Trigliceride
Descriere
Trigliceridele sunt un tip de lipide din sange. Caloriile din alimentele ingerate de care organismul nu are nevoie sunt transformate in trigliceride si depozitate in tesut adipos.
Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru a asigura energia necesara intre mese. Persoanele care consuma in general mai multe calorii decat ard, in special calorii “usoare”, precum carbohidratii si grasimile pot prezenta un nivel crescut al trigliceridelor. Concentratiile mari pot creste riscul aparitiei boalii coronariene, in special in cazul femeilor.
Nivelul trigliceridelor poate fi crescut si in cazul altor afectiuni, precum diabetul zaharat, prediabetul sau hipertensiunea arteriala.
Factorii care cauzeaza cresterea nivelului de trigliceride:
- obezitatea;
- sedentarismul;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool;
- dieta bogata in carbohidrati;
- anumite boli (diabetul si afectiunile renale) si medicamente;
- o serie de anomalii genetice.
In general, trigliceridele provin din alimentatie, insa o mica parte este sintetizata la nivelul ficatului.
Un test de sange masoara trigliceridele impreuna cu colesterolul. Majoritatea trigliceridelor sunt transportate in sange ca lipoproteine cu densitate foarte scazuta.
Testarea nivelului de trigliceride este necesara in urmatoarele situatii:
Adulti:
- ca parte a unui profil lipidic in timpul unui examen medical obisnuit, cel putin o data la 6 ani.
- cand au fost identificat factori de risc pentru bolile cardiace. Acestia includ:
- fumatul,
- obezitatea,
- dieta nesanatoasa,
- lipsa exercitiilor fizice,
- varsta (barbati peste 45 de ani, femei peste 55),
- tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune arteriala - tensiune arteriala de 140/90 sau mai mare sau administrarea de medicamente pentru tensiune arteriala ridicata),
- antecedente familiale de boli cardiace premature,
- afectiune cardiaca preexistenta sau in cazul persoanelor care au suferit deja un atac de cord,
diabetul sau prediabetul.
Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat este deosebit de importanta masurarea nivelului trigliceridelor ca parte a testelor de lipide, deoarece trigliceridele cresc semnificativ cand nivelurile de glucoza din sange nu sunt bine controlate.
Copii:
- testarea nivelului trigliceridelor trebuie efectuata o data intre 9 si 11 ani, apoi din nou, intre 17 si 21 de ani;
- ca metoda de screening in cazul copiilor si tinerilor care prezinta risc crescut de a dezvolta boli coronariene.
Unii dintre factorii de risc includ un istoric familial al bolilor de inima sau al problemelor de sanatate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau supraponderabilitatea.
Monitorizarea
Ca parte a profilului lipidic, testele de trigliceride pot fi comandate la intervale regulate pentru a evalua reusita modificarilor stilului de viata (reducerea aportului de lipide din dieta, exercitiile fizice regulate) sau pentru a determina eficienta terapiei medicamentoase (administrarea de statine).
Recomandari
Recomandat in evaluarea factorilor de risc la pacientii cu niveluri crescute de colesterol.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate). Nu este recomandat consumul de alcool cu cel putin 24 ore inainte de efectuarea testului.
Metoda
Se va folosi metoda colorimetrica.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter