ce determina aparitia inflamatiei: de exemplu poate aparea roseata daca este vorba de arsuri provocate de substante toxice sau iritative, placarde albicioase in cazul candidozei, dar si sub forma de eroziuni daca este vorba de stomatita angulara. Intervine si durerea, uneori... [continuare]
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]
Traditii nesanatoase de sarbatori
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Dupa cum bine se stie, luna decembrie este foarte incarcata cu sarbatori festive. Cu toate acestea, sarbatorile de iarna sunt frecvent asociate cu diferite traditii nesanatoase ce pot duce, de exemplu, la exces de alimente sau bauturi. Sarbatorile de iarna se refera la cadouri, mancare buna si timp petrecut cu persoanele dragi, dar implica si lucruri precum consumul unor cantitati crescute de calorii sau cheltuirea unor sume de bani prea mari. Cele mai nesanatoase obiceiuri de sarbatori Excesul de alimente Toata lumea considera ca sarbatorile reprezinta cel mai bun motiv pentru a uita de diete, iar excesul alimentar este mult mai frecvent in aceasta perioada. Sarmalele, carnatii, salata boeuf, sunca si caltabosii reprezinta depozite mari de calorii, iar cresterea medie in greutate, ca urmare a excesului de alimente pe perioada sarbatorilor este de aproximativ 1-2 kilograme. Un alt lucru nedorit este reprezentat de starea de rau, aceasta incluzand greturi,... [continuare]
Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Majoritatea bauturilor alcoolice, precum berea, vinul, cidrul, bauturile spirtoase, dar si celelalte bauturi fermentate sau distilate ce se produc la nivel mondial au la baza etanol. Acest etanol apartine unui grup de substante chimice denumite alcooli si este produs in urma fermentarii zaharurilor in prezenta anumitor tipuri de drojdie, proces ce are drept rezultat formarea etanolului si a dioxidului de carbon. Desi alte ingrediente dau culoarea bauturilor, gustul si taria sunt date de etanol, fiind si principalul care produce modificari la nivel cerebral. In circumstantele adecvate, aceste modificari pot sa ne dea o senzatie de fericire, sa ne faca mai vorbareti sau mai relaxati si mai somnorosi. Exista insa si situatii in care etanolul produce efecte neplacute ce se manifesta prin iritabilitate, agitatie, tendinta de a te certa cu cineva si multe alte lucruri negative de moment ce mai apoi sunt regretate de persoana in cauza. Scurt istoric cu privire la consumul de... [continuare]
Care sunt riscurile consumului de cafea in timpul sarcinii?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea femeilor insarcinate au o dilema legata de cafea, mai exact daca aceasta bautura este sau nu permisa in timpul sarcinii. Desi exista o multitudine de studii legate de acest subiect, inca nu se poate vorbi despre un raspuns general valabil. Cert este ca, pe timpul sarcinii, cafeaua trebuie consumata cu moderatie, ceea ce inseamna maximum doua cesti pe zi. Excesul de cafea in cazul femeilor gravide poate fi responsabil de aparitia unor probleme precum tulburarile de ritm cardiac. Ce spun studiile Potrivit cercetarilor realizate de specialisti, este recomandat un consum zilnic de maximum 200 mg de cofeina, adica aproximativ doua cesti mici de cafea pe zi. Un consum mai mare se pare ca ar dubla riscul pierderii sarcinii, potrivit unor studii. Acestea mai arata ca femeile insarcinate in primul trimestru de sarcina si care consuma zilnic 200 de mg de cofeina prezinta o rata a avortului spontan de 25%, femeile care consuma 100 de mg de cofeina au o rata de... [continuare]
Kava kava - beneficii, efecte adverse si administrare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Kava, adesea numita si kava kava, din sudul Pacificului, face parte din familia de plante Piperaceae. Locuitorii insulei o folosesc de sute de ani in ceremonii pentru a prepara bauturi ce ofera o stare de relaxare. In ultima vreme, popularitatea plantei a crescut, datorita proprietatilor sale relaxante si de reducere a starilor de stres, insa utilizarea acestei plante vine si cu efecte secundare, ceea ce a pus in discutie siguranta folosirii ei. Kava este o planta tropicala cu frunze verzi in forma de inima si tulpini carnoase. Numele ei stiintific este Piper methysticum. Cultura traditionala specifica Pacificului foloseste bautura din kava in timpul ritualurilor, dar si la iesiri in societate. Procesul presupune macinarea plantei prin metode uzuale pana devine pasta. Pasta se amesteca cu apa, continutul se strecoara si se consuma. Ingredientul activ din kava se numeste kavalactona, reprezentand 3-20% din greutatea radacinii de kava uscata. Efectele plantei... [continuare]
Generalitati In ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare. Este des utilizata in randul celor care incearca sa isi reduca aportul de cofeina si prezinta si cateva beneficii pentru sanatate, printre care se numara reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv. Cu toate acestea, cicoarea poate provoca si reactii adverse. Ce este cafeaua de cicoare Cicoarea este o planta cu flori din familia papadiilor, caracterizata printr-o tulpina dura, paroasa, cu flori violet-deschis si frunze ce sunt des utilizate in salate. Are un gust asemanator cafelei, dar are o aroma deseori descrisa ca fiind usor lemnoasa. Cafeaua din cicoare este obtinuta folosind radacinile plantei prajite, macinate si preparate prin fierbere. Este... [continuare]
Energizantele si efectele lor asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bauturile energizante sunt considerate mai ales de catre tineri o adevarata binecuvantare, iar producatorii sustin ca prezinta foarte multe efecte benefice. Cu toate acestea, mai ales daca sunt amestecate cu alcool si daca se face abuz, ele dauneaza organismului, fiind un adevarat pericol pentru sanatate. Trebuie sa retinem ca un consum indelungat de bauturi energizante poate cauza boli cardiovasculare, de ficat sau atacuri de panica. Nu sunt recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la cofeina, cu hipertensiune arteriala sau boli de inima. Ce substante contin bauturile energizante • Cofeina . Absolut toate bauturile energizante contin cofeina. Trebuie sa retinem ca 100 mg de cofeina stimuleaza activitatea cerebrala, iar 240 de mg cresc activitatea cardiovasculara. • Taurina . O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1.000 de mg de taurina. Aceasta este un aminoacid ce se gaseste in... [continuare]
Alimente utile pentru combaterea racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicul va prescrie anumite medicamente pentru a combate simptomele de raceala si gripa, insa cel mai mult te poti ajuta de alimentatia imunostimulatoare. Exista unele produse alimentare, bauturi sau plante aromatice care pot usura simptomele si care reduc durata de manifestare a unei raceli. An de an, adultii traverseaza, in medie, doua sau trei episoade de raceala. Tusea, furnicaturile in gat si durerile de cap sunt simptome specifice acestor afectiuni. E important de retinut faptul ca raceala poate fi combatuta nu atat cu medicamente, cat mai ales cu alimente aflate in orice camara. Dieta pe timp de raceala Lichide . Bacteriile si virusurile prolifereaza usor in gatul uscat si pe caile nazale, de aceea e important sa se consume cat mai multe lichide pentru a mentine umede mucoasele si pentru a decongestiona sinusurile, ajutand astfel la fluidizarea secretiilor si eliminarea lor cu usurinta. Apa, sucurile proaspete de fructe, in special [continuare]
Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]
Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate. Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje. De ce sa renuntam la consumul de cafea? 1. Reducerea anxietatii Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”. Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica. Persoanele care... [continuare]
Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a produce lapte, organismul matern necesita calorii suplimentare. De asemenea, trebuie stiut ca anumite alimente si bauturi pot sa influenteze cantitatea de lapte produsa de o femeie. Alimente indicate Fulgii de ovaz Potrivit unor studii, fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai bune alimente care cresc productia de lapte. Pe langa acest lucru, ovazul reprezinta o sursa excelenta de substante nutritive importante pentru femeile care alapteaza, dar si pentru bebelusii acestora. Cele mai importante substante nutritive regasite in fulgii de ovaz sunt reprezentati de: - Fibre; - Fier; - Magneziu; - Zinc. Cercetatorii afirma ca nivelurile reduse de fier scad cantitatea de lapte produsa, astfel ovazul fiind un aliment foarte importat. Fulgii de ovaz sunt versatili, fiind usor de utilizat in numeroase retete. Drojdia de bere Drojdia de bere este o ciuperca pe care multi producatori o folosesc pentru a produce bere si produse de panificatie. Pe langa... [continuare]
Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciocolata este un aliment delicios si extrem de popular, gasindu-se intr-o gama larga de deserturi, gustari si bauturi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, ciocolata poate provoca o reactie alergica. Acest lucru se intampla deoarece in compozitia sa intra o varietate de ingrediente, iar fiecare ar putea provoca reactii alergice. Cauzele alergiilor la ciocolata si cele mai frecvente simptome, dar si diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata. Manifestarile alergiei la ciocolata Ciocolata contine un amestec de multiple ingrediente. Principalul ingredient din ciocolata este pudra de cacao, o versiune prelucrata din boabele de cacao. Aceasta pulbere este ulterior amestecata cu zahar, grasimi si emulgatori, precum lecitina din soia. Multe tipuri de ciocolata contin, de asemenea, produse lactate. Persoanele alergice sau sensibile la ciocolata dezvolta aceste reactii din cauza unui anumit ingredient, dar poate fi dificila descoperirea sa. Astfel, exista... [continuare]
Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indulcitorii sunt tot mai des utilizati, acestia prezentand atat avantaje, cat si dezavantaje pentru sanatate. Concret, un indulcitor inseamna orice substanta, fie naturala, fie artificiala, care are un gust dulce si este utilizata in alimente, mancare sau bauturi. Indulcitorii sunt de doua tipuri: naturali si sintetici. Cei mai folositi indulcitori sintetici Zaharina . Este unul dintre cei mai vechi indulcitori sintetici, fiind introdusa in alimentatie inca din secolul al XIX-lea. Trebuie specificat ca zaharina este contraindicata in sarcina, deoarece unele studii sustin ca poate traversa placenta, ceea ce creste riscul de aparitie al unor afectiuni ale fatului. Zaharina este mai dulce de aproximativ 300 de ori decat zaharul si are avantajul de a avea un continut caloric foarte mic. Specialistii recomanda sa nu se depaseasca doza admisa de zaharina - 5mg/kilogram corp. Desi consumul ei este controversat, existand suspiciuni ca poate avea o legatura cu aparatia... [continuare]
De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului?
Autor: SfatulMedicului
Imbolnavirea si umiditatea Frunzele copacilor isi schimba culorile, temperatura este in scadere, iar lunile mai racoroase sunt pe drum. Multe persoane asociaza vremea rece cu imagini cu bauturi calde, locuri confortabile langa semineu, ploaie, zapada si multe alte lucruri, dar nu trebuie sa se uite de frigul deranjant si episoadele de gripa si raceala. De asemenea, multe persoane considera ca lunile mai racoroase ridica riscul de imbolnavire, mai ales din cauza ploilor. Totusi, expertii au constatat ca precipitatiile nu sunt de vina pentru imbolnavirile frecvente. Lunile reci si infectiile respiratorii Toamna si iarna sunt alcatuite din luni reci in care exista numeroase infectii respiratorii. Aceste infectii sunt transferate mai usor in timpul anotimpurilor reci din doua motive. Primul motiv consta in faptul ca oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, aproape unul de altul, astfel incat contactul fata in fata este mult mai prelungit. Al doilea motiv este corelat cu... [continuare]
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule
Autor: SfatulMedicului
Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile preferinte. Unele persoane isi macina boabele de cafea in fiecare dimineata si prepara bautura fierbinte la ibric, acest procedeu putand sa dureze chiar si cateva zeci de minute. In zilele noastre, cafeaua se gaseste sub diferite ambalaje, inclusiv capsule, si poate fi preparata foarte rapid cu ajutorul unor masinarii speciale. Cafea clasica sau capsule de cafea? Se considera ca cea mai buna modalitate de a consuma cafea cat mai proaspata consta in macinarea boabelor de cafea si prepararea. Aceasta metoda este chiar si mai ieftina decat consumarea cafelei sub alte forme, precum utilizarea de capsule si paduri. Astfel, cel mai mare avantaj al boabelor de cafea consta in prospetimea lor si in pretul mic, dar exista... [continuare]
Prezentare generala Cafeaua este o bautura consumata de foarte multe persoane, mai ales dimineata. Aceasta are o aroma minunata, poate fi consumata sub diferite tipuri de bauturi si ofera un impuls energetic organismului. Totusi, efectele cafelei asupra sanatatii cardiovasculare sunt inca discutate, existand numeroase variante cu privire la acest lucru. Studiile de specialitate ce au fost realizate cu privire la consumul de cafea au ajuns la rezultate diverse. Astfel, s-a sustinut in mod diferit ca un consum regulat de cafea poate dauna arterelor, ca protejeaza inima sau ca nu are efecte asupra sanatatii cardiovasculare. Ce spun studiile? Noile cercetari efectuate pe mii de participanti analizeaza din nou legatura dintre aceasta bautura placuta si sanatatea inimii. De ani de zile, oamenii de stiinta incearca sa raspunda intrebarilor formulate cu privire la efectele cafelei asupra sanatatii inimii, deoarece cafeaua este o bautura preferata in intreaga lume. In timp ce unele... [continuare]
Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?
Autor: SfatulMedicului
Sanatatea vaginala Anumite alimente si bauturi contin compusi care pot imbunatati sanatatea vaginala, dar care pot reduce chiar si simptomele unor afectiuni survenite la acest nivel. Aceste produse sunt reprezentate de probiotice, prebiotice si alimente si bauturi fermentate. Vaginul utilizeaza secretii naturale si bacterii bune pentru a fi sanatos si pentru a avea parte de o aparare imuna optima. Astfel, adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate ar putea avea un rol foarte important in prevenirea infectiilor si in imbunatatirea starii de sanatate a vaginului. Acest articol are ca scop detalierea unor cercetari cu privire la efectele dietei asupra sanatatii vaginale, analizand inclusiv alegerile dietetice pentru afectiunile vaginale comune. In plus, sunt exemplificate si cateva modalitati de imbunatatire a sanatatii vaginale din prisma alimentatiei, dar cu mentiunea ca oamenii ar trebui sa discute cu medicul inainte de a utiliza alimentele ca remediu pentru anumite probleme... [continuare]
Aktiprol, comprimate
Ce este Aktiprol si pentru ce se utilizeaza Aktiprol este un medicament utilizat pentru tulburari mentale (antipsihotice). Acesta reduce activitatii unei anumite regiuni a creierului care este importanta pentru simptomele produse de tulburari psihice. Aktiprol se foloseste pentru tratamentul unei boli numita schizofrenie. Mod de administrare Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medical dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza recomandata este: Adulti Doza uzuala este intre 50 mg si 800 mg in fiecare zi. Medicul dumneavoastra va poate recomanda pentru inceput o doza mai mica. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate prescrie pana la 1200 mg in fiecare zi. Daca suferiti de probleme ale rinichilor, medicul va va recomanda doza corecta pe care sa o luati. Aceasta se poate scadea la o jumatate sau la o treime din doza uzuala. Daca suferiti de probleme ale ficatului, nu sunt necesare... [continuare]
Alendronat sandoz, comprimate filmate
Ce este Alendronat Sandoz si pentru ce se utilizeaza Alendronat Sandoz este un comprimat filmat ce contine ca substanta activa alendronatul de sodiu. Alendronatul apartine unui grup de medicamente non-hormonale denumite bisfosfonati. Alendronat previne pierderea masei osoase, care apare la femei, dupa ce au intrat in perioada de menopauza si ajuta la reconstructia osului. Reduce riscul de fractura a coloanei vertebrale si de fractura a soldului. Medicul dumneavoastra v-a prescris Alendronat Sandoz pentru a va trata osteoporoza. Alendronat Sandoz reduce riscul de fractura a coloanei vertebrale si de fractura a soldului. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Alendronat Sandoz exact cum asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizati un singur comprimat filmat de 70 mg, o data pe saptamana. Urmati aceste instructiuni cu atentie, pentru a fi sigur ca veti obtine beneficii de la... [continuare]
Alfacalcidol sandoz, capsule moi
Ce este Alfacalcidol Sandoz si pentru ce se utilizeaza Alfacalcidol Sandoz actioneaza prin cresterea cantitatii de vitamina D din corpul dumneavoastra. Acest fapt inseamna ca se vor mari, de asemenea, si concentratiile calciului si fosfatului din corpul dumneavoastra. Alfacalcidol Sandoz este utilizat pentru tratamentul unor boli in care este nevoie de modificarea cantitatii de calciu din corpul dumneavoastra. Acesta este utilizat pentru tratamentul: modificarilor de la nivelul oaselor determinate de insuficienta renala (osteodistrofie) modificarilor de la nivelul glandelor paratiroide. Acestea sunt niste glande mici care se gasesc la nivelul gatului dumneavoastra. Ele produc o substanta numita hormon paratiroidian. Acesta modifica cantitatea de calciu din corpul dumneavostra. Aceste glande pot produce o cantitate prea mica de calciu in sangele dumneavoastra (hipoparatiroidie) deformarilor si subtierii oaselor din cauza unei cantitati insuficiente de calciu... [continuare]
Alfuzosina aurobindo, comprimate cu eliberare prelungita
Ce este Alfuzosina Aurobindo si pentru ce se utilizeaza Alfuzosina Aurobindo face parte din grupa alfa1-blocantelor. Alfuzosina Aurobindo este utilizat pentru tratamentul simptomelor moderate pana la severe ale hiperplaziei benigne de prostata. In aceasta afectiune prostata se mareste (hiperplazie), dar cresterea nu este de origine canceroasa (este benigna). Aceasta apare indeosebi la barbatii mai in varsta. Prostata este o glanda situata sub vezica ce inconjoara uretra (conductul prin urina se elimina din corp). Cu varsta, prostata poate creste si apasa pe uretra facand-o mai mica. Acest lucru poate cauza probleme cu urinarea, cum ar fi urinare frecventa si dificultate la urinare. Alfuzosina Aurobindo relaxeaza musculatura prostatei. Acest lucru reduce ingustarea uretrei si astfel usureaza urinarea. Mod de administrare Luati intotdeauna Alfuzosina Aurobindo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu... [continuare]
Algiotop, comprimate
Ce este Algiotop si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Algiotop apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de: analgezice si antipiretice. El amelioreaza durerea si reduce temperatura corpului in caz de febra. Indicatii Algiotop este indicat pentru: dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. combaterea febrei, atunci cand aceasta nu raspunde la alt tratament. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doze Adulti si copii cu varsta peste 15 ani Doza recomandata este de 1-2 comprimate Algiotop (500-1000 mg metamizol sodic) o data. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g metamizol sodic (aproximativ 70... [continuare]
Algogesic, plasture transdermic
Ce este Algogesic si pentru ce se utilizeaza Fentanil apartine unui grup de analgezice puternice numite opioide. Analgezicul fentanil trece lent din plasture prin piele si ajunge in organism. Adulti Algogesic este utilizat pentru tratamentul durerii severe si de lunga durata care poate fi tratata adecvat numai cu analgezice puternice. Copii si adolescenti Algogesic este utilizat pentru tratamentul durerii severe si de lunga durata la copii si adolescenti cu varsta de 2 ani sau peste, care au fost inainte tratati cu alte analgezice puternice. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Algogesic plasture transdermic exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Medicul va decide ce concentratie de Algogesic este cea mai potrivita pentru dumneavoastra. El va stabili doza tinand cont de: severitatea durerii dumneavoastra, starea dumneavoastra generala de sanatate si tipul de tratament care vi s-a... [continuare]
Aflubin - picaturi orale, solutie
Ce este AFLUBIN - picaturi orale si pentru ce se utilizeaza AFLUBIN - picaturi orale este un medicament homeopat pentru tratamentul gripei si racelii. Acest medicament este un compus format din diferite remedii homeopate unice. Combinatia specifica de componente care se completeaza unul pe altul in privinta eficacitatii conduce la o gama mai larga de indicatii, crescand siguranta si simplificand tratamentul. Homeopatia va fi inteleasa ca o terapie de reglare care amelioreaza si vindeca afectiunile acute si cronice. Indicatii: Acest medicament este utilizat in mod traditional, conform principiilor terapeutice homeopate, pentru ameliorarea simptomelor gripei, infectiilor gripale si racelii, precum si ca tratament adjuvant in dureri la nivelul membrelor si a altor simptome reumatice asociate. AFLUBIN - picaturi orale este indicat la adulti, peste 18 ani. Mod de administrare Luati intotdeauna AFLUBIN - picaturi orale exact asa cum se recomanda in acest prospect. Trebuie sa... [continuare]
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter