TSH (hormonul stimulant al tiroidei) - tirotropina
Descriere
TSH reprezinta hormonul de stimulare al tiroidei. TSH este produs de glanda pituitara, un organ mic situat sub creier si in spatele cavitatilor sinusale.
TSH stimuleaza glanda tiroida sa elibereze hormonii tiroxina (T4) si triodotironina (T3) in sange.
Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata langa gat care produce hormoni cu rolul de a regla modul in care corpul foloseste energia.
Aceasta joaca un rol important in reglarea greutatii, a temperaturii corpului, a fortei musculare si chiar a starii de spirit.
Afectiunile tiroidiene pot fi clasificate in: hipotiroidism si hipertiroidism.
Hipotiroidismul este o afectiune in care tiroida produce prea putini hormoni, determinand incetinirea metabolismului.
Simptomele hipotiroidismului includ: oboseala, crestere in greutate, caderea parului, toleranta scazuta la temperaturi joase, menstruatii neregulate, dificultate de concentrare.
Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este boala Hashimoto, o afectiune autoimuna care determina corpul sa atace propriile celule tiroidiene. Astfel, tiroida nu este capabila sa produca o cantitate suficienta de hormoni.
De asemenea si tiroidita, o inflamatie a glandei tiroide, de multe ori cauzata fie de o infectie virala, fie de o tulburare autoimuna, cum ar fi boala lui Hashimoto, duce la instalarea hipotiroidismului. O forma temporara de tiroidita este tiroidita postpartum, care apare la unele femei dupa nastere.
Hipertiroidismul reprezinta o afectiune in care tiroida produce prea multi hormoni, determinand accelerarea metabolismului.
Simptomele hipertiroidismului includ apetitul crescut, anxietate, dificultatea de a dormi, cresterea ritmului cardiac.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului este boala Graves, o tulburare in care tiroida devine mai mare si produce o cantitate excesiva de hormoni.
Nivelurile TSH prea mari sau prea mici pot indica faptul ca tiroida nu functioneaza corect. Trebuie mentionat si ca modificarile tiroidei se pot produce inclusiv in timpul sarcinii.
Aceste modificari nu sunt semnificative, dar unele femei pot dezvolta boala tiroidiana in timpul sarcinii. Hipertiroidismul apare la aproximativ una din fiecare 500 de sarcini, in timp ce hipotiroidismul apare la aproximativ una din 250 de sarcini.
Recomandari
Recomandat in:
- evaluarea functiei tiroidiene;
- monitorizarea pacientilor cu terapie de substitutie tiroidiana;
- diagnosticarea hiper- si hopotiroidismului.
Pregatire pacient
Se va reolta dimineata, a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).
Limite si interferente
Rezultate fals pozitive/fals negative pot aparea la pacientii care primesc anticorpi monoclonali proveniti de la soarece, cu scop de diagnostic sau terapeutic.
In cazuri rare pot exista interferente datorate titrurilor extrem de mari de anti-streptavidina si anti-ruteniu.
Sarcina, bolile hepatice, rezistenta generalizata la actiunea hormonilor tiroidieni, bolile sistemice si administrarea de estrogeni pot determina rezultate crescute ale TSH.
De asemenea, unele medicamente pot determina alterarea functiei tiroidiene precum: aspirina sau terapie de substitutie hormonala.
Stresul emotional poate determina rezultate fals crescute. De asemenea, primul trimestru de sarcina poate cauza rezultate fals scazute.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter