Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentatie sanatoasa si echilibrata

Zaharul in alimentatia copiilor

Zaharul in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]

Alimentatia copilului

Alimentatia copilului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]

Sanatatea femeii dupa 40 de ani

Sanatatea femeii dupa 40 de ani

Actualizat la data de: 21 August 2024

Dr. Gabriela Cristescu
Medic primar Medicina de familie

Sanatatea femeii dupa 40 de ani Dupa 40 ani, in organismul femeilor au loc multe transformari care preced menopauza. Este important ca fiecare femeie sa stie cat mai multe despre corpul sau si despre aceasta noua perioada din viata. Nu priviti menopauza ca pe o afectiune! Este doar o alta etapa din viata. Si pentru ca ne dorim ca aceasta sa fie una cat mai usoara si lipsita de probleme, va propunem un plan personalizat pentru bilantul starii de sanatate, urmat de o atenta supraveghere de specialitate sub indrumarea unui consilier medical personal. Mamografia 1. Mamografia - ecografia mamara bilaterala Chiar daca pacienta isi autoexamineaza sanii in mod regulat, dupa o anumita varsta sunt recomandate investigatiile de specialitate. Astfel, majoritatea medicilor le recomanda femeilor cu varsta cuprinsa intre 40-50 ani sa isi faca o mamografie pentru a prevenii aparitia cancerului mamar. Analiza zaharului din sange 2. Analiza zaharului din sange – glicemia; profil... [continuare]

Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?

Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?

Actualizat la data de: 08 Iunie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Menstruatia reprezinta eliminarea lunara a stratului superficial de mucoasa uterina. Desi poate deveni o actiune inconfortabila, menstruatia este modul prin care organismul semnaleaza ca aparatul reproducator functioneaza normal. Caracteristicile menstruatiei difera de la o persoana la alta, astfel, menstruatia poate fi de scurta durata sau de lunga durata, poate fi abundenta sau mai putin abundenta. Dupa cativa ani de la menarha (prima menstruatie) fiecare femeie ajunge sa cunoasca caracteristicile specifice acestui eveniment, iar atunci cand ceva extraordinar se intampla - sangerare minora intre menstre, sau o sangerare abundenta - este normal sa se intrebe daca nu cumva exista o problema de sanatate. Menstruatia normala In medie, un ciclu menstrual dureaza 28 de zile, iar menstruatia dureaza 3-5 zile, insa in functie de organismul fiecarei femei pot exista mari variatii ale ciclului. Astfel, pentru unele femei este normal ca menstruatie sa dureze 3 zile, in... [continuare]

Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Rinichii sunt organe extrem de importante pentru buna functionare a organismului, avand un rol vital in procesele de detoxificare. Rinichii tai sunt organe de marimea unui pumn situate in partea inferioara a cutiei toracice, de ambele parti ale coloanei vertebrale, in lojele renale. Ei indeplinesc mai multe functii. Cea mai importanta, filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Aceste deseuri sunt stocate in vezica urinara si ulterior sunt expulzate prin urina. In plus, rinichii tai regleaz pH-ul, sarea si nivelurile de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii. Rinichii tai sunt, de asemenea, responsabili pentru activarea unei forme de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul pentru construirea oaselor si reglarea functiei musculare. Mentinerea sanatatii rinichilor este importanta pentru sanatatea generala si bunastarea generala. Mentinandu-va... [continuare]

Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept

Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept

Actualizat la data de: 11 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie. Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie! Beneficiile fiecarui tip de vitamina Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si... [continuare]

Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni

Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni

Actualizat la data de: 10 Iulie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata.  Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme. Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism “uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic. Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor “ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: steatoza alcoolica si steatoza non-alcoolica, diferenta dintre cele doua fiind consumul de alcool si alimentatie bogata in grasimi. Atunci cand steatoza hepatica alcoolica este asociata si cu inflamatie, apare asa-numita steatohepatita alcoolica, ce poate progresa pana la aparitia cirozei hepatice de cauza etanolica si chiar spre hepatocarcinom. Iar cand steatoza hepatica non-alcoolica... [continuare]

Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti, coloranti sau potentiatori de gust. Mai sunt numiti si indulcitori de sinteza sau edulcorantii intensivi deoarece au o putere de indulcire cuprinsa intre 100-600 ori mai mare fata de zaharul obisnuit ceea ce ne duce din start cu gandul ca nu sunt atat de utili organismului, chiar daca aportul lor caloric este nesemnificativ. Ne putem gandi ca sunt sanatosi deoarece folosim o cantitate mai mica pentru a indulci o cana de cafea, comparativ cu 2-3 lingurite de zahar, insa gustul este perceput mult mai dulce, chiar daca nu modifica glicemia in raport cu cantitatea de zahar consumata. Principalii indulcitori artificiali 1. Zaharina Este cel mai vechi indulcitor sintetic, descoperit de un chimist in anul 1880, dar in... [continuare]

Beneficiile fosforului pentru sanatate

Beneficiile fosforului pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a realiza numeroase functii esentiale. Acesta este prezent in mod natural in alimente, dar prelucrarea produselor alimentare poate duce la adaugarea unor cantitati si mai mari de fosfor. Corpul uman foloseste fosforul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, dar si pentru a avea o dantura sanatoasa. De asemenea, fosforul ajuta organismul sa elimine deseurile si sa produca proteine speciale ce au rolul de a ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Cand este necesar aportul de fosfor? Printr-un aport adecvat de fosfor se contribuie la imbunatatirea unor functii organismului care implica: - sistemul nervos; - functia renala; - contractia musculara; - controlul functiei cardiace. Majoritatea oamenilor obtin suficient fosfor prin urmarea unei diete echilibrate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, precum cele renale sau diabetul, pot... [continuare]

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Mancatul dezorganizat - inamicul siluetei si al sanatatii

Mancatul dezorganizat - inamicul siluetei si al sanatatii

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Neglijarea meselor obligatorii, mancatul la ore haotice, lipsa unui echilibru intre aportul de glucide, proteine si lipide combinata cu sedentarismul si o hidratare insuficienta, toate acestea reprezinta obiceiuri nesanatoase. Ele au impact atat asupra siluetei, cat si asupra starii fizice si psihice generale. Cand mananci dezorganizat, intregul metabolism se da peste cap. Te ingrasi, faci celulita si poti suferi de afectiuni ale sistemului digestiv. Mancatul la ore fixe nu este singurul lucru care conteaza atunci cand vrei sa adopti un stil de viata sanatos. Mai trebuie sa fii atent si la ce alimente consumi. Poti ajunge sa ai o silueta de invidiat fara sa tii vreun regim de slabire strict, respectand doar cateva principii simple. 1.Mananca dimineata Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Omiterea micului dejun este cea mai mare greseala in materie de alimentatie. Un mic dejun sanatos trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi, glucide si fibre,... [continuare]

Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa in sezonul rece

Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa in sezonul rece

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Odata cu debutul sezonului rece, pielea isi pierde din elasticitate si devine uscata si foarte sensibila. Pentru a o intretine hidratata si frumoasa, ea are nevoie de o ingrijire speciala toamna si iarna. Iata cateva trucuri si sfaturi care te vor ajuta: Foloseste balsamul de buze Balsamul de buze este foarte important in sezonul rece. El ofera protectie si hidrateaza foarte bine buzele in sezonul rece, mai ales cand bate vantul. De asemenea, pentru buze catifelate iarna, poti realiza un exfoliant natural acasa, din zahar si miere (o parte miere, trei parti zahar). Bea ceaiuri Ceaiurile sunt recomandate in special in sezonul rece, deoarece ajuta la buna hidratare a organismului. O hidratare corecta porneste in primul rand din interiorul organismului, asa ca fa-ti un obicei din a consuma ceai zilnic. Utilizeaza crema protectoare Crema protectoare de soare trebuie folosita si in sezonul rece. Razele ultraviolete sunt periculoase iarn [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte pot dezvolta... [continuare]

Alimentatie pentru o viata lunga

Alimentatie pentru o viata lunga

Actualizat la data de: 23 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi furnizeza 52 de... [continuare]

Sarea iodata - benefica pentru sanatate?

Sarea iodata - benefica pentru sanatate?

Actualizat la data de: 05 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane. Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului. Sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic. Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi. In magazine se gaseste doar sare iodata,... [continuare]

Beneficiile vitaminei d pentru sanatate

Beneficiile vitaminei d pentru sanatate

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina similara cu steroizii, un grup de prohormoni solubili in grasimi, care participa la absorbtia optima si metabolizarea calciului si a fosforului in organism. Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii. Exista cinci tipuri principale de vitamina D identificate stiintific vitamina D1, D2, D3, D4 si D5. Cele doua forme importante pentru sanatatea omului este vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina d3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi preluata si din anumite alimente, precum si din medicamente si suplimente alimentare prescrise de medic. Rolul vitaminei D in organism Nivelul crescut al vitaminei D in fluxul sanguin a fost asociat de cercetatori cu cele mai sanatoase organisme din punct de vedere genetic, mai exact cel mai putin predispuse imbolnavirilor de cancer, boli autoimune,... [continuare]

Pagina 5 din 33 (989 rezultate)