Timpul de trombina (sange)
Descriere
Trombina este o enzima din sange care actioneaza asupra factorului de coagulare fibrinogen pentru a forma fibrina, ajutand sangele sa se coaguleze.
Timpul de trombina (TT) evalueaza activitatea fibrinogenului.
Atunci cand un vas de sange este lezat, are loc un proces numit hemostaza, ce este initiat de catre organism prin crearea unui cheag de sange, ce are ca scop limitarea si, in cele din urma, oprirea hemoragiei.
In acelasi timp, incepe cascada de coagulare si se activeaza proteinele numite factori de coagulare, inclusiv fibrinogenul.
Fibrinogenul este apoi transformat prin trombina in fire insolubile numite fibrine care se reticuleaza impreuna pentru a forma o plasa de fibrina care adera la locul leziunii.
Impreuna cu aderarea trombocitelor, aceasta formeaza un cheag de sange stabil si previne pierderea suplimentara de sange, ramanand in loc pana cand leziunea s-a vindecat.
Pentru a forma un cheag stabil, trebuie sa existe suficiente trombocite si factori de coagulare care sa functioneze normal.
In situatiile in care exista factori disfunctionali sau numarul acestora este redus, acestea pot cauza episoade de sangerare si/sau la coagularea inadecvata a sangelui (tromboza).
Timpul de trombina evalueaza acea parte a procesului hemostatic in care fibrinogenul solubil este transformat in fire de fibrina. Testul evalueaza timpul necesar pentru formarea unui cheag de fibrina dupa adaugarea unei cantitati standard de trombina in plasma.
Indicatii principale pentru efectuarea testelor de sange cu timp de trombina:
- anemie cronica;
- sangerare excesiva;
- monitorizarea terapiei anticoagulante;
- ca urmare a testelor de coagulare primare;
- pentru a evalua capacitatea de coagulare inainte de operatie.
Timpii de coagulare prelungiti pot fi asociati cu o mare varietate de anomalii de coagulare, incluzand:
- deficienta sau anomalia functionala (congenitala sau dobandita) a multor proteine de coagulare;
- deficienta sau anomalia functionala a trombocitelor;
-Inhibitori de factori specifici
- coagularea intravasculara diseminata acuta.
Anticoagulante exogene (de exemplu, heparina, warfarina)
Testul cu timp de trombina (TT) masoara timpul de formare a cheagurilor atunci cand trombina este adaugata la plasma citrata.
Prelungirea timpului de trombina (TT) este compatibila cu prezenta anticoagulantelor asemanatoare cu heparina, hipofibrinogenemia, disfibrinogenemia, produsele de degradare a fibrinei si inhibitorii de anticorpi ai trombinei.
Un TT incomparabil prelungit este de obicei rezultatul heparinei din specimen sau, rareori, prezenta anticorpilor de trombina sau a afibrinogenemiei.
Conditii cum ar fi coagularea intravasculara diseminata (DIC) sau fibrinoliza anormala afecteaza formarea fibrinului si poate duce, de asemenea, la un timp prelungit de trombina, cum ar fi afectiuni cum ar fi stadiul final al bolii hepatice sau al malnutritiei.
Timpul trombinei prelungit poate indica:
Tulburari hepatice,
Tulburare a maduvei osoase,
Deficitul de vitamina K,
Individul se afla in terapie anticoagulanta,
Tulburarea de colagen,
Coagularea intravasculara diseminata (DIC),
Cancer,
Pancreatita cronica,
Sindromul socului toxic,
Timpul de protrombina accelerat poate indica:
Predispozitia la formarea cheagurilor in vasele sanguine (tromboza),
Blocarea fluxului sanguin (embolism),
Afectarea tesutului datorita lipsei fluxului sanguin (infarct),
Mielom multiplu,
Recomandari
Recomandat in:
- evaluarea timpului necesar de formare a unui cheag in plasma unei probe de sange care contine anticoagulant, dupa adaugarea unui exces de trombina;
- diagnosticarea tulburarilor de coagulare a sangelui si pentru a evalua eficacitatea terapiei fibrinolitice.
Timpul de trombina (TT) poate fi uneori utilizat ca parte a unei investigatii privind posibila tulburare de sangerare sau formarea necorespunzatoare a cheagurilor de sange (episod trombotic), in special pentru a evalua nivelul si functia fibrinogenului.
Un timp de trombina poate fi efectuat singur sau impreuna cu o combinatie de alte teste atunci cand pacientul prezinta episoade de sangerare sau coagulare, are pierderi recurente sau are rezultate prelungite inexplicabile in timpul testelor de coagulare primare, cum ar fi timpul de protrombina (PT) sau timpul partial de tromboplastina PTT).
Testarea este recomandata atunci cand pacientul este suspectat ca are o tulburare asociata cu fibrinogenul scazut sau disfunctional.
Totusi, testul functional de fibrinogen (cu sau fara testul de antigen fibrinogen) a inlocuit in mare masura timpul de trombina pentru evaluarea fibrinogenului.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Se recomanda intreruperea medicamentelor anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina etc) cu cel putin o saptamana inaintea efectuarii testului.
Metoda
Se va folosi metoda coagulometrica.
Limite si interferente
Anumite medicamente pot fie sa creasca, fie sa scada timpul de trombina.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter