Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

antioxidanti naturali

Beneficiile turmericului pentru sanatate

Beneficiile turmericului pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Turmericul este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, iar curcumina, substanta sa activa prezinta foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului, inclusiv capacitatea de a distruge celulele canceroase. Turmericul este un condiment extras din radacina plantei de Curcuma longa, extrem de popular si apreciat in subcontinentul indian, dar si in Europa, cel putin in ultimii ani. Curcumina este cea care ii confera turmericului culoarea galben-portocalie, iar oamenii de stiinta ii atribuie acestei substante efectul medicinal vindecator. In 100 de grame de turmeric se gasesc 3-5 grame de curcumina. Principalele avantaje ale consumului de turmeric • Turmericul este un antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente, reducand durerea cauzata de artrita sau osteoporoza. Este utilizat de secole in medicina ayurvedica, dar sunt si studii care confirma efectul pozitiv in cazul artritei reumatoide. • Turmericul are si... [continuare]

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea, in general. Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru, dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. Totusi, chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor, natura are, la randul sau, un rol foarte important. Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa. O piele radianta, o piele frumoasa, nu se obtine doar cu crema potrivita, ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele.... [continuare]

Beneficiile uleiului de argan

Beneficiile uleiului de argan

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de argan este extras din semintele fructelor de argan. Arganul este un copac nativ din Maroc. Uleiul de argan este o resursa rara si valoroasa pentru tratarea a multiple probleme de natura cosmetica si medicala. Acesta contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli, fiind mult mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline. De asemenea, contine vitamina A, acizi grasi omega-6 si omega-9 care ofera organismului multe dintre beneficiile specifice substantelor antioxidante. Uleiul de argan este dificil de extras si este destul de scump. Datorita costurilor ridicate, se regaseste doar in cantitati modeste in componenta a diverse produse. Beneficiile pentru sanatate a uleiului de argan implica: tratarea pielii uscate, eczemelor, acneei, ridurilor, etc. Uleiul de argan este folosit pentru intretinerea si frumusetea pielii, parului, unghiilor. Are proprietati hidratante si protejeaza pielea, astfel incat poate fi utilizat pentru... [continuare]

Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele

Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de siguranta. - Absorbtie mai rapida si mai buna a acizilor grasi de Omega-3 din Neptune Krill Oil in comparatie cu uleiul de peste. - Patentul Neptunee OceanExtract garanteaza un proces al metodei de extractie la "rece". - Fara metale grele, PCB-uri (bifenili policlorurati), dioxine si pesticide. - Fara miros de peste in gura dupa administrare. Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare Reducerea semnificativa a colesterolului total, colesterolului LDL si trigliceridelor, cresterea colesterolului HDL (studiu de faza 3, la 120 de pacienti cu hiperlipidemie). Rezultatele cu NKO sunt mai bune decat placebo, si mai bune decat uleiul de peste. In urma administrarii de Krill Oil de 1 gram/zi timp... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate

Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a te vitaminiza si a-ti intari imunitatea, inaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea organismului. Consuma-le ca atare sau in salate, pentru a-ti reface resursele de energie si pentru a preveni infectiile si afectiunile aparatului respirator si circulator. Strugurii negri – cei mai bogati in antioxidanti Aceste fructe sunt o adevarata minune a naturii, continand vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodata, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai contin cantitati importante de aminoacizi, acid tartric si citric. Strugurii negri sunt cei mai bogati in antioxidanti, in coaja lor gasindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista in vegetale. Acest antioxidant te protejeaza de cancer, bolile de [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida. Albastru si mov:... [continuare]

Multiplele beneficii ale strugurilor

Multiplele beneficii ale strugurilor

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt fructe foarte bune pentru sanatate, fiind o sursa naturala de antioxidanti si de vitamine. Consumul de struguri contribuie la combaterea anemiilor, a asteniilor, a stresului, dar si a starilor de oboseala. In plus, strugurii au un efect diuretic, laxativ, coleretic, colecistokinetic, detoxifiant, hipocolesterolemiant, sunt regeneratori hepatici, calmanti si combat insomniile. Strugurii se numara printre fructele cu cel mai mic indice glicemic, iar aportul lor caloric este redus, ei avand circa 70 de calorii per 100 de grame. Strugurii negri contin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti. Mai contin si licopen, bioflavonoide, acizi grasi Omega 3 si 6, mangan, cupru, antocianine, acid elagic si melatonina. De asemenea, strugurii negri contin multe oligoelemente care fortifica organismul si ii ofera vitalitate, tocmai de aceea au fost denumiti si „polivitamine naturale”. Principalele beneficii • Intaresc... [continuare]

Alimentatie pentru o viata lunga

Alimentatie pentru o viata lunga

Actualizat la data de: 23 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]

Dieta cu zmeura

Dieta cu zmeura

Actualizat la data de: 19 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Despre dieta Zmeura, laudata de nutritionisti pentru proprietatile sale nutritive si antioxidante, este ingredientul perfect pentru o dieta pentru slabit de doar trei zile. Bogata in fibre, zmeura poate oferi senzatie de satietate si poate si potoli pofta de dulciuri, elemente importante pentru o dieta. Zmeura este bogata si in potasiu, fier, pectina, celuloza, tanini si vitaminele B1, B2, C si PP. In timpul dietei cu zmeura, nutritionistii recomanda un consum sporit de apa plata. Aceasta dieta nu este indicata persoanelor cu [continuare]

Plante cu proprietati antibacteriene

Plante cu proprietati antibacteriene

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ca urmare a ingrijorarii tot mai accentuate din cauza utilizarii antibioticelor, care pot duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice a diverse tulpini de bacterii, o serie de experti incurajeaza folosirea de alternative naturale. Cele mai multe dintre aceste optiuni includ plantele cu proprietati antibacteriene care pot fi achzitionate din propria gradina sau din magazinul cu produse naturiste. Plante vindecatoare Printre plantele care au calitati antibacteriene se numara: - cuisoarele - care sunt o resursa incredibila de nutrienti, cum ar fi acizi grasi omega-3, fibre nutritive, vitamina C precum si magneziu. De asemenea acestea contin eugenol care alaturi de alte elemente din compozitia lor, determina un puternic efect antibacterian. In plus acestea sunt si antiinflamatorii fiind folosite pentru protectia impotriva toxinelor de mediu, a cancerului intestinal, precum si inflamatia articulatiilor. De asemenea, cuisoarele sunt utilizate in terapia... [continuare]

Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala

Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartofii mov sau violeti nu doar ca nu ingrasa, dar antioxidantii continuti de acestia ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cartofii sunt disponibili pe tot parcursul anului, desi recolta de cartofi este mai scazuta in perioada iernii. Exista mai multe soiuri de cartofi mov care fac parte din familia cunoscuta sub denumirea botanica de Solanum andigenum. O portie zilnica de cartofi pot contribui la mentinerea sanatatii inimii. Acest lucru este valabil daca acestia nu sunt gatiti cu grasime (diverse tipuri de uleiuri, margarina, unt etc). Un studiu recent arata ca tensiunea arteriala a persoanelor care au consumat cartofi violeti gatiti la cuptor, de doua ori pe zi timp de o luna, a scazut cu 4-3% fara ca acestea sa castige in greutate. Cercetatorii afirma ca efectul de reduc [continuare]

10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar

10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mentinerea functionarii optime a sistemului imunitar este unul din cele mai bune lucruri pe care cineva il poate face pentru sanatatea sa. Multi oameni nu contribuie la stimularea sistemului imunitar si asteapta ca aceasta functie vitala sa atinga cel mai inalt nivel fara a intreprinde vreo actiune. Exista zece modalitati eficiente si naturale cu ajutorul carora orice persoana si-ar putea imbunatati sistemul imunitar si l-ar putea pastra sanatos. Cum poate fi imbunatatit sistemul imunitar - Alimente sanatoase - Fiecare persoana este ceea ce mananca si exista diferite alimente care pot incuraja cresterea si repararea celulelor sanatoase. - Activitate fizica - Exercitiile fizice permit celulelor sa se dezvolte si sa functioneze normal si chiar sprijina formarea de celule care lupta impotriva infectiilor, alaturi de mentinerea unei greutati sanatoase. - Odihna suficienta - Somnul suficient ajuta la diminuarea stresului, a inflamatiei si ofera organ [continuare]

Cran clearancetm

Din Medicamente

Ce este Cran Clerance si pentru ce se utilizeaza Indicatii - reduce severitatea simptomelor si recurenta infectiilor aparatului urinar (uretrita, cistita, pielonefrita, glomerulonefrita) prin efect bacteriostatic, bactericid si prin reducerea aderentei la mucoasa tractului urinar a agentilor uropatogeni (Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Staphilococcus, alti streptococi, stafilococi, levuri, etc.) - complementar in tratamentul si preventia infectiilor urinare cauzate de malformatii ale tractului urinar, litiaza renala, adenom de prostata, de cateterizare prelungita sau de vezica neurogena la pacientii cu diabet sau cu afectiuni cerebrale (accident vascular cerebral, tumori cerebrale, abcese, maladia Creutzfeldt-Jacobi), alte boli ale tractului urinar - antilitiazic in uro-litiaze cu oxalati de calciu - regleaza sinteza acidului uric - antigutos - antiparazitar digestiv: reduce aderenta la mucoasa gastrica a parazitilor intestinali si a bacteriei Helicobacter pylori -... [continuare]

Pagina 4 din 33 (977 rezultate)