bautura
Simptomele intoxicatiilor alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs. Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum: durerile de cap; febra cu frisoane; lacrimarea ochilor; transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]
8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va ganditi sa renuntati la cafea, cercetatorii japonezi v-ar sfatui sa pastrati aceasta bautura energizanta in meniul zilnic. In urma mai multor studii dedicate proprietatilor boabelor de cafea, au rezultat mai multe motive intemeiate pentru a consuma in mod regulat aceasta bautura cu numeroase beneficii pentru sanatate in general. Cata vreme cafeaua este bauta fara zahar, lapte si alte ingrediente care sa adauge calorii in plus, ea aduce multe servicii creierului si organismului deopotriva. Ingredientele benefice din cafea Cofeina nu este ingredientul-cheie care transforma cafeaua intr-o bautura sanatoasa. Cercetatorii au descoperit ca exista sute de substante naturale in boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sanatatii sistemului cardiac si a celui cerebral. Multi dintre constituentii naturali ai cafelei sunt antioxidanti performanti in protectia celulelor impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi. Un studiu japonez a decoperit ca... [continuare]
Caloriile lichide versus caloriile solide
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caloriile lichide, cele provenite din bauturi, sunt deseori ignorate in favoarea caloriilor solide de catre persoanele care vor sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea corporala. Aportul de calorii lichide este trecut cu vederea de regula, desi el completeaza semnificativ numarul caloriilor ingerate in fiecare zi. Medicii nutritionisti fac o distinctie intre cele doua tipuri de calorii si spun ca amandoua pot favoriza ingrasarea cand sunt consumate in numar mare, insa caloriile lichide ridica propriile riscuri importante pentru sanatate. Caloriile lichide si greutatea corporala Consumul de baturi indulcite a fost asociat cu riscul crescut de obezitate in numeroase studii de specialitate. Caloriile lichide din aceste surse alimentare sunt mai putin satioase decat caloriile solide din hrana si au o valoare nutritionala scazuta, provenind in cea mai mare parte din zahar. In cautarea unor mecanisme biologice plauzibile pentru confirmarea teoriei riscului... [continuare]
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]
Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]
Generalitati Sanatatea simtului olfactiv este foarte importanta pentru o buna interactiune cu mediul exterior. Functia olfactiva se afla intr-o conexiune stransa cu simtul gustului, participand activ la perceperea aromelor alimentelor si bauturilor ingerate. De asemenea, un simt olfactiv sanatos ne ajuta sa distingem diferentele de gust si miros intre vin, cafea sau ceai, aromele subtile ale florilor, mirosul natural al pielii etc. Oamenii cu un simt olfactiv sanatos pot distinge pana la 10.000 de mirosuri distincte, percepute totusi diferit de fiecare individ in parte. Acuratetea simtului olfactiv descreste direct proportional cu inaintarea in varsta, iar acest declin este aproape insesizabil. Consecintele pierderii simtului olfactiv Persoanele cu un simt olfactiv sanatos nu constientizeaza importanta acestei functii senzoriale de baza a organismului, decat atunci cand resimt consecintele pierderii capacitatii de a percepe si interpreta mirosurile din mediu. Declinul... [continuare]
7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea aportului de proteine se poate realiza cu ajutorul mai multor retete de bauturi de tip smoothie, utile mai ales in cadrul dietelor vegane. Persoanele care exclud produsele de origine animala din meniul zilnic au nevoie de surse vegetale bogate in proteine, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Proteinele de origine vegetala, consumate din surse diversificate, pot asigura aportul necesar de aminoacizi esentiali din hrana zilnica. Pentru a evita excesul de zahar din smoothie-urile comercializate pe piata, preparati-le acasa, din ingrediente naturale care furnizeaza nutrienti pretiosi in forma lor nealterata. Retete de smoothie bogate in proteine Smoothie-uri cu seminte de canepa Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine complete si acizi grasi omega-3, conferind bauturilor o textura cremoasa si o aroma asemanatoare nucilor. Naturale, usor de digerat si bogate in vitamine si minerale, aceste seminte au si efect... [continuare]
Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]
Buna ziua, Numele meu este Mihai N, am 20 de ani si sunt student la UPB. M-am abonat la acest forum in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, sugestii si eventual raspunsuri la intrebarile mele privind boala de care sufar de ceva timp. In vara anului 2011 au aparut primele simtome de reflux gastric, in urma unui regim alimentar haotic si a consumului de alcool, cafea, tigari (tigara si cafeaua pe stomacul gol, tigara imediat dupa masa, mancam cand imi aduceam aminte, etc.). Medicul de familie m-a calmat cu un tratament de o saptamana (emanera-esomeprazol + debridat + motilium) care a functionat mai bine decat ma asteptam. Problema insa a reaparut dupa cateva luni, intrucat nu am tinut un regim alimentar adecvat - obisnuiam sa mananc fast-food, junk-food - astfel ca am inceput sa iau esomeprazol pe cont propriu, observand ca are efect, fara a mai cere sfatul medicului. Aceasta automedicatie s-a repetat de cateva ori: de fiecare data simptomele treceau in... [continuare]
Masturbarea excesiva si effectele negative ale acesteia.
In primul rand, buna ziua si imi cer scuze daca am postat in articolul gresit. Am si eu o mare problema, des intalnita din cate am observat pe acest site insa nu exista nici un raspuns concret care ar putea sa ma ajute. Problema mea fiind in felul urmator, am 21 de ani si de la varsta de 12 ani am inceput sa ma masturbez, acesta devenind in cele din urma un un mare viciu , defapt drog cred ca e cel mai potrivit cuvant. Pana la varsta de 16-17 ani ma masturbam des, iar dupa din ce in ce mai excesiv. Orice lucru vedeam cu un continut minuscul de nudiditate ducea la o masturbare excesiva in ziua respectiva. Mai putin in cazul in care eram in locuri publice cu prietenii/prietena s.a. si totusi gaseam eu o scapare si peste aceste lucruri. Credeam ca sexul cu partenera ma va face sa trec peste acest lucru, dar e cea mai mare pacaleala. Am citit carti, m-am documentat de unul singur insa intr-o carte scrisa de "specialisti" scrie un anumit lucru iar in alta cu totul opus si alta... [continuare]
buna am 50 de ani ,acum 2 zile a inceput sa ma doara in zona abdominala jos sub burta ,toata linia perpendicular si dupa ce mancam ma simteam mereu balonat,am fost la ecograf si mi sa zis ca am probleme cu pancreasul....am primit un medicament pt 30 d zile cate 1/zi. credeti ca ar putea fi excesul de alcool?in ultimul timp am exagerat....trebuie sa ma ingrijorez puternic?de bautura mam lasat. [continuare]
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter