Timpul de tromboplastina partial activat (sange)
Descriere
Timpul de tromboplastina partiala activata (APTT) este utilizat ca un test de screening pentru a evalua integritatea generala a caii intrinseci/comune de coagulare si pentru a monitoriza pacientii care urmeaza o terapie cu heparina.
Altfel spus, APTT este un test screening important pentru diagnosticul tulburarilor de coagulare si monitorizarea tratamentului bolilor hemoragice si evenimentelor trombotice.
Acest test reflecta activitatile majoritatii factorilor de coagulare in calea procoagulanta intrinseca si comuna, dar nu si cea a procoagulantului extrinsec, care include factorul VII, factorul de tesut si activitatea factorului XIII (factor de stabilizare a fibrinei).
Este posibil ca un pacient sa primeasca indicatie pentru acest test daca exista suspiciunea ca are o problema cu unul sau mai multi factori de coagulare.
De exemplu, daca are o tulburare de sangerare, cum ar fi boala von Willebrand sau o alta boala care impiedica coagularea sangelui, acest test contribuie la aflarea problemei de baza.
De asemenea, acesta este utilizat pentru a monitoriza persoanele care primesc tratament cu heparina. Heparina este un diluant sanguin folosit pentru a preveni formarea cheagurilor de sange periculoase.
Un timp mai lung de coagulare poate insemna un nivel scazut sau lipsa totala a factorilor de coagulare, acest lucru ducand la hemofilie.
Totodata, timpul prelungit de coagulare este cauzat de afectiuni hepatice, afectiuni renale sau de un tratament pe care persoana testata il ia, tratament cu anticoagulante (de exemplu: heparina), dar si ca urmare a deficitului de vitamina K.
Prelungirea timpului de tromboplastina partiala activata (APTT) poate aparea ca urmare a deficientei unuia sau mai multor factori de coagulare (originea dobandita sau congenitala) sau prezenta unui inhibitor al coagularii, cum ar fi heparina, un inhibitor nespecific cum ar fi o imunoglobulina monoclonala sau un inhibitor specific al factorului de coagulare.
Scaderea timpului de tromboplastina partial activat poate aparea in cazul unor niveluri crescute ale unui singur factor, cel mai adesea FVIII, in neoplasme diseminate (mai putin cand este afectat ficatul), imediat dupa o hemoragie acuta, in stadiile initiale ale coagularii intravasculare diseminate.
Recomandari
Recomandat in:
- monitorizarea terapiei cu heparina;
- metoda de screening pentru deficiente ereditare de factori ai coagularii;
- detectarea inhibitori ai coagularii, precum anticoagulantul lupic, inhibitori de factori specifici si inhibitori de factori nespecifici.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se va folosi metoda coagulometrica.
Limite si interferente
Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sex, istoricul sanatatii, metoda utilizata pentru test si alte lucruri. Rezultatele testului nu inseamna ca aveti o problema.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter