Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tiroglobulina


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Tiroglobulina (Tg) este o proteina produsa de glanda tiroida. Acest test masoara cantitatea de tiroglobulina din sange.

Glanda tiroida produce hormoni (tiroxina sau T4 si triiodotironina sau T3) care ajuta la reglarea ratei la care organismul foloseste energie. Tiroglobulina serveste ca sursa de T4 si T3. Productia acestor hormoni si eliberarea lor in sange este stimulata de hormonul TSH (hormonul de stimulare a tiroidei).

Tiroglobulina este produsa de toti indivizii sanatosi si, in mod normal, concentratia sa in sange este foarte scazuta. Nivelurile tiroglobulinelor cresc atat in cazul afectiunilor benigne (boala Graves, tiroidita subacuta, tiroidita Hashimoto), cat si a afectiunilor maligne (adenom tiroidian, cancer tiroidian papilar si folicular).

Prin urmare, este, pe de o parte, un indicator nespecific al disfunctiei tiroidiene si, pe de alta parte, un marker tumoral care poate fi utilizat pentru a monitoriza pacientii cu cancer tiroidian papilar si folicular dupa diagnosticare si tratament.

Testul de tiroglobulina este utilizat in principal ca marker tumoral pentru a evalua eficacitatea tratamentului cancerului tiroidian si pentru a monitoriza recurenta. Cele mai frecvente tumori care determina cresterea nivelului de tiroglobulina in sange sunt cele papilare si foliculare.

Testarea tiroglobulinelor poate fi utilizata, impreuna cu un test TSH, inainte de tratamentul cancerului tiroidian pentru a determina daca acesta sunt derivate din celulele foliculare producatoare de tiroglobulina.

Un nivel crescut al tiroglobulinelor la pacientii care au suferit rezectia completa a tumorii pot indica prezenta recurentei sau a metastazelor.

Testarea tiroglobulinelor este de asemenea recomandata ocazional pentru a ajuta la determinarea cauzei hipertiroidismului si pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru afectiuni cum ar fi boala Graves.

Rar, testul poate fi utilizat pentru diferentierea dintre tiroidita subacuta si tireotoxicoza factitia si pentru a determina cauza hipotiroidismului congenital la nou-nascuti.

Niveluri crescute ale nivelurilor de tiroglobulina sunt intalnite in:

- anumite tipuri de cancere tiroidiene, cum ar fi cancerele papiliare si foliculare, incluzand cancerele metastatice papilare si foliculare;
- ocazional, tumori benigne ale tiroidei, cum ar fi adenomul folicular benign, pot determina cresterea nivelului de tiroglobulina;
- cancerul tiroidian recurent, daca tumoarea initiala a produs tiroglobulina. Cresterea nivelurilor de tiroglobulina la pacientii care au suferit operatie totala de tiroidectomie este o cauza de ingrijorare si poate indica recurenta cancerului;
- boala Graves;
- tiroida subacuta;
- tiroida Hashimoto.

Recomandari

Recomandat in cazul evaluarii nivelului de tiroglobulina la pacientii care au suferit o tiroidectomie sau o terapie cu iod radioactiv.

Pregatire pacient

Cu 12 ore inainte de efectuarea testului este contraindicata administrarea de multivitamine sau suplimente alimentare care contin biotina (vitamina B7).

Metoda

Se va folosi metoda imunoenzimatica.

Limite si interferente

Concentrattile crescute ale tiroglobulinei nu inseamna neaparat prezenta unei forme de cancer tiroidian.

Nou-nascutii prezinta niveluri crescute de tiroglobulina.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter