Testul de toleranta la insulina
Descriere
Testul de toleranta la insulina (ITT) este o procedura medicala care presupune injectarea insulinei in vena pacientului, pentru a induce o hipoglicemie sub 2,2 mmol/l, dupa care glucoza din sange este masurata la intervale regulate.
Nivelul scazut de glucoza duce la simptome cerebral-neuroglicopenice, manifestate prin confuzie, iritabilitate, dificultate de concentrare, coma, transpiratii, palpitatii, creierul inregistrand nivelul mic de glucoza.
Ca si raspuns, este eliberat hormonul de crestere (GH) si hormonul adrenocorticotropic (ACTH) ca parte a mecanismului de stres.
ACTH determina astfel cortexul suprarenal sa elibereze cortizol care impreuna cu GH servesc ca hormoni care actioneaza asupra hipoglicemiei.
Aceasta procedura este destinata pentru evaluarea integritatii axei hipotalamo-pituitar-suprarenale, recomandata si interpretata de medicul endocrinolog.
Recomandari
Testul de toleranta la insulina este recomandat pentru:
- diagnosticarea insuficientei corticosuprarenale;
- diagnosticarea deficientei hormonului de crestere.
Pregatire pacient
Este recomandat ca inainte de ITT sa nu mancati cu o seara inainte, mestecati guma sau sa consumati lichide, altele decat apa si vi se va spune sa opriti orice medicamentatie.
Se va cere consimtamantul scris al pacientului, se va face un EKG, se va cantari pacientul pentru a calcula doza de insulina necesara.
Limite si interferente
Testul poate fi interpretat doar daca hipoglicemia a fost atinsa (glucoza < 2,2 mmol/L).
Glucoza <2,2mmol/L
Cortizol >430nmol/L
GH >6.7 mcg/L
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter