Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) reprezinta rata la care sedimenteaza hematiile dintr-o proba de sange anticoagulat in decurs de o ora.

Cand sangele este plasat intr-o eprubeta, celulele rosii din sange (eritrocitele) se sedimenteaza lent pe fundul recipientului, ca urmare incarcaturii de suprafata negativa a acestora, care face ca celulele adiacente sa se respinga atunci cand distanta intercelulara scade sub un nivel minim.

Testul de sange VSH identifica prezenta unei inflamatii cauzate de una sau mai multe afectiuni, cum ar fi infectii, tumori sau boli autoimune, dar care ajuta si la diagnosticarea si monitorizarea bolilor specifice, cum ar fi arterita temporala, vasculita sistemica, polimialgia reumatica sau artrita reumatoida.

Inflamatia poate cauza acumularea celulelor. Cu cat hematiile se sedimenteaza mai mult, cu atat este mai mare raspunsul inflamator al sistemului imunitar.

Hematiilese depun intr-o rata mai rapida in prezenta unui nivel crescut de proteine, in special proteine ​​numite reactanti de faza acuta. Nivelul reactantilor de faza acuta, cum ar fi proteina C reactiva si fibrinogenul, creste in sange ca raspuns la inflamatie.

Inflamatia face parte din raspunsul imun al organismului. Poate fi acuta, se dezvolta rapid dupa traume, leziuni sau infectii, sau poate aparea pe o durata lunga (cronica), in afectiuni precum boli autoimune sau cancer.

Testul vitezei de sedimentare a hematiilor este util atunci cand se evalueaza unele tipuri de artrita si simptome care afecteaza muschii. De asemenea, acesta pot ajuta la confirmarea diagnosticului anumitor conditii, inclusiv:
- arterita cu celule gigante;
- polimialgia reumatica
- artrita reumatoida.

Tot VSH-ul este folosit si in diagnosticul diferential a sindromului Kawasaki si a arteritei Takayasu, cea de-a doua avand un VSH mult marit..

Testul este util in determinarea severitatii raspunsului inflamator si la monitorizarea efectului tratamentului.

Deoarece un test de sedimentare a hematiilor nu poate identifica problema care provoaca inflamatia in organism, acesta este de obicei insotit de alte teste de sange, cum ar fi testul pentru proteina C reactiva.

Recomandari

Testaul este recomandat in cazurile in care se suspicioneaza o afectiune care provoaca inflamatii, atunci cand sunt prezente semne si simptome asociate cu arterita temporala, vasculita sistemica, polimialgia reumatica sau artrita reumatoida, cum ar fi dureri de cap, dureri de gat sau umar, durere pelvina, anemie, apetit scazut, pierderea inexplicabila in greutate si rigiditate articulara.

Testul poate fi utilizat si ca metoda de screening atunci cand exista suspiciunea existentei unor reactii inflamatorii, infectii, boli autoimune, discrazii plasmocitare.

De asemenea, este indicata in monitorizarea evolutiei tratamentului in boli precum arterita temporala, polimialgie reumatica, artrita reumatoida, reumatism articular acut, lupus eritematos sistemic, boala Hodgkin, tuberculoza, endocardita bacteriana.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda Westergren.

Limite si interferente

Mai multe afectiuni pot afecta proprietatile sangelui si, implicit, viteza de sedimentare a hematiilor..

Astfel, informatiile despre boala inflamatorie pot fi ascunse de influenta altor conditii. Acesti factori includ:
- varsta inaintata;
- prezenta anemiei;
- sarcina;
- afectiuni renale;
- menstruatie;
- boala tiroidiana;
- unele tipuri de cancer, cum ar fi mielomul multiplu;
- infectie;
- unele tipuri de tratamente medicamentoase.

La interpretarea rezultatelor, medicul va lua in calcul eventualii factori care pot influenta testul.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter