Sediment urinar
Descriere
Echilibrul apei si al sarii din organismul uman este realizat de rinichi, prin excretia apei si a sarurilor, sub controlul strict reglementat de diversi hormoni.
Excretia anormala de substante biochimice in analiza de urina si prezenta anumitor cristale chimice sau a unor diferite tipuri de structuri celulare este primul semn de alarma pentru depistarea anumitor boli sau anomalii.
Componentele sedimentului urinar se clasifica in 3 grupe: 1) Substante chimice, precum cristalele sau sedimente amorfe; 2) Celule din tractul sangvin sau urinar; 3) Cilinidrii urinari.
1) Substantele chimice, precum cristalele sau sedimentele amorfe
Prezenta substantelor chimice sub forma cristalelor in sedimentele urinare este influentata de reactia alcalina sau acida a urinei. Fosfatii, calciul, acidul uric si uratii sunt cel mai adesea detectati in sedimentele urinare. Alte substante chimice care mai pot fi gasite in sedimentul urinar pot fi carbonatul de calciu, de sodiu, cistina, tirozina, leucina, acidul hipuric, colesterolul, xantina, bilirubina, sulfamidele.
Fosfatii sunt depozitati in urina alcalina si se dizolva in acidul acetic diluat. Cristalele au forme tipice si sunt solubile in acidul hidrocloric, dar cristalele din acidul uric nu sunt solubile in acidul acetic sau hidrocloric.
2) Hematiile sau celule rosii din sange pot fi detectate in sedimentele urinare in timpul macrohematuriei urinare, cand nivelul hematiilor este >1000 hematii/ml de urina, precum si in timpul microhematuriei (1000 hematii/ml de urina). Prezenta acestora in urina ofera culoare sedimentelor. In cazul unei infectii urinare, cultura urinara ajuta la depistarea cauzei. Examinarea microscopica a sedimentului urinar este un test necesar pentru depistarea puroiului in urina, a celulele epiteliale si tumorale.
3) Cilindrii urinari se formeaza in tubii renali. Ulterior, acestia sunt execrati in urina. Cilindrii urinari pot fi clasificati in functie de aspectul lor microscopic astfel:
• Cilindrii eritrocitari sunt formati dintr-un numar mic de celule intacte inglobate intr-o matrice proteica. Prezenta cilindrilor eritrocitari este patologica, indicand hematurie renala, glomerulonefrite, nefrite, endocardita bacteriana, traumatisme renale, tromboze de vena renale, hipertensiune maligna;
• Cilinidii hialini sunt cilindri proteici, cei mai frecvent depistati in urina in cazul unor afectiuni renale usoare sau deshidratare;
• Cilindrii leucocitari sunt rar intalniti si pot prezenta nefrite interstitiale, lupica, pielonefrite;
• Cilindrii granulosi rezulta din precipitarea proteinelor serice intr-o matrice de mucoproteine Tamm-Horsfall, dar si ca rezultat al cilindrilor celulari. Apar de obicei in procese patologice grave, insa si tranzitoriu, dupa efort fizic intens.
• Cilindrii epiteliali sunt intalniti foarte rar si se formeaza in urma descuamarii celulelor epiteliale din tubii renali. Apar in urina dupa expunerea la anumite virusuri si in bolile renale cronice.
• Cilindrii cerosi - apar ca rezultat al cilindrilor granulari degenerati si sunt intalniti in amiloidoza renala, hipertensiune maligna, nefropatie diabetica.
• Cilinidrii grasosi sunt cilinidrii cu nivel foarte mic de grasime, inglobati intr-o matrice proteica. Grasimea provine din degenerescenta epiteliului tubular. Poate fi intalnit in nefroza lipoida, glomerulonefrite, glomeruloscleroza diabetiza, sistemul nefrotic, lupus.
Alte structuri ce pot aparea in urina includ: bacterii, mucus, spermatozoizi, mucus, levuri si grasimi.
Recomandari
Recomandat pentru determinarea infectiilor de tract urinar.
Pregatire pacient
Recoltarea pentru examenul de urina se face din prima urina de dimineata, jetul mijlociu.
Metoda
Se va folosi metoda citometriei in flux.
Limite si interferente
Specimenele refrigerate pot aletera proprietatile de solubilitate ale cristalelor prezente.
Mentinerea indelungata a probei de urina la temperatura camerei poate duce la dizolvarea sau precipitarea cristalelelor existente.
Rezultate fals crescute pot fi cauzate de contaminarea cu uleiuri, lubrifianti sau supozitoare.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter