alimente ce contin fibre vegetale
Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sanatatea
Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
Beneficiile fructelor si legumelor din luna iulie Este vara si nu mai avem nicio scuza sa nu consumam alimente sanatoase, avand in vedere ca rafturile magazinelor sunt pline de vegetale viu colorate, iar, la piata, micii producatori ne asteapta cu standurile pline de alimente de sezon. Consumand fructe si legume eviti kilogramele in plus, incetinesti procesul de imbatranire si te protejezi impotriva afectiunilor. Termenul de stil de viata sanatoasa are multe notiuni, din punctul meu de vedere, iar unul dintre ele este a manca alimente de sezon cu provenienta zonei geografice de unde traiesti. Luna iulie este una dintre cele mai productive luni din an pentru fructele si vegetalele autohtone. Alimentele-vedeta ale lunii iulie 1. Rosiile Botanic, rosiile sunt considerate fructe, dar sunt tratate ca niste legume. Tomatele sunt bogate in antioxidanti, mai exact in licopen, care este un puternic adjuvant impotriva bolilor cardiovasculare si impotriva unor tipuri de cancer. De... [continuare]
Alternative sanatoase la proteinele din carne
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt aminoacizii Unul dintre motivele pentru care vegetalele sunt considerate inferioare, produselor de origine animala, in ceea ce priveste continutul in proteine se datoreaza faptului ca vegetalele nu contin toti aminoacizii esentiali (acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce). Aminoacizii sunt compusii chimici care formeaza proteine. Exista doua clase principale de aminoacizi: esentiali si neesentiali. Aminoacizii esentiali, nu pot fi produsi de organismul uman, ca atare, este important sa-i obtineti prin dieta. Aminoacizii neesentiali, sunt aceia, pe care organismul ii poate sintetiza in functie de necesitati, pe langa obtinerea lor prin dieta. Produsele de origine animala, contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul, de aceea sunt considerate proteine complete, pe cand produsele de origine vegetala nu contin intotdeauna toti aminoacizii esentiali in proportiile necesare, de aceea sunt considerate surse de proteine incomplete.... [continuare]
Dr. mihai andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal
Dr. Mihai Andrei
Medic primar gastroenterologie
Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne vorbeste despre cancerul colorectal: Cancerul colorectal reprezinta rezultatul interactiunii pe parcursul unor perioade lungi de timp dintre predispozitia genetica individuala si factorii de mediu. Acesta se poate prezenta in contextul unui cancer sporadic (70%), in cadrul unei agregari familiale (20%) sau al unor sindroame genetice (10%). Riscul de aparitie variaza in functie de prezenta sau absenta unor factori de risc genetici sau de mediu. Zonele cu incidenta cea mai mare sunt reprezentate de tarile dezvoltate precum Australia, Noua Zeelanda, Europa si America de Nord, pe cand, zonele cu incidenta cea mai mica de aparitie sunt Asia Centrala si de Sud si Africa de Vest. Factorii de mediu cel mai frecvent asociati cu procesul de dezvoltare a cancerului colo-rectal (carcinogeneza) sunt: excesul de gasime corporala, sedentarismul, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, carnea procesata, aminele heterociclice (compusi chimici ce... [continuare]
Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]
Dieta pentru combaterea acneei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Rolul dietei Eruptiile acneice inestetice pot afecta psihosocial tanarul, diminundu-i stima de sine, influentandu-i negativ performantele intelectuale si favorizand instalarea starilor depresive si a izolarii sociale. Printre cazurile multiple si complexe care pot influenta aceasta afectiune se numara si alimentatia dezechilibrata, constatandu-se faptul ca anumite alimente pot inrautati aspectul pielii, in timp ce altele pot grabi vindecarea leziunilor, desi rolul dietei in generarea sau agravarea acneei este pusa sub semnul intrebarii de medicii dermatologi. Ce este acneea? Afectiunea inflamatorie a pielii, o dermatoza multifactoriala frecventa, acneea se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii sub forma de pustule, comedoane, papule sau nodului in special la nivelul fetei, dar si pe gat, torace anterior sau spate. De remarcat faptul ca afecteaza cu precadere adolescentii, nefiind insa exclusa nici la varsta adulta si este mai frecventa la persoanele cu tenul deschis decat... [continuare]
Dovleacul, beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]
Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O cale excelenta prin care va puteti feri de gripa si raceala in sezonul rece, prin intarirea imunitatii organismului, este sa consumati la micul dejun alimente cu efect imunostimulator. Hrana consumata in prima parte a zilei asigura aportul de nutrienti esentiali, care energizeaza si contribuie in mod definitoriu la functionalitatea sistemelor organice. Micul dejun si sistemul imunitar Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit ca micul dejun poate fi o metoda de prevenire eficienta a gripei si racelii. Persoanele care respecta prima masa masa a zilei sunt mai putin susceptibile infectiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi. Un studiu efectuat pe un esantion de 100 de studenti rugati sa tina un jurnal al nutritiei si starii de sanatate arata ca participantii care s-au imbolnavit cel putin o data de o afectiune respiratorie in timpul celor 10 saptamani de studiu, sunt si cei care nu iau in mod... [continuare]
5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]
Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]
5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. 1. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate usoare de... [continuare]
Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]
14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele si legumele sunt alimentele cu cele mai importante efecte antiimbatranire, datorita continutului lor superior de antioxidanti, compusi naturali care contracareaza efectele nocive ale radicalilor liberi. O dieta sanatoasa este cea mai simpla cale de a imbunatati aspectul si elasticitatea pielii, astfel incat primele semne de imbatranire sa nu devina vizibile timpuriu. Alimente care previn imbatranirea prematura Liniile fine, ridurile, petele cutanate si pierderea fermitatii pielii sunt semnele distinctive ale imbatranirii, care pot fi tinute sub control cu ajutorul unei alimentatii bogate in fructe si legume. O buna parte din produsele alimentare de origine vegetala contribuie la mentinerea aspectului fizic tanar si a starii de sanatate optime. In plus, fructele si legumele au efect energizant, asista pierderea in greutate, intaresc sistemul imunitar si sprijina digestia. Antioxidantii din aceasta categorie de alimente sunt adjuvanti importanti in... [continuare]
7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea aportului de proteine se poate realiza cu ajutorul mai multor retete de bauturi de tip smoothie, utile mai ales in cadrul dietelor vegane. Persoanele care exclud produsele de origine animala din meniul zilnic au nevoie de surse vegetale bogate in proteine, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Proteinele de origine vegetala, consumate din surse diversificate, pot asigura aportul necesar de aminoacizi esentiali din hrana zilnica. Pentru a evita excesul de zahar din smoothie-urile comercializate pe piata, preparati-le acasa, din ingrediente naturale care furnizeaza nutrienti pretiosi in forma lor nealterata. Retete de smoothie bogate in proteine Smoothie-uri cu seminte de canepa Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine complete si acizi grasi omega-3, conferind bauturilor o textura cremoasa si o aroma asemanatoare nucilor. Naturale, usor de digerat si bogate in vitamine si minerale, aceste seminte au si efect... [continuare]
Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta macrobiotica nu este doar o cura de slabire, ci o transformare in bine a propriei persoane prin alegeri alimentare sanatoase. Acest plan alimentar popularizat inca din anii '60 urmareste atingerea unui echilibru in viata, antrenand autocontrolul, consumul corect al hranei si disciplina. Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica sunt incurajate sa respecte un program regulat de masa, sa mestece mancarea foarte bine, sa isi asculte corpul, sa fie activi si sa adopte o viziune optimista asupra vietii in general. Principiile dietei macrobiotice Cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt elementele principale ale dietei macrobiotice. In esenta, este incurajat consumul alimentelor de origine vegetala, cu un continut cat mai redus de grasime si un aport sporit de fibre. O astfel de alimentatie este benefica si in reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace si a unor tipuri de cancer. Principiile de baza ale dietei sunt: - Urmarea unei... [continuare]
Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Asemanarea nutritiva a produselor din soia cu cea a proteinelor animale este izbitoare, conform nutritionistilor. Singura diferenta este ca aceasta nu iti furnizeaza si toxinele sau chiar hormonii pe care carnea, de exemplu, le contine din belsug. Gustul sau este mai mult decat delicios, diversitatea preparatelor in care poti sa o folosesti este uriasa, iar beneficiile pe care le are asupra organismului tau sunt numeroase. Iata tot ce trebuie sa stii despre soia si despre efectele benefice pe care le are acest aliment: Ce nutrienti si vitamine iti ofera produsele din soia Indiferent daca este vorba despre muguri de soia, despre boabe de soia fierte, despre tofu facut din soia sau chiar despre gustosul lapte de soia, acest aliment ii va furniza organismului tau vitamina C - care stimuleaza sistemul imunitar, acid folic - care sustine absorbtia complexului de vitamine B si care totodata contribuie. In cazul femeilor, la construirea unui sistem de aparare impotriva cancerului de... [continuare]
Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]
Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Odata cu venirea toamnei, e bine sa faci o cura cu fructe de sezon, pentru detoxifiere si marirea aportului de elemente nutritive in corp. Fara indoiala, o buna alegere o reprezinta strugurii, un aliment minune care te ajuta sa te hidratezi si sa slabesti, te fereste de alergii si are un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Beneficii ale strugurilor, pe care sigur nu stiai ca le au In ciuda faptului ca au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni in diete. O cana cu boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, insa iti ofera 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul tau are nevoie, in special vitamina K si vitamina C. Strugurii mai contin proteine, fibre, vitamina A, potasiu, fier si folati - compusi ce au o structura asemanatoare cu acidul folic. Cea mai mare cantitate de antioxidanti si vitamine se afla in coaja strugurilor. Cei negri contin cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul. Aceeasi... [continuare]
Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]
Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a avea o alimentatie sanatoasa va fi nevoie sa faceti schimbari nu doar in modul de a gati, ci si in modul in care faceti cumparaturile. Multe produse din supermarket-uri pot fi foarte tentante: prajituri, bomboane, inghetata etc. O lista de cumparaturi bine organizata va poate ajuta sa achizitionati doar produse alimentare sanatoase. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a avea camara si frigiderul aprovizionate cu alimentele necesare pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Modalitati sanatoase de a face cumparaturi Evitati sa cumparati alimente cu un continut ridicat de grasimi, sodiu sau zahar. Pentru a minimiza timpul petrecut in supermarket si a va atinge scopurile, organizati-va lista in functie de zonele din supermarket din care urmeaza sa faceti cumparaturile: - Produse de panificatie - indicat ar fi sa alegeti paine, briose si alte preparate care sa contina cereale integrale. Evitati ingredientele rafinate si alegeti painea din cereale... [continuare]
Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu
Autor: SfatulMedicului
SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]
Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de broccoli este o cale excelenta de a va ajuta corpul sa fie puternic si sanatos, datorita numeroaselor beneficii pe care aceasta leguma crucifera le aduce organismului. Nutrientii continuti de broccoli au proprietati unice in mentinerea sanatatii, cei mai importanti fiind vitamina C, vitamina A (in special beta caroten), acid folic, calciu si fibre alimentare. Numeroase studii de specialitate au demonstrat efectul benefic al broccoliului in intarirea densitatii osoase, reglarea tensiunii arteriale si chiar in prevenirea cancerului de colon. Beta carotenul si vitamina C sunt antioxidanti importanti, care sunt asociati cu un risc diminuat de dezvoltare a multor afectiuni, printre care se numara cataracta, bolile cardiace si anumite tipuri de cancer. Valorile nutritionale ale broccoliului Precum toate celelalte legume crucifere (varza, conopida, napii etc.), broccoliul are un continut redus de calorii, insa furnizeaza din abundenta fitochimicale - indoli si... [continuare]
10 gustari care reduc nivelul de colesterol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului. Specialistii in sanatate sunt de acord, in unanimitate, ca schimbarile sanatoase in nutritie pot sa regleze tipul grasimilor care circula in fluxul sanguin. Reducerea nivelului de colesterol prin dieta este, in sine, o strategie cu doua componente principale adaugarea de alimente care diminueaza nivelul de colesterol rau LDL (lipoproteine cu densitate joasa, care contribuie la declansarea aterosclerozei) si evitarea alimentelor care cresc nivelul colesterolului LDL. Gustari pentru reglarea colesterolului Diferitele alimente pe care le-ati putea consuma in fiecare zi reduc nivelul colesterolului in moduri variate. Unele dintre ele furnizeaza fibre solubile, care se ataseaza de lipoproteine cu densitate joasa si de precursorii acestora in sistemul digestiv,... [continuare]
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter