Toxoplasma Gondii: Anticorpi IgG si IgM
Descriere
Gazda Toxoplasmei gondii sunt pisicile salbatice si domestice care se infecteaza prin consumul de pasari infectate, rozatoare sau carne neprelucrata contaminata.
O infectie cu Toxoplasma gondii poate provoca simptome si complicatii semnificative la persoanele imunocompromise, cum ar fi cele cu HIV/SIDA, cele supuse chimioterapiei, care avut recent un transplant de organe sau iau medicamente imunosupresoare.
Aceasta poate afecta sistemul nervos si ochii, provocand dureri de cap, convulsii, confuzie, febra, encefalita, pierderea coordonarii si vederea incetosata.
In general, pacientii clinic sanatosi sunt asimptomatici.
Exista mai multe metode de testare, iar alegerea testelor si probelor colectate depinde de persoana, de simptomele acestuia.
- Testarea anticorpilor: cand o persoana este expus la T. gondii, sistemul imunitar raspunde prin producerea de anticorpi impotriva parazitului.
Doua clase de anticorpi Toxoplasma pot fi gasite in sange: IgM si IgG.
Anticorpii IgM sunt primii care sunt produsi de catre organism ca raspuns la o infectie cu Toxoplasma gondii. Acestia sunt prezenti la majoritatea persoanelor intr-o saptamana sau doua dupa expunerea initiala. Productia de anticorpi IgM creste pentru o perioada scurta de timp si apoi scade.
Ulterior, chiar dupa luni de la infectia initiala, nivelul (titrul) anticorpilor IgM scade sub un nivel detectabil la majoritatea oamenilor.
Anticorpii IgG sunt produsi de catre organism la cateva saptamani dupa infectia initiala si asigura protectie pe termen lung. Nivelurile de IgG cresc in timpul infectiei active, apoi se stabilizeaza odata ce infectia Toxoplasma se rezolva si parazitul devine inactiv. Odata ce o persoana a fost expusa la Toxoplamsa gondii, nivelul anticorpilor IgG va putea fi detectabil pentru tot restul vietii.
Testele moleculare pot fi efectuate pentru a detecta si masura ADN-ul Toxoplasmei gondii din sange, lichid cefalorahidian sau din lichidul amniotic.
Testarea anticorpilor este utila la pacientii imunocompromisi sau la cei care prezinta simptome de boala asemanatoare gripei sau alte simptome care sugereaza prezenta toxoplasmozei.
Semnele si simptomele toxoplasmozei pot include: inflamatia nodulilor limfatici, febra, transpiratii nocturne, slabiciune, oboseala, dureri de cap, dureri musculare si durerea in gat.
O infectie mai grava care afecteaza sistemul nervos central, inclusiv creierul, poate provoca schimbari vizuale si mentale.
Lichidul amniotic poate fi testat in timpul sarcinii atunci cand mama prezinta o infectie acuta.
Absenta anticorpilor IgG si IgM anti-Toxoplasma gondii este sugestiva pentru absenta infectiei. Daca exista suspiciunea unei infectii recente se recomanda repetarea testarii peste 3 saptamani. In cazul pacientelor gravide se repeta testarea la intervale de 8-12 saptamani.
Recomandari
Recomandat in diferentierea infectiei primare de celei secundare cu Toxoplasma Gondii.
Pregatire pacient
Nu este necesara o pregatire prealabila.
Metoda
Se va folosi metoda imunologiga enzimatica (EIA).
Limite si interferente
Rezultate fals negative pot aparea in cazul unei infectii recente. In aceste cazuri, se recomanda repetarea testarii peste 3 saptamani. In cazul pacientelor gravide se repeta testarea la intervale de 8-12 saptamani.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter