Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Proteina C reactiva (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator.

Nivelurile proteinei C reactive cresc in cazul existentei unei inflamatii, fie ca este vorba de un proces acut, fie ca este o activare a unei afectiuni cronice, determinarea ei avand rol si in evaluarea tratamentului acestor afectiuni.

Un nivel ridicat de CRP din sange este un marker al unei inflamatii. Aceasta poate fi cauzata de o varietate larga de afectiuni, de la infectie la cancer.

Nivelurile ridicate ale CRP pot indica, de asemenea, ca exista inflamatie in arterele inimii, ceea ce poate insemna un risc mai mare pentru atac de cord. Cu toate acestea, este important de subliniat ca testul CRP nu este un test pentru boli de inima, ci unul pentru determinarea inflamatiei din organism.

Exista mai multe variante ale testului si anume, proteina C-reactiva de inalta sensibilitate (hs-CRP) si proteina C-reactiva ultra-sensibila (us-CRP). Testul CRP ultrasensibil poate detecta niveluri mai mici de CRP si este indicat pentru determinarea riscului cardiac.

De regula, proteina C reactiva este una dintre analizele efectuate in cazul bolnavului cu infarct miocardic si in aprecierea starii postinfarct.

La ora actuala, sunt studii care sustin ca testul CRP poate sa fie folosit si ca predictor in rezultatele de sanatate legate de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Nivelul ridicat de CPR

Valorile sunt ridicate in: infectii grave, traumatisme, arsuri, boli autoimune (lupus si artrita reumatoida), artrite, afectiuni inflamatorii intestinale (boala intestinului inflamator sau IBD), unele cancere (limfoame).

Dar un nivel crescut apare si in cazul bolii Crohn, poliartritei reumatoide, a spondilitei anchilozante, precum si in cazuri de rectocolita hemoragica, polimialgie reumatica, bola inflamatorie pelvina.

Masurarea acesteia este utila si in evaluarea starii unui pacient supus unei interventii chirurgicale. In mod normal, valorile cresc la 2-6 ore de la interventie, dupa care scad treptat in urmatoarele 3 zile. Daca se mentin crescute dupa acest interval, inseamna ca exista un risc de infectie.

Nivelurile crescute de CRP pot avea un rol important in identificarea celor care ar putea avea nevoie de mai multa monitorizare sau tratament mai intens dupa atacuri de cord sau proceduri cardiace.

Nivelurile de CRP pot fi, de asemenea, utile in evaluarea pacientilor cu risc de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, in care nivelul colesterolului poate sa nu fie de ajutor.

Un nivel ridicat ar putea fi, de asemenea, un semn al unei tuberculoze in organism. De asemenea, nivelul de CRP ridicat poate sa apara si daca o femeie este insarcinata sau daca utilizeaza pastile contraceptive.

Nivelul scazut de CRP
Poate sa apara in caz de colita ulceroasa, boala lupica necomplicata.

Recomandari

Testul este folosit pentru persoanele care sufera de boli autoimune cum ar fi lupusul si artrita reumatoidă sau de boala intestinala inflamatorie (BII).

Testul este util pentru ca releva daca in cazul acestor afectiuni medicamentele antiinflamatorii functioneaza, desi testul CRP nu poate determina unde are loc inflamatia.

Testulreprezinta o metoda de screening pentru evaluarea riscului dezvoltarii bolilor cardiovasculare sau a accidentului vascular cerebral.

Un test cu sensibilitate ridicata la proteina C-reactiva (hs-CRP), care este mai sensibil decat un test standard, poate fi folosit si pentru evaluarea riscului de aparitie a bolii coronariene, o conditie in care arterele inimii sunt inguste. Boala arteriala coronariana poate cauza un atac de cord.

Totodata, testul ajuta si la determinarea riscului unui al doilea atac de cord, deoarece persoanele cu un nivel ridicat de hs-CRP care au suferit un atac de cord sunt mai susceptibile de a avea un alt eveniment cardiac decat cele cu un nivel normal.

Testul mai este recomandat si pentru monitorizarea raspunsului la tratamentul cu antibiotice in infectiile bacteriene.

De asemenea, acest test contribuie si la detectarea precoce a unor posibile complicatii postoperatorii dar si la depistarea de infectii intrauterine asociate cu ruptura prematura de membrane.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda imunoturbidimetrica.

Limite si interferente

Nivelurile proteinei C reactive pot fi crescute in ultimele saptamani de sarcina.

De asemenea, concentratiile proteinei C reactive pot fi crescute la administrarea de anticonceptionale orale sau in cazul administrarii terapiei hormonale (estrogeni).

Pacientii supraponderali pot prezenta niveluri crescute ale proteinei C reactive.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter